Младите посочват като стартова желана заплата 4300 лв. след данъци

89% виждат реализацията си в България
7 юни 2024 12:55, Петър Бойчев
428
Младите посочват като стартова желана заплата 4300 лв. след данъци
Снимка Пиксабей

За втора поредна година агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You проведоха национално-представително проучване през м.май 2024г. за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план, пише Фокус.

Резултатите показват, че огромното мнозинство (89%) виждат професионалното и личното си развитие през следващите 5 години в България. Освен това все повече млади хора предпочитат да работят за български работодател (45% - с 5% повече спрямо миналата година). Те смятат, че у нас могат да получат по-добри шансове за кариерно израстване и да открият работа, която е по-близка до личните им интереси. Преобладава мнението, че чуждестранните работодатели наемат в България повече изпълнителски позиции, докато българските фирми търсят повече идейност и дават шанс за креативност в работата.

Освен адекватното заплащане като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрият баланс между работа и личен живот, поставяйки го една позиция по-нагоре в сравнение с миналата година и измествайки приятелската работна среда от второто място.

Младите българи до 35-годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили - 74% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 49% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Над 60% от анкетираните определят опцията за работа от вкъщи като изключително важна. Повече от половината респонденти смятат, че у дома са по-продуктивни отколкото в офис, което с 8% повече от резултатите от проучването на същия въпрос през 2023г.

Младите хора на възраст 18-35 г очакват работодателите и Държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане (общо 80%). Те знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1200 лв определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв (след данъци). Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са средно между 27% по-малки от тези на мъжете.

Все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%). Половината от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители. Увеличaва се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание/публични личности пред работа на заплата (45%) или пред развитие на собствен бизнес (38%).

Най-сериозните очаквания към Държавата са за изграждане на позитивен имидж на страната, постигане на икономически растеж и добро качество на живот. 60% от хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес и смятат, че могат лично да допринесат за развитието на България, но липсва обща кауза, която да ги обедини.

По отношение на личния си живот 71% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (42%) и наличие на дом/жилище (38%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие. 62% определят като най-важно да имат "обичан човек до себе си“, 45% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 43%, а финансовата стабилност е най-важна за 38% от анкетираните.

Цялото социологическо изследване ще се представи на форума "Кариера и живот“ на 14 юни в НДК - най-успешният кариерен форум за българите по света и у нас. На форума в столица се очакват над 1000 посетители и десетки компании, които ще търсят своите нови служители на място.

Проучването е проведено сред 500 мъже и жени на възраст 18-35 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място и се реализира със собствени средства на агенция JTN. Теренната работа е била в периода м.май, със собствен онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing).

Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN и водеща система в сферата на CAWI проучванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от Общество
Климатичните промени засилват бедността и убиват милиард души
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
8
 
20
 
! Отговори
Аз Кочо преди 3 седмици
Гладни кокошки просо сънуват
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В прогнилият разпада се фашистки запад за плочкаджия са квалификация плащат от 2500 до 7000 евро. Не квалификациран труд от 1600 евро до 2500 евро. За хора с висше образование (от нормален университет не като нашите няколко стотин и изкарват мекадърници с дипломи) парите са от 80000 до 1 000 000. "Ваййййй каманиzъъъъъъъмъъъъъ си биеши убу и крадяяями."Бели обонговци.
39
4
 
18
 
! Отговори
Az преди 3 седмици
С две думи 4300 и да си седим вкъщи.....ако може и при мама ще е ТОП
38
13
 
8
 
! Отговори
Да ви кажа преди 3 седмици
Като минем пак към Русия, както се очертава да бъде, ще взимат толкова, но в рубли. Ей, ще завиждате на починалите скоро, да знаете. От много акъл.
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Ти си гладувал 10 г. Е младите не са балами като тебе за да искат и те.
36
2
 
28
 
! Отговори
Лоеста Свинчуга преди 3 седмици
Дебелите бизнесмени да се сетят, че държат ли се както се държаха в миналата криза, жална им майчица... жална им майчица на всичките гнусни изедници, които изгониха и млади и всякакви кадърни хора. И когато имаше хора, които искаха смешни увеличения от 100-200лв преди 10 години, когато заплатите бяха по 400-500лв и милинерите изпадаха в злоба и им почервеняваха лицата как така някой си иска увеличение на всички милиони направени... сега ще видят кон боб яде ли...
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз пък искам такава заплата, ама в евра.
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
прави са децата. нама да дадат някви комунистически остатъци да се гаврят с техния труд.
33
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Младите са много далеч от реалността. Няма лошо да искат такава заплата, ама без да са показали нищо преди това не става. Аз взимам такава, ама съм се доказвал повече от 10 години...
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БНБ трябва да пускат каймета по 1000, 2000, 5000 и 10000 лева защото заплатите ще скочат.
31
2
 
25
 
! Отговори
Ха Ха!!! преди 3 седмици
"Ама те младите не можели нищо"... *** кой ви е казал на вас, че някой нещо ще може или трябва да може бе... Младежите виждат какво е положението и как превзетите от мафията брокери видат цените и на наеми и на апартаментите и за какво да ти работят... ей от няколко дни като че ли с кампания в Пловдив вече по групите цените на повечето имоти са минимум по 700лв... с тия ниски заплати в Пловдив от къде? Или пък в София 200К евро за панел преди обзвеждане.. като имаше можещи кадри се гавриха с тях.
30
9
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Аз за никаква заплата вече от 2016 не излизам от вкъщи. Ще изляза след време само да ида до Холандия, че там за 1 час ще правя по 50 000евро :)))))))) Работиш само час, взимаш парите и после сканк и поркане. Така няколко дена и после в друга европейска държава. Правиш няколко милиона за дни и се прибираш. Разбира се, нищо в кеш, всичко в крипто :)))))))
29
6
 
21
 
! Отговори
До 24 преди 3 седмици
Защо да заминавам в САЩ? Аз искам да направим така че тук в България да сме богати и да имаме силна икономика. С какво нашите условия са по лоши тези в САЩ? Тук има всички ресурси и условия да имаме стандарт на живот над средното европейско ниво. Трябва само да си управляваме ресурсите правилно и парите ще потекат към нас. Парите са следствие от добре свършена работа по определени икономически модели които са доказани и открити много отдавна. Не е нужно да откриваме нещо кой знае какво.
28
4
 
32
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 седмици
Ми с тия панелки по 200 000 Евро преди ремонт и после скъпи храни за детето и жената в продължение на години каква заплата да ти искат. На тия високи цени. Да вземат да се съгласят на 1500лв и после да ревете след някоя друга година що още повече нямало кадри. От къде да дойдат? Младежите в момента са много по-отговорни от възрастните от социализма. И знаят цената на труда си. "Ама те не можели нищо", а в чужбина как могат 🙂? И изведнъж вадят добри пари.
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 19 Как изобщо ти дойде на ум да сравняваш САЩ и България - икономиките ли ни са равни, производството ли, технологичните ни сектори ли....
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами малко е 4300. Поточно е в злато да са заплатите защото така с тия нули хората се объркват вече особено послабите по математика.
25
0
 
21
 
! Отговори
Sw преди 3 седмици
Аз съм стар и искам и аз такава заплата, ама съм реалист.
24
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По принцип са прави.Това е абсолютния минимум за които има някакъв смисъл да се ходи на работа и то всеки делничен ден.
23
7
 
3
 
! Отговори
гого преди 3 седмици
До Анонимензаминавай в сащ
22
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Хейт, в ИТ нямаме криза. Има забавяне на търсенето и разместване на хора по компании. Заплатите растат. Така че сме си доста добре.