Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"

Новата дрога е достъпна, но изключително опасна
Обновена: 21 май 2024 13:08 | 21 май 2024 12:35, Инна Ангелова
157
Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"
Снимка: Ekaterina от Pixabay

17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Близки на момчето казали пред полицията, че младежът често пушил "друсан чай". Това е новата популярна дрога след подрастващите, като билката, смесена със синтетични вещества, е особено опасна.

Полицията в Бугас стартира акция срещу производството и разпространението на така наречения "друсан чай". При акцията в бургаския кв. "Победа" преди ден полицията попада на мобилна лаборатория за друсан чай в една от къщите.

"Общо 4 адреса бяха проверени. Бяха задържани 5 лица на адресите, като на един от адресите в момент на приготвяне на т.нар „друсан чай“ бяха задържани две от лицата", казва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

По информация на БНТ друсаният чай играе роля на заместител на марихуаната, но е в пъти по-опасен от нея, особено за млад организъм, какъвто е и случаят с починалото момче. Синтетичните вещества, които се впръскват в билките, засягат мозъка и увреждат нервната система.

"Много от тях не са включени в забранителния списък и това е като легенда, че те няма да бъдат хванати и няма да бъдат наказани. Но неравномерното разпръскване върху самата листна маса на тази течност, на тази синтетика, всъщност води, както в този случай с това момче, за което още не знаем дали е от това, но много вероятно от него да е, дори до смъртни случаи", изтъква Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Бургас.

Наркотикът е популярен сред тийнейджърите, защото е евтин и достъпен. Според различните разфасовки може да се намери и за пет лева.

От Първо РУ-Бургас допълват, че наркотикът е лесен за производтво.

Според статистиката във всеки един квартал на градовете у нас вече има дилъри, които произвеждат друсан чай. За това и акциите на полицията продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
7
 
2
 
! Отговори
голяма работа преди 3 месеца
че се дрогира детето,важното е да не го ваксинираме,че от ваксината може да умре,ганнчовски ценности
103
4
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Някойши3и, успокой се, ганджа с гъби... имаш вишо от най престижния, може ли да немаш обща колтура на шестокласник? и що пишеш от телефона, да не са ти спрели кабелната слочаено?
102
1
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 3 месеца
До Анонименизречения като "имам вишо", "завърших с шестица най елитния..." без подробности, разкриват че си със средно по милост от некой техникум и трескаш коментари на хонорар.
101
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
На едно коледно парти реших да пробвам някакъв котел прясно мляко, трева, някакви гъби и т.н. Преди това съм пушил по някоя цигарка, но нищо особенно и много рядко. Но след този млечен коктеил получих такова сърцебиене, имах чувството, че ще ми се пръсне сърцето. По едно време аз самия се замислих дали да отида в някой спешен център. Мисля, че бях около 27-28годишен, тогава си тренирах почти през ден и не съм имал никога проблеми със сърцето. Не е шега работа, умират хора от тия глупости !
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 100 "не искаме парите да отиват в джобовете на мафиоти, а да отиват в държавата" Правилно е това, но реално погледнато, парите пак отиват в държавата, но в черните каси на партиите... Такъв бизнес не може да се върти без подкрепа от високо ниво. Така че става още по-невъзможно да убедиш управляващите да легализират марихyаната. Tрябва им някакъв друг мотив.
99
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Тръстика на тва му се вика "функциониращ наркоман" и е същото като функциониращите алкохолици в народно читалище днесбеге, преразказали с картинки сводката на мвр
98
0
 
4
 
! Отговори
Тръстика преди 3 месеца
Аз си гледам и пуша канабис с ниско съдържание на ТХС. Работя си с американци, за доста висока заплата, спортувам често, и хобита имам. Не пуша много и не пуша често. Друго не съм пробвал.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"До пияница мистик Таман се зачудих дали не си ти тоя, дето иска легализиране на марихуаната, и ти взе, че се разписа." - Не само той пише. Много искаме легализиране, защото не искаме парите да отиват в джобовете на мафиоти, а да отиват в държавата и да се използват за заплати, пенсии, образование, здравеопазване и т.н. За съжаление мафията си има доста фенове и това и до ден днешен не може да се случи. Нищо, онзи отгоре знае кой подкрепя крад_ците и кой държавата си!
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До тревомани - Аз пък познавам стотици хора, които пушеха, а някои все още пушат. 80% спряха и са семейни с нормални доходи и нормални семейства. Другите 20% все още си пушим и сме си ОК. Аз съм с висше (завърших с 6-ца в най-елитния български университет), взимам над 2 (почти 3) средни работни заплати месечно и се присмивам на такива като теб, които си мислят, че щом някой пуши марихуана, значи е пропаднал тип. Ела и ме виж колко съм пропаднал хахаха
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До пияница мистик Таман се зачудих дали не си ти тоя, дето иска легализиране на марихуаната, и ти взе, че се разписа.
94
1
 
7
 
! Отговори
блейзър преди 3 месеца
За това декриминализация на конопа, минимум!
93
0
 
14
 
! Отговори
значи преди 3 месеца
Трябва да знаете, че "друсания чай" не е марихуана. Това е синтетика и химия. Изключително опасна и вредна за здравето.
92
4
 
3
 
! Отговори
тревомани преди 3 месеца
Изключително много хора познавам, които уж пушеха само малко трева, а всички пропаднаха яко. Кой стана наркоман. Кой стана хазартно зависим. Кой с кражби се захвана. Кой с други измами. А да не говорим и как им повлия и на начина на мислене.
91
0
 
8
 
! Отговори
Сифилиско преди 3 месеца
До това води войната срещу наркотиците. Ако канабиса беше легален, и перфектно регулиран нямаше да имаме и около 300 000 наркомана в тая държава.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе вие какви сте тук , не мога да разбера! По цял ден пиете ракия, една книжка не сте седнали да прочетете, полвината работите ощаци и не можете олио да си купите, но някой изпушил еди качак и видиш ли наркоман бил, не знам какъв си бил.. Защо не ме хванете за 3тия крак? Айде у лево, неудачници!
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе вие какви сте тук , не мога да разбера! По цял ден пиете ракия, една книжка не сте седнали да прочетете, полвината работите ощаци и не можете олио да си купите, но някой изпушил еди качак и видиш ли наркоман бил, не знам какъв си бил.. Защо не ме хванете за 3тия крак? Айде у лево, неудачници!
88
0
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Никаква марихуана не е това. Няма нищо общо. Взимат чай от Салвия, продава се навсякъде по магазините и аптеките и я ръсят с някакви супер гнyсни синтетики, нищо чудно и фентанил да слагат, защото е супер евтин и силен. Макар че действително има един вид Салвия - Salvia divinorum дето расте в Мексико и наистина хваща яко. Шаманите го пушат. И е халюциногенен. Но в България надали има от него или ще е много скъп. Вече ако нямаш доверен дилър, дето се знаете от години по-добре да не взимаш нищо
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До всички раково болни - Слушайте на първо място лекарите си, но не е зле да се поинтересувате и от изследванията правени последните 20-ина години. Пишете в гугъл "медицинска марихуана рак" и започвайте да четете.
86
0
 
4
 
! Отговори
до бг смешки 2 преди 3 месеца
Самоковеца плащаше директно на Иван Костов. част от групировката ВИС бяха свързани със СДС а БСП със СИК ....
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Йккк - Точно така, има си изследвания. Отваряй гугъл и пиши "марихуана смъртни случай" - няма. От цигари от началото на годината са починали около 2 млн., от алкохол около 1 млн., а от марихуана откакто се правят изследвания, а не само от тази година - 0. Няма доказан смъртен случай от марихуана. Пии си ракията и си пуши цигарите и не давай съвети по теми, по които нищо не знаеш.