Младите посочват като стартова желана заплата 4300 лв. след данъци

89% виждат реализацията си в България
7 юни 2024 12:55, Петър Бойчев
428
Младите посочват като стартова желана заплата 4300 лв. след данъци
Снимка Пиксабей

За втора поредна година агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You проведоха национално-представително проучване през м.май 2024г. за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план, пише Фокус.

Резултатите показват, че огромното мнозинство (89%) виждат професионалното и личното си развитие през следващите 5 години в България. Освен това все повече млади хора предпочитат да работят за български работодател (45% - с 5% повече спрямо миналата година). Те смятат, че у нас могат да получат по-добри шансове за кариерно израстване и да открият работа, която е по-близка до личните им интереси. Преобладава мнението, че чуждестранните работодатели наемат в България повече изпълнителски позиции, докато българските фирми търсят повече идейност и дават шанс за креативност в работата.

Освен адекватното заплащане като мотивиращ фактор все повече хора посочват добрият баланс между работа и личен живот, поставяйки го една позиция по-нагоре в сравнение с миналата година и измествайки приятелската работна среда от второто място.

Младите българи до 35-годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили - 74% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 49% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Над 60% от анкетираните определят опцията за работа от вкъщи като изключително важна. Повече от половината респонденти смятат, че у дома са по-продуктивни отколкото в офис, което с 8% повече от резултатите от проучването на същия въпрос през 2023г.

Младите хора на възраст 18-35 г очакват работодателите и Държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане (общо 80%). Те знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1200 лв определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв (след данъци). Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са средно между 27% по-малки от тези на мъжете.

Все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%). Половината от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители. Увеличaва се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание/публични личности пред работа на заплата (45%) или пред развитие на собствен бизнес (38%).

Най-сериозните очаквания към Държавата са за изграждане на позитивен имидж на страната, постигане на икономически растеж и добро качество на живот. 60% от хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес и смятат, че могат лично да допринесат за развитието на България, но липсва обща кауза, която да ги обедини.

По отношение на личния си живот 71% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (42%) и наличие на дом/жилище (38%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие. 62% определят като най-важно да имат "обичан човек до себе си“, 45% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 43%, а финансовата стабилност е най-важна за 38% от анкетираните.

Цялото социологическо изследване ще се представи на форума "Кариера и живот“ на 14 юни в НДК - най-успешният кариерен форум за българите по света и у нас. На форума в столица се очакват над 1000 посетители и десетки компании, които ще търсят своите нови служители на място.

Проучването е проведено сред 500 мъже и жени на възраст 18-35 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място и се реализира със собствени средства на агенция JTN. Теренната работа е била в периода м.май, със собствен онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing).

Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN и водеща система в сферата на CAWI проучванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от Общество
Климатичните промени засилват бедността и убиват милиард души
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
9
 
! Отговори
Чичко Паричко преди 3 седмици
Мечтатели! Освен ако не става въпрос за руски рубли.
280
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До =Скръндза, ама за майбах имаш нали?
279
3
 
11
 
! Отговори
Работодател преди 3 седмици
Ами като заплатата ви се разминава с желанията, напуснете бе, защо стоите и работите на ниски заплати които не ви удовлетворяват, махайте се, подайте заявление за напускане, кой ви кара насила да работите на ниски заплати, а шефа да се вози на джипка?
278
1
 
15
 
! Отговори
Руси преди 3 седмици
За стартова заплата става ,на 4 дневна работна седмица нали? Искам три почивни в седмицата и 45 отпуска на година,платена !
277
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Между другото и думата пара.зити са цензурирали. Нея използвах преди малко.
276
0
 
7
 
! Отговори
до Маг Минчо преди 3 седмици
човек, провокация е тази статия, спокойно, не се връзвай.
275
0
 
7
 
! Отговори
дано преди 3 седмици
Петър Бойчев да е взел поне 1000 лева, за да направи реклама в днеса на тези поредни ***.
274
0
 
9
 
! Отговори
Маг Минчо преди 3 седмици
Онзи ден публикуваха средната заплата в 3-тата световна икономика - японската! Интересно как нашите младежи са пожелали точно такава ,каквато вземат японските работещи - 2200 $???
273
0
 
8
 
! Отговори
Нурофена ! преди 3 седмици
Мдддаааа белото поскъпна и няма кинти,та така за заплатите ! ХОХОХОХО
272
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
стартова чисто 4300 и след една година започва мрънкане до небесата, че са малки, т.е. на втората година искаме поне 7000, което е депутатската заплата от тази година. Нагли, неграмотни, киселеещи за всичко, но за сметка на това компетентни по всички въпроси. Не могат да свършат работа за 2 лева без да омажат всичко и после някой да ги забърсва.
271
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
До =. Напълно сте прав, но едва ли някой заплатаджия ще разбере и проумее колко е трудно и колко усилия са нужни, за да създадеш работеща фирма и работни места. Идват на готово и викат "Дай", само защото да дошли. Ама се плаща за свършена работа и изкарани пари. На никой не си му притрябвал да пушиш цигари и да пиеш кафета в офиса, затова не се плаща. Затова и взимате по 1200 лв. Като започнете да изкарвате на фирмата добри печалби, тогава ще има и добри заплати. До тогава просто няма от къде.
270
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аз пък си мисля, че абв всъщност е Ели
269
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Абв, фактът, че завъртам буквите не основание да се нарече "неграмотност". Явно и вие имате нужда да се върнете в трети клас. Мизерното ви отношение към хората си личи от един ваш коментар. Колко ли сте нещастни? Въпросът е реторичен. Зная, че много. И да, оправете вашата неграмотност преди да правите забележки :) Хайде, хубав уикенд и намали злобата :)
268
1
 
4
 
! Отговори
асддае преди 3 седмици
"Този Дейвид има над 50 правописни грешки в четири реда текст." - Човек, това е провокатор, не осъзахте ли някои хора, че само ви карат да се вълнувате да давате повече коментари на поредната агенция.
267
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много съм се чудил, защо за толкова години не видях протести на пенсионери заради мизерните пенсии? Явно са доволни от положението си. Или нямат време от обикаляне по цял ден да намерят най-ниската цена на киселото мляко?
266
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дъртите небинари пощръкляха лмао. Ходете си коментирайте Путина дето го обичате толкова много, не се занимавайте с младите. Те са много по-кадърни от вас.
265
1
 
2
 
! Отговори
Путин ги плаща преди 3 седмици
Младите направо да отиват.
264
0
 
2
 
! Отговори
= преди 3 седмици
Този Дейвид има над 50 правописни грешки в четири реда текст. И бавноразвиващия субект си мечтае за 10 к заплата, може но в рубли
263
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малко са дори, спрямо цените говоря това е някъде 2к чисти преди спекулата или т.нар. инфлация. Като правихте спекулата ви беше гот нали, сега ще си платите.
262
5
 
16
 
! Отговори
= преди 3 седмици
Имам от 30 г. малка фирма в Пловдив. Минах през какви ли не фалити и кризи в скъпата ни родина и оцелях. Но да давам 4300 на месец и то на новобранци които не знаят на къде да се обърнат,няма как да стане. Това означава,че този човек трябва да изработва по 10000 на месец. Пловдив има силна индустрия,но няма такива заплати. Да вървят да стават наркопласьори, там може би даван такива заплати