Уникална кола, златни каляска и бюро... Колекцията на Фердинанд I

Регионалният исторически музей на София пази ценни експонати
Обновена: 29 май 2024 08:36 | 29 май 2024 08:33, Александър Попов
53

Снимка: БГНЕС

Ценни съкровища, притежавани от Фердинанд I Български, пази Регионалният исторически музей на София. Вещите на българския монарх постъпват поетапно в музея и са част от постоянната експозиция, предаде БГНЕС.

Монархът е бил високообразован, колекционер на изкуство, налага европейски порядки в българското общество, почитател е на новите технологии, а една от големите му страсти, наред с ботаниката, ентомологията и филателията, са автомобилите и локомотивите.

Неслучайно на първия етаж в музея е разположен един изключително ценен експонат – автомобилът с двигател „Мерцедес“ и купе, изработено в Париж от фирмите „Ротшилд и синове“ и „Р. Хеймс и Ошер“ през 1905 г. Колата е закупена от княз Фердинанд I за „нуждите на Двореца“ след участието ѝ в рали Берлин – Мюнхен, на което печели второ място. Автомобилът е с черен кожен салон и освен това е и първата кола собственост на българската държава. Болидът е реставриран в оригиналния му вид през 2011 г. и е в перфектно състояние.

В друга зала на музея се съхранят сабята на княз Фердинанд I и сувенирна купа, която му е подарена от Министерството на железниците през 1912 г. по случай 25-годишнината от възшествието му на трона.

Масивното златно бюро, изработено в мебелното ателие на А. Бембе в град Майнц в края на XVIII – началото на XIX век, също няма как да остане незабелязано. Бюрото е подарено на княз Фердинанд I от германския канцлер Ото фон Бисмарк. Двамата са водили кореспонденция, изпълнена с кодирани думи и псевдоними.

Сред ценните вещи несъмнено е и големият часовник, дар на княз Фердинанд I от английската кралица Виктория в края на XIX век. Часовникът е изработен от черно дърво с позлатени елементи и напомня за емблемата на Лондон – Биг Бен.

Залата с бюрото, часовника, сабята и сувенирната купа пресъздава дворцовия кабинет.

Друга зала ни отвежда до величествената каляска в стил „Луи XVI“ от двореца Версай, Франция. Златната каляска, изработена за френската кралица Мария-Антоанета, е използвана за сватбата на княз Фердинанд I и княгиня Мария Луиза през 1893 г.

Каляската е сватбен подарък за младоженците от майката на Фердинанд I – княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на френския крал Луи Филип.

Княз Фердинанд I и княгиня Мария Луиза преминават с пищната каляска от града до двореца, бурно аплодирани от събралото се множество, невиждало дотогава подобно великолепие. Сбруята, украсена с българския герб, е специално изработена във Виена. Грамадната колесница е теглена от шест коня с позлатени хамути, с високи щраусови пера,

Една от фотографиите на стената в залата е запечатала огромната арка, издигната в центъра на София за посрещането на княз Фердинанд I и княгиня Мария Луиза по повод сватбата им през 1893 г. Друга фотография показва младоженците, облечени в сватбени одежди.

На стената е окачено и текстилно пано с монограм на цар Фердинанд I.

Посетителите на музея могат да видят също и фотография от сватбата на цар Фердинанд I и царица Елеонора от 1908 г., както и негов портрет.

На втория етаж на музея се намира Първи том на Златната книга на София, отворена на първа страница, на която цар Фердинанд I се подписва с калиграфския си подпис.

„Мъдра София, разположена в полите на величава и благотворна Витоша, Ти, чието географско местоположение изтръгва възхищение у цела Европа, нека се надяваме, че твоите жители ще съумеят да направят от Теб столица, достойна за природните хубости, сред които Бог те е поставил“, пише царят на 12 април 1912 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Фердинанд I
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
единственото хубаво нещо, което е направил фердинанд е центърът на София, решил да пренесе родната Виена в новата българска столица и го направил, почти всички сгради в историческия център са построени по времето на фердинанд, вече повече от сто години всеки софийски кмет руши създаденото и все още не са успели
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо официални медии твърдят,че тленните останки на Фердинанд се връщат в родината му!?България не е родина на Фердинанд!
15
5
 
2
 
! Отговори
я преди 1 месец
До пияница мистик. Как ги е откраднал, като са в музея??????
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
може и да е прав Чърчил, ние не сме надежден съюзник, с Германия срещу Русия, дори обявяваме война на САЩ и Англия със ставане на крака и аплаузи в Народното събрание, после с Русия срещу Германия, а сега със САЩ и Англия, ако мислите че са забравили, лъжете се, винаги ще ни го напомнят в подходящия момент, например при споровете с Македония, взеха страната на македонците, но сега при спора с Гърция са на страната на гърците, защото те не могат да бъдат наречени фащисти
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 9, кремълските *** спасяват България от трета национална катастрофа, делегация с Никола Мушанов се е опитала в Египет да сключи мир с Англия, заключили ги в хотел, не било сключено никакво споразумение, защото сърбите искали територия до София и пиринска Македония, а гърците до Пловдив, самият Чърчил настоявал за подялбата на България между Сърбия, Гърция и Турция, а в страната да влязат турски войски - народ който воюва срещу освободителката си няма право на държава
12
18
 
10
 
! Отговори
Велин от Велинград преди 1 месец
Ясно, че Фердинанд има куп грехове, но е бил държавен глава на България, и обиждайки него, още повече обиждате предците си, живели по негово време.
11
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
затова е била и балканската война, канел се да влезе в Цариград в каляска с бели коне като римски император, а за Македония сключил таен договор със сърбите за подялбата, щом почнахме да реанимираме фердинанд, нищо добро не ни чака
10
8
 
10
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
В Република България има закон ,който обозначава местата,за съхранение на тленни останки. Недопустимо и противозаконно е Сакскобургота да нарушават закона и принципът на равенство в Републиката погребвайки свой родственник в домът си,а не в обществените гробища. Погребението на Фердинанд в частен имот "Врана" е груба демонстрация на високомерие спрямо Българите. Има гробиша,в които законът изисква да бъдат погребвани починали и тленните им останки.
9
12
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Фердинанд е деклариран както от съвременниците му,така и от следващите български поколения за враг на България. Симеон Сакскобурготски,който е фен на терористичната организация "Хамас", налага култ към един убиец,какъвто е дядо му и това се извършва против волята на Българският народ. Цел на Симеон е създаване на една Балканска държава,в която Народът ни да бъде претопен окончателно като ген и етнос. Недопустимо е онези,които вкараха в България хитлеризмът и сталинизмът да налагат своеволието си
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво и луксозно си е поживял Фердинад в България. За народа е оставил две национални катастрофи, 250 хил. гроба, 300 хил. бежанци, загуба на земи в Македония, Тракия, Западните покрайнини и Добруджа.Всякакви опити за реабилитацията му само засилват презрението на българите към този катастрофаджия!
7
20
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Управлението на Фердинант със всичките си негативи, пак е 5 пъти по-добро от управлението на про-кремълските оорки 1945-1989. Негативите за държавата ни от този кратък период ще остане поколения наред да тежи на шията на България.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има и стара карта на България на снимките тук, според която държавата доста е била орязана към днешна дата.
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фердинанд е еретичен двуфазен хомосексуалист, но това не е най-големият му проблем. Той ни вкарва в най-голямата катастрофа в най-новата ни история, след което бяга като мишок с разграбени реликви. Огън да го гори.
4
6
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
И кво? И 200 000 убити от мегаломанията на комарджията фердинанд.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Симеон сега ще прочете статията и ще почне да ни съди да му върнат каляската,че е била на дедо му.
2
4
 
24
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 1 месец
Българският народ е уважителен към началствата, затова Кобургите са натрупали доста имоти по ссхемата - Царят отива на посещение в град хикс, където има 200 дка чудесни ливади, и общинарите единодушно гласуват да се дарят на монарха, за да го зарадват.
1
6
 
10
 
! Отговори
Слава на педераста преди 1 месец
Фердо!