Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"

Новата дрога е достъпна, но изключително опасна
Обновена: 21 май 2024 13:08 | 21 май 2024 12:35, Инна Ангелова
157
Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"
Снимка: Ekaterina от Pixabay

17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Близки на момчето казали пред полицията, че младежът често пушил "друсан чай". Това е новата популярна дрога след подрастващите, като билката, смесена със синтетични вещества, е особено опасна.

Полицията в Бугас стартира акция срещу производството и разпространението на така наречения "друсан чай". При акцията в бургаския кв. "Победа" преди ден полицията попада на мобилна лаборатория за друсан чай в една от къщите.

"Общо 4 адреса бяха проверени. Бяха задържани 5 лица на адресите, като на един от адресите в момент на приготвяне на т.нар „друсан чай“ бяха задържани две от лицата", казва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

По информация на БНТ друсаният чай играе роля на заместител на марихуаната, но е в пъти по-опасен от нея, особено за млад организъм, какъвто е и случаят с починалото момче. Синтетичните вещества, които се впръскват в билките, засягат мозъка и увреждат нервната система.

"Много от тях не са включени в забранителния списък и това е като легенда, че те няма да бъдат хванати и няма да бъдат наказани. Но неравномерното разпръскване върху самата листна маса на тази течност, на тази синтетика, всъщност води, както в този случай с това момче, за което още не знаем дали е от това, но много вероятно от него да е, дори до смъртни случаи", изтъква Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Бургас.

Наркотикът е популярен сред тийнейджърите, защото е евтин и достъпен. Според различните разфасовки може да се намери и за пет лева.

От Първо РУ-Бургас допълват, че наркотикът е лесен за производтво.

Според статистиката във всеки един квартал на градовете у нас вече има дилъри, които произвеждат друсан чай. За това и акциите на полицията продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
7
 
! Отговори
ДА ама НЕ преди 3 месеца
Пристрастяване и прекаляване с храни също е зависимост. Видял съм до какво води.
123
3
 
7
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 месеца
Едно време се друсахме само креватно.
122
1
 
5
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 3 месеца
ганджата требва да е къпана с антифриз да умреш. виж, ако предобриш с лекарства за нос е една друга история.
121
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До горд балгарин с тоя пост съветски словоред може да е на баба си в дивия ако иска. самия факт че не знае бъкел за скритите дръг тестове ама е "от калифорния" говори достатъчно.
120
2
 
2
 
! Отговори
горд балгарин преди 3 месеца
До IQ 3.14Сигурно е във фантастикото на студентски и си мечтае за бригада в САЩ
119
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Тръстикае на моменти мобилен означава супермаркета в люлин 7 ли? дали ме брида че си през VPN услуга?
118
0
 
0
 
! Отговори
Тръстика преди 3 месеца
До IQ 3.14Точно както и аз казах. Изглежда може и да дойдеш на нормално мислене.
117
1
 
3
 
! Отговори
Сифилиско преди 3 месеца
В САЩ най-накрая ще сменят канабиса в безобидна категория, както и трябваше да е. Това ще окаже натиск, както и Германия дето легализираха горе-долу на скоро.
116
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
без значение дали е позволена или не, в упадъчните щати има термин "под влияние" и много ясно са описани нещата които не се правят "под влияние", щото милиционерите ше те бачеват. тва че тука е жалко читалище и пияницата на смяна се е скрил под нов псевдоним, за да пробута готова версия, докато преразказва сводката е отделна тема. но не е изключение от правилото, некои неща не се правят "под влияние".
115
0
 
6
 
! Отговори
до 103 преди 3 месеца
До Анонименда контрабандата и трафика на мутрите пълни черните партийни каси както храни и част от полицията ....това е публична тайна - по умните хора отдавна го схванаха !
114
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само лузер с много скучен живот може да пие алкохол, да пуши или да се друса...
113
2
 
1
 
! Отговори
Тръстика преди 3 месеца
До IQ 3.14 Живея в САЩ, но съм на моменти мобилен. ИТ с мецидинска техника съм и в Калифорния не те следят за канабис, освен ако работата ти не изисква да не си под влияние, което при мен не се случва. Българския го позабрявам понякога, да. Това е положението, намаляваме, все по-малко хора ще го говорят езика, а тези дето го няма да се разбират по между си; както аз и ти в случая. Реално ти си ми враг и ще останеш такъв докато един от двама ни не мине на мнението на другия.
112
0
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 3 месеца
До Пазете си живота 111 дири *** си за пари, ама иначе говори като вехта мутра, "познавам хора", "кво съм преживял". не си преживял още канцеларията на дядо си, корекома и крадения балатум.
111
0
 
2
 
! Отговори
ДО 104 преди 3 месеца
До Някойчовешкият организиъм има лимити - във всяко едно отношение ! да ли ще взимаш наркотици , алкохол , цигари или ще ядеш като прасе и тренираш яко всичко си има лимит - трябва да си го знаеш ида не прекаляваш няма да имаш проблеми !
110
2
 
7
 
! Отговори
Ооо преди 3 месеца
Марихуаната в пубертета може да отключи психични заболявания но пушещите тук са на мнението щом не се е случило на мен значи е лъжа
109
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Тръстика ши3ко, явно и законодателството не познаваш. хайде ако обичаш ги накарай да ти пращат готови реплики по скайпа, че оcpa всички опорки. растението расте, такаче правилната форма е "порасне". ако на дръг теста "в американската фирма" излезеш положителен, отиваш в една база данни. но ти тва нема как да го знаеш. а що си на мобилен а не от машината с флекстайпа ти си знаеш.
108
0
 
13
 
! Отговори
Пазете си живота преди 3 месеца
15-25 години е най-опасната и съдбовна възраст за всеки човек. От тези 10 години зависи как ще се развие вашия живот, как ще продължи живота на родителите ви и евентуално какъв ще е живота на децата ви ! Аз някак си успях да се опазя въпреки, че съм преминал през доста глупости. Имам хубави деца, имам хубава работа и не съм стресирал много родителите си. Много хора си пропиляха живота. Един приятел от банкер в английска банка стигна до психиатрия и в момента е скитник - от наркотици !
107
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 3 месеца
А какъв % от наркоманите са тръгнали от марихуаната и са обяснявал че няма проблем?
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе радвайте се, нали има банани
105
2
 
5
 
! Отговори
Тръстика преди 3 месеца
До IQ 3.14 Алкохолик, функциониращ или не, е човек който е зависим от алкохола, т.е. не може да спре без помощ употребата му. Наркоман, в този контекст, е доста подобно нещо, с тази разлика че в БГ не се прави разлика между наркотиците. От канабиса наркоман не можеш да станеш. Още повече че се случва да не пуша по няколко месеца, когато чакам да ми порастне растението, без симптоми, което е и очаквания резултат. За такъв сложен анализ се иска и акъл обаче, какъвто ти липсва, явно от ракията.