Първи сме в Европа по смъртност, в градовете живеят с три години повече

Последни сме и по продължителност на живота
Обновена: 29 май 2024 09:38 | 29 май 2024 09:35, Инна Ангелова
190
Първи сме в Европа по смъртност, в градовете живеят с три години повече
Снимка: БГНЕС

Средната продължителност на живота в страната се е увеличила с година и половина. Това показват данните на НСИ. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години по-дълго от тези в селата.

"Продължителността бавно се увеличава, но пак сме на опашката - последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност. Трябва да светне някаква лампа, че нещо не е наред", коментира пред БНР директорът на Дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова.

Костова допълва, че заради пандемията от Ковид през 2019 година, смъртността отново падна до познати от минали години нива. “Така през 2023 г. се върнахме към предишните нива на смъртност, което се отразява върху очакваната продължителност. В България този процес е доста бавен, тъй като ние като цяло имаме изключително висока смъртност по принцип. Нашата смъртност е най-висока в ЕС".

Костова допълни, че при мъжете има по-висока смъртност, наблюдава се и почти два пъти по-висока преждевременна смъртност при тях. Това е делът на хората, починали преди 65-годишна възраст. По думите ѝ този процент при мъжете е почти 30%.

Средната продължителност на живот на хората в градовете е с повече от 3 години по-висока от тази в селата. Според Магдалена Костова факторите за това са комплексни, като посочи пример със здравеопазването, качеството на живот, храна, въздух и дори образованието. Най-висока е продължителността на живот в София, а най-ниска - във Видин, Враца, Монтана.

Притегателни центрове за живеене остават големите градове - след София това са Пловдив, Бургас и Варна. Работа, образование, по-добър живот и по-добри условия за отглеждане на деца са факторите, които влияят на миграцията в страната, уточни тя.

По думите ѝ раждаемостта е на средно европейско ниво. Тоталният коефициент на плодовитост е по-висок от средния за Европа, т.е. по-малко жени раждат повече деца, обясни Костова. Според нея желаният модел за семейство в България е двудетният, но поради различни причини хората не осъществяват този идеал и остават с едно дете.

Наблюдава се и връщане на завръщане на българи от чужбина, но броят им не е достатъчен, за да компенсира липсата на активно население.

"Реалистичният вариант, който е изчислен при хипотеза за конвергентност, предвижда, че населението ще падне под 6 млн. през 2035 г., а ако се запази това развитие на демографските процеси - през 2075 г. и под 5 млн.", допълни Магдалена Костова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: населениеживотНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
1
 
! Отговори
Ами не преди 3 месеца
Грешни са ви стъкмистиките , ама вие си го знаете. Обработват народа за да вкарат мигранти . Но не им се получава да подменят населението. Факт.
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще си внесем расови индийци. Плодовити, работливи и дълго живеещи.
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
86- САМО БАНАНИ ЛИ?- ВСИЧКИ ПЛОДОВЕ ЗА КОИТО СЕ СЕТИШ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА- И НАД 50 ВИДА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ И ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ, САПУНИ ШАМПОАНИ- А КАКВО БЕШЕ ЕДНО ВРЕМЕ- БЯХМЕ ВЪШЛЯСАЛИ А ОТ ДС НИ РАЗПРАВЯХА, ЧЕ ВЪШКИТЕ БИЛЕ ДИВЕРСИЯ НА ЗАПАДА- ТА ДА, ИМА БАНАНИ И НЕ СТРЕЛЯТ ПО ГРАНИЦИТЕ, А СИ МИНАВАМЕ НАПРАВО...ЗА 2022Г БЪЛГАРИТЕ РАБОТЕЩИ В ЕС СА ИЗПРАТИЛИ В БГ- НАД 2.6 МИЛИАРДА ЛЕВА, ЗА 2023Г ТИЯ ПАРИ МИНАХА 3 МИЛИАРДА ЛЕВА...
69
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От тоя народ - тоя продукт. Толкова.
68
3
 
2
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
за родените след 1989 да знаят, че ценностите и бананите са в права връзка със смъртността....
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добрия живот показват разширените гробищни паркове.
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По селата бесните селяни всяка вечер се напиват като животни и се почват. Побойща престрелки мачкат се с колите си с тракторите си палят си къщите слагат си отрова. Селска идилия и к0лторни ценности...
65
6
 
3
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 3 месеца
Нали имате банани ?!
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изборите се фалшифицират и да гласувате няма значение. Галя казва накъде ще духа вятъра.
63
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/59 "Българите умираме от нерви и безпаричие. Ама то такъв е и плана за западните колонии." - е па нали затуй гласувате за ЕС да ви командва срещу една МРЗ. Какво ревеш?
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На окрадена държава лекарите и сестрите със стаж избягаха в чужбина за да получават нормална заплата, полицията е за украса и в повечето случаи е с престъпниците, а акциите за пътно хулиганство се обявават публично и ефективноста е ниска.. Глобите са прекомерно ниски и затова много си позволяват да карат с превишена скорост и да сядат пияни или надрусани зад волана. Храните ни са бъкани с химикали и онкологиите преливат.. И още мноого други фактори....
61
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/74 "Всички ,"управлявали " след 1989г. са за РАЗСТРЕЛ Само РАЗСТРЕЛ." - а про'с'таците дет си ги избирате? Тиквата каза няколко пъти, че само мачкане заслужават. Какво ревеш?
60
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/72 "Хич не ме учудва, нито здравеопазване като хората, нито природата и въздуха са чисти, нито храната ни е храна," - нали искате развитие и да живеете "като на Запад"? Какво се оплакваш?
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички ,"управлявали " след 1989г. са за РАЗСТРЕЛ Само РАЗСТРЕЛ.
58
1
 
2
 
! Отговори
здравословно не сме преди 3 месеца
чували . дебели , гладни , жадни . перчене и крякане . ахахахаха
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хич не ме учудва, нито здравеопазване като хората, нито природата и въздуха са чисти, нито храната ни е храна, като добавите и гадния начин на живот и резултата е ясен.
56
0
 
2
 
! Отговори
Питър преди 3 месеца
До <><>Първо, не е Сорос, а уж барон Ротшилд, и то не до 2050, а до 2030. И баронът го казал, след като българската му жена се е развела с него. У нас тя е известна като Веса Баронеса. Само последните две твърдения са факти. Останалото са измислици и развален телефон.
55
0
 
8
 
! Отговори
Като сме преди 3 месеца
На първо място по консумация на алкохол и наркотици сред младите и по смърт по пътищата - първото място по смъртност изглежда логично.
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо все някой трябва да ние е винове бе тъпaци? Като сме алкохолици, наркомани и живеем ден за ден по заведенията така ще е.
53
4
 
7
 
! Отговори
do 76 преди 3 месеца
Те ПП са същите като ГЕРБ. Затова се прегърнаха в сглобка...