3604 българи имат имоти в чужбина, сред тях на островите Аруба и Ман

Декларирали са собственост в 64 държави и отвъдморски територии
11 юни 2024 09:18, Елка Василева
114
3604 българи имат имоти в чужбина, сред тях на островите Аруба и Ман
Снимка: архив, БГНЕС

Българи притежават имоти в редица островни държави, като например на островите Ман и Аруба. Това става ясно от подадените в НАП годишни данъчни декларации за получените доходи. В декларациите освен доходите гражданите са длъжни да посочат и притежавана в чужбина недвижима собственост или бази за осъществяване на стопанска дейност, пише „Труд“.

Общо 3604 души са посочили в данъчната си декларация, че имат недвижима собственост в чужбина. Като тук влизат както българи, така и чужденци, които живеят в България над 183 дни от всеки 12-месечен период и затова са задължени да подават данни в НАП. Тези 3604 души са обявили, че имат имоти в общо 64 държави и отвъдморски територии.

След любопитните места, където българи имат имоти, са остров Ман и Аруба, както и други острови, които са офшорни зони и са известни с облекчените си данъчни режими. Остров Ман е коронно владение на Великобритания. Представлява остров в архипелага Британски острови, намиращ се в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Аруба е остров в Карибско море, разположен край северното крайбрежие на Венецуела. Той е бивше задморско владение на Нидерландия с автономен статут.

Българи притежават имоти и на британските Вирджински острови и на Нидерландски Антили. Британските Вирджински острови са задморска територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени на изток от Пуерто Рико. Нидерландски Антили също са острови в Карибско море. Сред другите интересни дестинации, в които българи имат имоти, са Панама (най-южната държава в Централна Америка, граничеща на северозапад с Коста Рика и на изток с Колумбия), Доминиканска република, Обединени Арабски емирства, Андора, Катар, Тайланд и Япония. От държавите от ЕС местни за България лица, тоест пребиваващи в страната над 183 дни от всеки 12-месечен период, нямат имоти само в Чехия и Ирландия.

Националната агенция за приходите извършва проверки на декларираните данни, като при установяване на несъответствия и пропуски данъчните отправят покана към съответните граждани да ги отстранят. НАП ежегодно получава данни по линия на автоматичния обмен на информация с други държави за притежавани от гражданите недвижими имоти в чужбина, които се използват за осъществяването на ефективен контрол върху спазването на данъчните задължения на собствениците им.

Приходната агенция извършва анализи на физически лица с имоти в чужбина. Ако бъдат открити несъответствия между официално получените доходи и направените разходи за покупка на имотите в чужбина, данъчните могат да поканят собствениците им доброволно да декларират доходите си или да преминават към извършване на проверка или ревизия.

НАП обръща особено внимание на хората с апартаменти и къщи в Гърция и Дубай. Стартирали са ревизии на 878 души, от които към края на миналата година са приключили 527 от ревизиите, а останалите продължават през настоящата година. При определяне на кого да бъде направена ревизия от НАП сравняват официалните доходи на всички членове на семейството с похарчените пари за покупката на имоти, луксозни автомобили, скъпи бижута, пътувания в чужбина, както и за текущите разходи на семейството. Ако бъдат открити несъответствия, стартират по-задълбочени проверки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: чужбинаНАПимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е бройката на имотите които БГ мафиотите са накупили на техните си имена,защото децата им не могат да имат като чужди граждани повече от 2 или три имота в чужбина без доказани доходи.Така че цифрата не е реална.Питайте баце как стават нещата.А оная Г-жа Мултито в кюпа ли е,или като има двойно не се броят именията по континентите?
64
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За панелнитe теляци е немислимо че има българи на които банковите акаунти преливат. Някои са програмисти, други се занимават с търговия, познавам и покер милионери също :)
63
3
 
4
 
! Отговори
А други преди 2 месеца
До Анонимен 58 забогатяха от промоции на Алианса.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само дето не всички граждани имат задължението да подават годишни данъчни декларации. И къде са двойните граждани и постоянно живущите в чужбина? Така, че бройката е занижена, но не се притеснявайте. Никой няма високи очаквания от българската журналистика.
61
2
 
10
 
! Отговори
Пеефский преди 2 месеца
Бойко Борисов с цели два имота в чужбина, в Барселона и Ню Йорк, там да се ширят сливите дето ги цепи.
60
3
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 2 месеца
Селянин-граждан в града раждан = програмист=виртуални пари=витруални имоти=виртуален човек = изкуствен интелект;)))
59
5
 
12
 
! Отговори
пенчо преди 2 месеца
....а що не им оповестите имената? Защото половината сганн от парламента ще цъфне, но поне ще им задават неудобни въпроси!
58
3
 
8
 
! Отговори
G преди 2 месеца
Голям праз , все са си същите селяци.
57
1
 
7
 
! Отговори
До 61 преди 2 месеца
До Оле Варадеро А кой предлагаш за одитор? Щото, доколкото знам, те си се проверяват единствено сами. И винаги са чисти!
56
0
 
4
 
! Отговори
Оле Варадеро преди 2 месеца
Няма лошо.Но нека има пълна ревизия на доходи данъци и всичко от А до Я.Ако е честно и почтено-да си ги ползват със здраве.Ако ли не - парите в хазната,а те да бачкат в мините или да чукат чакъл поне да пенсия
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аруба е райско кътче, а остров Ман не го щем.
54
0
 
17
 
! Отговори
Ристе Мравояд преди 2 месеца
А мен защо не са ме включили в списъчето- имам скромен мезонет 200 квадратя на пъпа на Брюксела...съсед ми е Курумбашев...
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На тези острови в самото начало на прехода от тоталитаризъм към демокрация се отвориха сметките на ДС апаратчиците 1992 -1993 г . Така децата на бившите комунисти после социалисти тръгнаха с капитали . Пораснаха и станаха богаташи с леки пари . Някой не успяха да ги увеличат и стигнаха до имоти и пенсия . Но и с пенсията могат да си живеят тук .Без да се трудят
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 53 - Той е "опонирам, за да опонирам". Видяхме пак "резултатите" от НАП. Плачевни са. Нито ги има 20000-те, дето правили по милион на година, нито ги има 200 000 с доходи над 9000 лева на месец, за които Горанов бълнуваше преди 4 години. Ама знам ли - може оредставител на 0.01%- демек от висшата капиталистическа класа, да ни е осветил с присъствието си.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 41 Общество на три основни професии , политици , програмисти и чалгаджии не е общество , първото всъщност не е и професия , но намериха начин да го направят да е . Добруването на някакво малцинство при условия на разграбване на мнозинството хич не е стабилна основа , направо си е хлъзгава с вероятност от контузии .
50
2
 
2
 
! Отговори
Мъск преди 2 месеца
Питайте българинът в моя ***, каква заплата получава и ще ви се стричи дъвката. Може човека, работи усилено, прави пари, не ходи по разни селски хоремаци и не бълва алабалистики.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 49 - Тогава не си просто програмист, а собственик на CEO на бизнес и е правилни, да споменаваш този факт. Все еднонда кажеш, че строителен предприемач, който е правил бани на 18 години е плочкажия. Да, плочкаджия описва нещо, което моце да прави, но не дава ясна представа, каква е ролята му в сегашното му начинание. Хайде, нали си бизнесмен - трябва да умееш да комуникираш по-добре.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 9 Извинявай за любопитството, ама ти къде си? От кои си? Направил ли си B2B или B2C бизнес за милиони годишно?
47
6
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 2 месеца
Недей така, че диванните тролеи ей-сега ще ти се нахвърлят. :):):)
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Христо Христов Българите не трябва да имат имоти в чужбина. Само руснаци трябва да имат имоти в България. БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИЗКУПИМ цялата. Да живее руско-българската дружба. Нали гнусна копеейко?