Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще

Нужни са инвестиции за мощности, каза доц. Косьо Стойчев
16 юни 2024 12:05, Анисия Иванова
203
Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската икономика може да погледне много сериозно, не само на фотоволтаиците. Очаква ни невероятно водородно бъдеще, очаква ни невероятно за България геотермално бъдеще. Това каза доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Инвестициите, за да се развие това водородно и геотермално бъдеще, трябва да дойдат по веригата на доставките на нови мощности. Трябва да започнем отзад напред - какъв продукт за какво ще се използва. Тоест - за какво ще се използва тази енергия. В момента ние основно разсъждаваме за това, че нашата енергетика е фокусирана върху предоставянето на евтин потребителски ток за домакинствата и скъп ток за индустрията. Много държави са в обратната хипотеза".

Индустрията е тази, която трябва да има евтин и стабилен достъп до енергия. Първо трябва да променим този баланс с енергийните общности. Причината е в поддържането на социална енергетика, защото става дума именно за социална енергетика, подчерта гостът. "Виждате, че имаме проблем в дефинирането на понятия като "енергийно бедни", "енергийни общности", обществото постоянно ги коментира, но не довежда нищо до края".

Поддържайки този тип социална енергетика, мрежата в момента работи за хората да получават евтин ток, каза събеседникът. "А този, който е залепен за евтиния ток, няма стимул да иновира, няма стимул да се развива и да търси ново решение. Той просто работи в канавата, която му е дадена. Богатото старо лоби държи на това - този модел да се запази. Те могат на избори, активирайки социалните страхове, да активират чрез тези страхове определена група избиратели. И това се знае - съществува сериозна корелация".

"Онези, които искат да иновират и искат да направят стъпката напред, те са малцинството все още в обществото ни. Поради тази причина те не могат да влияят на тези процеси и по този начин решението е по-малката група да успее да убеди по-голямата група, че енергийният преход на икономиката е всъщност в тяхна полза и че в бъдеще те няма да заплащат повече за тази енергия, а тя ще остане на достъпна цена".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: токбизнесBloomberg TV Bulgaria
Още от Общество
Една малка добрина, а всъщност живот: Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отговорът е - начин за привеждане на механизмите в действие, без загуби на основни ресурси и без замърсяване на околната среда. Този способ е бил добре известен на "избраните" и тази технология е съществувала още от преди няколко столетия. Юл Браун е създал пpocт вариант на този генератор, който ние за удобство ще наречем "клетката на Джо".
101
1
 
1
 
! Отговори
До НЕУК преди 2 седмици
Безплатни лекции няма да ти давам..................отваряй дебелите книги по физикохимия и термодинамика и чети....................ако имаш акъл да ги разбереш.................ако не- бягай на бензиностанцията да си наливаш бензин по 3 лв./литър!!!
100
3
 
1
 
! Отговори
не е само преди 2 седмици
Илия Вълков(Юл Браун ), който е предложил нови енергийни източници..................тука нещата не опират само до чиста наука, но и до геополитика и много пари.................големите корпорации нямат интерес от алтернатични източници на енергия!!!
99
0
 
3
 
! Отговори
НЕУК преди 2 седмици
МОЛЯ ТЕ Н2О РАЗКРИЙ НИ ТАЙНАТА,НО ПЪРВО НИ КАЖИ КАКВА Е СПОРЕД ЗАКОНА НА ХЕС СТАНДАРТНАТА ЕНТАЛПИЯ НА ОБРАЗУВАНЕ НА ВОДАТА - ДЕМЕК Н2О-то???... И ВЯРНО ЛИ,ЧЕ ПРИРОДАТА НЕ ПРИЗНАВА КОРУПЦИЯ - "КОЛКОТО ДАДЕШ,ТОЛКОВА ЩЕ ПОЛУЧИШ"??!!!... АКО СЕ ЗАТРУДНЯВАШ ВИЖ НЯКОЯ ОТ СТОТИЦИТЕ ДЕБЕЛИ КНИГИ ПО ФИЗИКА И ХИМИЯ,ДЕТО СИ ГИ ПРОЧЕЛ...
98
0
 
2
 
! Отговори
до цитирующий преди 2 седмици
..;след като си изгледал един куп ютубски фантасмагории и след като напълни коментарите с цитати из живота и страданията на един неуспял емигрант, то е време да ти се каже, че лъжата, измамата и егоизма съпътстват племето ни от повече от 1300 години и не сме измислили нищо повече от потуритв.....Има наследници на български емигранти, които се потъпват в гърдите, но все забравят, че е работа в екип и си приписват сами заслуги. Примери бол.
97
0
 
4
 
! Отговори
!!!! преди 2 седмици
Тоя е експерт по енергетика, колкото аз съм професор по китайски език........................хаха.....................питайте го дали знае разликата м/у енергия и ексергия и дали му е ясен втория закон на термодинамиката!!!!
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хората са уникални същества.!!! Всяка птица държи своето гнездо чисто, а ние "венеца на еволюцията", разрушаваме нашият единствен дом - Земята! И все пак точно такива хора като Българинът - Илия Вълков (Юл Браун), ни показват, че съществува по-добър начин Пpocт и Чист, пътят на самата Природа. Браун, неограничаван от многогодишното догматичното, ограничаващо разума образование е открил следното - необходимо е да се зададе "правилния" въпрос към природата за да се получи "верният" отговор!
95
0
 
3
 
! Отговори
да бе преди 2 седмици
Те и германците се бяха отказали от ядрената енергетика и щяха да минават само на ВЕИ-та....................но сега преосмислят енергийната си стратегия..................или тоя БГ доцент по география(???) , дори не е физик или енергетик, е по умен от немските професори????
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега ще споделя тези знания с вас. Те ще останат мои дотогава, докато вие не направите своя клетка. И само тогава, не по-рано вие ще знаете как се прави това!
93
0
 
3
 
! Отговори
до H20 преди 2 седмици
....то и аз така сипя на магарето вода и тегли каручката. Еко френдли, жендър рахат ...
92
2
 
7
 
! Отговори
белгийка преди 2 седмици
Българите не са *** като западняците и Слава Богу ! Зелената тъпотия оттече у канала. Връщат ДВГ на поточната линия в германистан . Сбогом електрически простотии !
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом картинката му харесва. Но умните държави, изправени пред климатичните несгоди, си построиха нови АЕЦ.
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моето намерение (потенциално) се състои в това, да открехна завесата на тайнственост и секретност, възможни догатки и прочее глюповатости обкръжаващи конструкцията на "клетката" Целта ми е да Ви помогна да създадете мислеща клетка по способа използуван от мен. Аз придобих тези знания в процеса на изготвяне на клетката. Направил съм много работещи клетки и този опит ми даде знания, които е невъзможно да се поучат чрез размисли, върху прочетени книги или с запознаване на мнения на "експерти".
89
2
 
2
 
! Отговори
H2O преди 2 седмици
Аз си карам колата с вода от чешмата, но съм гений, затова................и разбирам много от физика и химия , защото съм изчел стотици дебели книги и съм взел от тях най-практичните приложения......................но на вас не мога да Ви помогна..................докато сте живи, ще плащате скъпо за бензин, нафта и газ и ще пълните джобовете на олигарсите и на нефтените корпорации!!!
88
1
 
1
 
! Отговори
при свети буда преди 2 седмици
България я очаква невероятно бъдеще стига миряните му да го преизбират и създава нови общ поръчки и нови заеми и армагани за бункера и слуша запада да не влезе в списъка магнитски
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ала бала портокала. БГ не е инвестирала в нищо. Всичко се заграбва от западни държава, до последния ресурс. Доказателство - златните мини, даващи 1,5% от изкопаното и 98,5 заграбено от запада. 4 тона злато на година заминават зад граница, килограми мед, сребро и кобалт. Без коментар.
86
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
тоя Браунов газ го знам от 100 години...................нищо ново не ми казват коментиращите по-долу!!!
85
0
 
5
 
! Отговори
Тоя доцент преди 2 седмици
по география нищо не разбира от енергетика...................тия приказки може да ги разказва на децата в девети клас!!!
84
2
 
3
 
! Отговори
наивни сте преди 2 седмици
ако смятате, че ВЕИ-тата ще изместят конвенционалните горива-нефт, газ, въглища.............знаете ли колко учени в целия свят бяха накарани да мълчат, на някои от тях им платиха за мълчанието, други изгубиха живота си, защото предложиха нови и алтернативни енергийни източници, но това не е в интерес на големите нефтени и газови корпорации и конвенционалната енергетика и икономика!!!
83
1
 
5
 
! Отговори
тъ@@пак преди 2 седмици
Тоя доцент и експерт не разбира нищо......................България или ще строи ядрени реактори................или ще купуваме скъп ток от Турция и Румъния!!!!