Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще

Нужни са инвестиции за мощности, каза доц. Косьо Стойчев
16 юни 2024 12:05, Анисия Иванова
203
Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската икономика може да погледне много сериозно, не само на фотоволтаиците. Очаква ни невероятно водородно бъдеще, очаква ни невероятно за България геотермално бъдеще. Това каза доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Инвестициите, за да се развие това водородно и геотермално бъдеще, трябва да дойдат по веригата на доставките на нови мощности. Трябва да започнем отзад напред - какъв продукт за какво ще се използва. Тоест - за какво ще се използва тази енергия. В момента ние основно разсъждаваме за това, че нашата енергетика е фокусирана върху предоставянето на евтин потребителски ток за домакинствата и скъп ток за индустрията. Много държави са в обратната хипотеза".

Индустрията е тази, която трябва да има евтин и стабилен достъп до енергия. Първо трябва да променим този баланс с енергийните общности. Причината е в поддържането на социална енергетика, защото става дума именно за социална енергетика, подчерта гостът. "Виждате, че имаме проблем в дефинирането на понятия като "енергийно бедни", "енергийни общности", обществото постоянно ги коментира, но не довежда нищо до края".

Поддържайки този тип социална енергетика, мрежата в момента работи за хората да получават евтин ток, каза събеседникът. "А този, който е залепен за евтиния ток, няма стимул да иновира, няма стимул да се развива и да търси ново решение. Той просто работи в канавата, която му е дадена. Богатото старо лоби държи на това - този модел да се запази. Те могат на избори, активирайки социалните страхове, да активират чрез тези страхове определена група избиратели. И това се знае - съществува сериозна корелация".

"Онези, които искат да иновират и искат да направят стъпката напред, те са малцинството все още в обществото ни. Поради тази причина те не могат да влияят на тези процеси и по този начин решението е по-малката група да успее да убеди по-голямата група, че енергийният преход на икономиката е всъщност в тяхна полза и че в бъдеще те няма да заплащат повече за тази енергия, а тя ще остане на достъпна цена".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: токбизнесBloomberg TV Bulgaria
Още от Общество
Една малка добрина, а всъщност живот: Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В търсачката на "YouTube" напишете "Brow Gas Car"!
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България я очакват неверпятни енергийни проблеми, защото куцо и сакато се изказват по проблеми, за които нямат необходимата подготовка. Липсата на енергийна стратегия, допълнително внася нестабилност на енергийната система на страната.Никой и никъде не отчита влиянието на форсмажорни обстоятелства! 😡
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България я чака невероятно бъдеще без българи.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво, какво??? Я пак? Поне пуснете минералните извори на София, постройте басейни, спа курорти, а после се силете на геотермално бъдеще и енергии. Тези хора наистина не са оттук и са за малко.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България може да е индустриален колос ако имаше индустрия, ресурси и население.
77
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голяма японска строителна компания пробиваща тунелите на новото Хонконгско метро удря неочаквано на камък. Огромните въртящи се фрези на тунелокопните машини задират в твърди гранитни пластове и не могат с месец да прекопат 1 метър тунел. Веднага технологичното разузнаване на фирмата разтърсва по света и след седмица президентът на фирмата почуква на вратата на проф. Браун. Като на шега за няколко часа той измисля просто разрешение на неразрешимия проблем на японците.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-задръстен експерт не бях срещал. ГГФ-то беше най-чукченският факултет по мое време. Демонстрират завидно постоянство.
75
0
 
7
 
! Отговори
Димо преди 3 седмици
Този експерт да си скъса дипломата от много време в България,тока за бизнеса е много по-евтин от този за бита ,има часове в които киловат час е 0ст.за бизнеса но не и за битовите клиенти,те са на регулираният пазар ,а и бизнеса продължава да получава компенсации за по-високи цени на тока всичко над 0,15 ст.за киловатчас
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още един фокустник излеза за да ни каже по един много захарен начин как тока ни просто ще поскъпне заради саботажите чертани и изпълнявани от "избранниците" ПРОДАЖНИЦИ ЗА ЗАТВОРА!
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Райко Алексиев, "Пътеводител за България пътища и безпътие", 1933 г.Казано е и се повтаря
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.Населението й се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите на сегашните.Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление. Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
...пламъка от моя гаС е със специфична миризма, а га ям свинскинпражки с боП, ходим все едно съм с нитро и капе браунова маса, баце....Да напомня, че през 2004-2005 на въпросният господин не можахме да намерим данни да е бил в лагер или репресиран, но след 10.11 много демократ, много репресирани както и на 09.09 се появиха много ятаци много комунист....и всичкото експерт
70
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За личния живот на Илия Вълков обаче се знае малко. В Австралия е живял дълго с друга българка - Лиляна, но няма деца от нея. В България след бягството у жена му ражда момиче, но Браун никъде не я вписва като своя дъщеря. Така че освен наследница на откритието му е и родината. (препечатка от вестник "Родово Имение")
69
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След лагера Белене, Вълков се жени през май 1950 г. но властта остава подозритена към него. Той разбира, че оставането му в България е безперспективно, и през 1952 г. бяга в Турция през Резовската река. Там е арестуван като шпионин и лежи още 6 г. затвор. ОСВОБОЖДАВА ГО НЯКОЙ СИ МАЙОР БРАУН ОТ АМЕРИКА. Сменя си името, за малко име избира това на актьора Юл Брунър, а за фамилно презимето на майор Браун. В Сидни постъпва във фирма и за 10 години се издига до поста технически директор.
68
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 1941 г. Вълков служи в морската рота на о. Самотраки, а след войната се записва студент по електроинженерство в Софийската политехника. Студентът обаче слушал тайно западни радиостанции и бил натопен на властта. От 1948 до май 1950 г. е въдворен в ТВО Перник и работи в мината при ужасни условия, а след това е в лагера Белене. Макар и "народен враг" неговите състуденти си спомнят, че бил често докарван в института с белезници, защот само той бил в състояние да поправи някаква скъпа апаратура
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само да ви светна, че около София е пълно с минерални извори, чито води се оттичат в канализацията . Можем да задминем 100 пъти Карлови Вари и да ги обиколим по всиачки паралели и мередиани и тук да е главен спа курорт на Балканите, а те тръгнали да дирят под вола теле. Да угаждаме на Бербок. Зелени енергии и на баба ви фърчилото.
66
1
 
6
 
! Отговори
Водородни лакърдии преди 3 седмици
Плодородна почва за мошеници и спекуланти, особено ако успеят с лобиране да убедят невежи политици, че трябва да бъдат субсидирани щедро с пари на данъкоплатците. Все същото като останалите постоянно губещи "зелени" далавери, които накрая ще ни натикат обратно в 19 век заради липсата на надеждна енергетика.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сюрреалистични сънища.
64
1
 
7
 
! Отговори
На Кирил брат му преди 3 седмици
Не бива да се нарича яйцеглавото недоразумение "експерт"...
63
0
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 3 седмици
Оди се прегледай