Доц. Чобанов: Фердинанд е бил демонизиран от комунистическия режим

Себеуважение е българските владетели да почиват на родна земя
28 май 2024 15:12, Инна Ангелова
39

Както е известно - последното желание на цар Фердинанд е било да бъде погребан на българска земя. Това, поради политически причини, не се осъществява. С военен самолет от германския град Кобург до столицата, тленните остнанки на владетеля ще бъдат пренесени и положени в двореца “Врана”.

“Това е въпрос на себеуважение и традиция. Фердинанд беше най-атакуваният монарх. Неговото управление съвпадаше с периода на Българската комунистическа партия, която провидя в него свой архивраг - от една страна пропаганда срещу монархическия статут, от друга страна пропаганда срещу личностите, които и до днес са много популярни в България”, коментира историкът доц. Тодор Чобанов.

В предаването “България сутрин” историкът допълни, че е редно българските владетели да почиват на българска земя. Това е себеуважението на един народ. “Това са години на възход, въпреки че загубихме войните", коментира Чобанов.

Доц. Чобанов уточни, че церемонията ще бъде отворена за всички граждани. Припомни, че Фердинанд е един от най-дълго управлявалите владетели. По негово управлнение сътраната ни е била в сложна външно-политическа обстановка.

“Александър III е един много агресивен авторитарен владетел, за разлика от баща си Александър II, България е в изолация. Благодарение на Фердинанд България успява да си възвърне международния авторитет, да извоюва независимост 1908 г. Тези години са най-успешните години на Третото българско царство. Войните са загубени, но който и да управляваше като министър-председател, резултатът щеше да е подобен", каза още доц. Чобанов пред Bulgaria ON AIR.

Чобанов допълни, че фигурата на Фердинанд в била демонизирана през през втората половина на ХХ век от комунистическия режим. Въпреки че е бил владетел, Фердинанд не е бил безгрешен, имал е своите пороци, трагедии и триумфи.

"Така е с всички исторически личности, особено с тези, които са управлявали по-дълго. Нека да бъдем към себе си отговорни и към нашата държава, да уважаваме собствените си традиции и личностите, които са работили за България като държавни глави", призова историкът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
14
 
! Отговори
Не ми харесва преди 1 месец
тоя папагал как намеква, че няма начин да не влезем в "световната война", понеже затова е "световна". Има начин, всички го виждат начина, само без говорещите главички от телевизора.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на него родната страна не му е България бе чобанка! я кажи нещо за междусъюзническата...кво праи тоя убавец тогаа? а ВСВ???? я кажи що Борис III му забранява да стъпва на българска територия....ай ще ви *** в измислените професорчета....
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦК на ЕСср така реши. Значи изпълняваме. Може и мавзолей да му вдигнем.
9
2
 
18
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
И този Чобан (турцизъм:Овчар) преподава История на нашите студенти??? ??? ??? А, този пишман "доцент" случайно да знае кви са "заслугите" на Агента на Чуждо Влияние Фердинанд за двете Национални катастрофи, в които вкара Бг???
8
2
 
15
 
! Отговори
Курдо Колянов преди 1 месец
А ти себеуважаваш ли се ,господинчо доцент ?! От националните катастрофи само комунистите ли са пострадали ,че те са изтривалка и на такива платени фалшификатори като теб ?! "Тези години са най-успешните години на Третото българско царство." Представям си най-неуспешните години ...
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 2 "преекспонирането на турското робство"!!!!!!! Извинете, кое е преекспонирано? Баташкото клане? Може мнго да се пише, но кажете, какво визирате под "преекспонирано". И тогава е имало, а и вингаи вероятно ще има и предатели, и родолюбци. Никого не съдя, но когато говорите за това време е добре да се аргументирате, кое е преекспонирано. Иначе, ако го повтрите 100 пъти сигурно ще стане истина, че е преекспонирано и ще пренапишете историята, както кумунистите, които визирате.
6
5
 
1
 
! Отговори
Хасан Чорайбето преди 1 месец
Ердуан е най виликия владетел какви са тес фердинанд, елиз абет, александър македонски. ердуан е най-гулемия за сички времена, турция е най гулямата економика в сфета прет саш, ипония, франция и сички
5
1
 
12
 
! Отговори
Утре преди 1 месец
Няколко пъти са идвали пратеници на Антантата да искат България да се включи във войната на тяхна страна, като са давали беломорието на страната ни. Ама не, германеца си искал с Германия и после орязване на територии. Това е било лично негово решение.
4
12
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 1 месец
До Анонимен,това са факти от измисения комунистически вариант на историята,както и преекспонирането на турското робство и т.н.,цялата история дето са ви натъпкали в *** глави е с цел да се обича Русия и да се мрази останалия свят,но примитивния ганнчо не схваща това и даже се бори да не му променели фалшивата история,няма такъв промит мозък като българския
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, имаел трагадеии, и то какви......За починалите не е добре да се говори, но трагедиите изглежда са били в голям степен за България и българите, ако четем историята, и ако приемем, че е истина.Не съм бил свидетел на събитията, но това което е написано определено не добро.Макар, че сега виждам подмяна на историята, къде със заместване на думи, къде с изкривяване, къде с двете. В този смисъл, ако тогавашните събития са били изкривени, както днес ги пренаписват с цветовете на дъгата... .......
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демонизиран? Че не е ли той причината поради личното си его да вкара България в междусъюзническата война и първата национална катастрофа? Не вкарва ли той България в ПСВ и втората национална катастрофа? Това не са ли исторически факти?
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предатели връщат ковчега на предател.