На работа от Узбекистан у нас: В България е супер

„Казаха ни, че в България хората са добри, заплатите са добри, взимаме по 1200 лв.“
18 юни 2024 07:03, Елка Василева
280
 На работа от Узбекистан у нас: В България е супер
Снимка: архив, БГНЕС

Те са от Узбекистан. Берат череши и работят в хотели в Албена. "Дойдохме с посредническа фирма. Казаха ни, че в България хората са добри, заплатите са добри. Харесва ни, всичко е супер. Взимаме по 1200 лв."

Още по темата
"Тук е много хубаво. В България много ни харесва. Хората са добри, отношението към нас е добро. Работим в хотелите в "Албена“, харесва ни. И времето е хубаво." Алима е от Узбекистан. Запознавам се с нея и с останалите шестима души от средноазиатската страна под черешовите дръвчета в овощната градина край Кранево, пише Александър Андреев в Дойче веле. Тази година черешите са особено едри и сочни, а реколтата радва стопаните, които в момента преговарят с гастарбайтерите от Узбекистан – за помощ при беритбата. Групичката от петима мъже и две жени, на видима възраст между 25 и 50 години, изглежда в отлично настроение и охотно говори пред микрофона. Питам ги как са се озовали в България.

"Казаха ни, че в България хората са добри"

"У нас в Узбекистан има една посредническа фирма, много е добра. Предлагат работа навсякъде из Европа: Германия, Полша, има и за България. И фирмата ни каза, че в България хората са добри, заплатите са добри, страната е добра, има всички условия. И така дойдохме да работим тук. Харесва ни, всичко е супер."

Това е Айлин, който сякаш влиза в ролята на говорител на групата. В края на срещата ни Айлин дори засяга една особено чувствителна тема. Но за нея после. От Айлин научавам, че работят по пет дни в седмицата и изкарват по 1200 лева месечно. Живеят в бунгала в близкия курорт "Албена" и част от времето работят в тамошните хотели.

Разговаряме на руски – език, с който стопаните на градината трудно се справят, та се налага да използват ръце и крака в бизнес преговорите. Питам новите си познайници как общуват с българските домакини.

"А, на руски, на руски", отговарят всички в хор.

"На руски и на български, заедно", добавя Аббас. А Айлин обяснява:

"Казано накратко: лесно ни е да научим български. Много прилича на руския. И хората са много приятни."

Узбеките явно са доволни от България. Поне засега, както предпазливо уточнява един от тях на име Абдул. Смятат да останат поне до края на сезона през септември, а ако има работа – и още.

Какъв е животът в Узбекистан?

Всички са оставили семействата си в Узбекистан, за да припечелят малко в България. Според публикации в медиите Узбекистан е един от най-бедните региони от бившия Съветски съюз. Страната по територия е над четири пъти по-голяма от България, населението наброява 37 милиона души. Икономиката разчита главно на памука, Узбекистан заема трето място в света по износ на памук. Иначе в средноазиатската страна се добиват още газ, злато и мед. Но доходите са доста по-ниски от българските, твърдят новите ми познайници. Тук човек се сеща и за още един тъжен факт, свързан с Узбекистан: по време на безредиците през 2005 година армията и полицията убиха между 400 и 600 протестиращи.

Под необичайно силното юнско слънце узбеките явно се чувстват добре. Една от жените носи забрадка, иначе всички са облечени по европейските стандарти и човек не би казал, че идват толкова отдалеч. Питам ги откъде са родом и се оказва, че цялата група идва от двата най-известни исторически града в Узбекистан: Самарканд (над 3,5 милиона жители) и Бухара (близо 2 милиона).

"Старинни градове, исторически, много важни" – гордо и в хор коментира цялата група.

"А какво е положението с религията? Вие мюсюлмани ли сте?", питам ги.

"Да, мюсюлмани", пак в хор отговарят те.

"И нямате никакви проблеми тук?"

"Проблеми? Не, засега няма. Всичко е нормално. Отлично", казва говорителят Айлин. Но в този миг се споглеждат един друг или приковават погледи в земята. Дали е имало все пак някакво напрежение?

"Може ли да ви се обадя, ако има проблем?"

Докато се сбогуваме, Айлин явно още разсъждава над последния въпрос. И накрая пита може ли да ми се обадят, ако имат проблеми. Да, разбира се, нека се обадят, отговарям, но за един журналист е трудно да решава някакви конкретни проблеми – журналистът не принадлежи към властта.

"А, не е съвсем така", клати глава Айлин, който видимо има предвид реалностите в своята родина.

"Красиво е тук, хубаво е в България", казва в края на срещата ни Аббас. Това звучи окуражаващо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от ЕС
Около и над 50% от енергията в България е от слънцето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
3
 
9
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 седмици
Цела Еюропа са бий да додат да бачкат на зле миришещите Налбанти, Ветковци, Баневици и Гинки от Фаkyлтето.Булгаристанданна- първа Суперсила в Света с валуюта като ЦЕМЕНТ. Да ти дадат 2лв туй,е гоелму нещу.
215
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цяла Европа са бий да додат да бачкат на зле миришещите Налбанти, Ветковци,Баневици и Гинкиот Фаkyлтето.Булгарисанданна първа суерсила в Света с валута като цеент. Да ти дадат 2лв тва е гоелму нещу.
214
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сладури!
213
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аха супер?!? Питайте русофилите да ви обяснят колко е зле в България и колко е добре в путинджийска държава като Узбекистан.
212
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЗАЩО ФИРМИТЕ ИМАТ ТАЙНА НА ЗАПЛАТИТЕ, ЩОТО ЕКСПЛОАТИРАТ ВСЕКИ НА МАКСИМУМА. ЗАПАДНИ ***, ВИЕ ЗА КОЛКО СИ ПРОДАВАТЕ СЪВЕСТЧИЦАТА
211
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ей затова минималната заплата трябва рязко да се вдигне бизнеса да спре дъмпинга да внася работници от третия свят. БЪЛГАРСКИТЕ ЧОРБАДЖИИ ВИНАГИ СА СИ МРАЗИЛИ СОБСТВЕНИЯ НАРОД. ПРЕДАВАЛИ СА НАРОДНИТЕ БОРЦИ И СИНОВЕ НА ОСМАНЛИИТЕ.
210
10
 
6
 
! Отговори
Ерин преди 2 седмици
Злорадото непрокопсано стадо с нелепи,непълноценни неможещи нищо,бачкери и мрънкачи.Защо сте плюли като мухи в темата.Трябва да си много ограничено умствено животно за да държиш сметка на нечий чужд живот.Кой си ти и какъв си! Не разбирам изобщо от къде тая смелост,наглост,безочие и тупанщина да даваш съвети от заровената си под земята пукната камбанария.Нелепи,непълноценни неудачниц,неможещи нищо,но с големи мнения по всеки един въпрос.Гледайте си животеца изстрадал и не се грижете узбекито.
209
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С безплатна квартира и храна, как е? Аз много пъти се чудя как българи на българи плащат по- малко отколкото на чужденци! И в нашия град докараха украинци и им плащаха повече от на нас.Като тупнеш 120 паунда и като платиш разноските и като пиеш в кварталната кръчма по две ракии и салата и дробчета почти всяка вечер какво ще ти остане?
208
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом е супер да заповядат повече!
207
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Можели да работят в цяла европа но решили в бг за 600-650 евро. Вместо да речем франция където минималната е около 2000 евро. Звучи достоверно. В приказките го има това .И да търкайте коментари казващи истината
206
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом тия тука им е добре, представи си ако идат в Германия или в Лондон и тупнат един надник 120 паунда ....
205
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е как ще си добре с 1200 лв. в България? То за българите е малко , камо ли за гастарбайтерите... Пак някви фантасмагории на журналята
204
6
 
22
 
! Отговори
браво преди 2 седмици
понеже българина и за 10 пъти по висока заплата няма да стане сутрин от леглото,нека тези хорица си изкарат хляба,но за това,че българите са добри хора са ги излъгали,ама много
203
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бате, трябват ни комунисти като тези през 44 сега, а не тогава, когато онези селяни са избили интелигенцията. Трябват ни комунисти сега, които да избият мууутрите и техните високопоставени служители!
202
7
 
20
 
! Отговори
абв преди 2 седмици
До АнонименАбсолютно вярно! Щях да напиша същото - спане, храна, 8 ч работен ден. При това са сами, а не със семействата си. да ги питам, ако трябваше да си плащат наема, да си купуват храната за 4 членно семейство и да работят по 12-14 ч както биват експлоатирани българите в "ръчното" земеделие и в "туризЪма" край морето. че и в планината зимата не е по-различно. Ако така галеха и глезеха нашите работници, нямаше да им се налага да внасят работна ръка!
201
4
 
6
 
! Отговори
ясно преди 2 седмици
ширака в света страна мая радная първи по добивпна памък добиват злато гаяз мед и не знам още какво вно всичмко отива за ръководната роля на Партията а за народа квадратен и голям руски
200
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Робство, Тероризъм и Ислам. Исторически корени и съвременна заплаха, след Комунистическото Робство! ИСЛАМА не е религия, не е култ. Във цялата си форма това е цялостна, тотална форма на живот, така както и КОМУНИЗМА не е религия, не е култ и във цялата си форма това е цялостна, тотална форма на живот. Разлика Няма!
199
5
 
17
 
! Отговори
СМЯХ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ. . преди 2 седмици
Ха честито ! Дано и в другите области на производството да ви дойдат такива работници ! Ние не страдаме !
198
8
 
11
 
! Отговори
MNENIE преди 2 седмици
Добро решение за България . Няма Работници и се дават права на хора извън ЕС .Но е Глупаво Решение . Внасят се Мюсюлмани като Роби , Християните искат Високо Заплащане .Този Закон го Прокара ДПС , подготвен от Турция , Саудитска Арабия и Иран за Инвазия в Европа . За момента само Русия се противопоставя на Нашествието .
197
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще падна от смях! Шиши Биши, аз съм Шиши, т.е. Биши, ГерБеСиШи е мойто любимо ДюПеСиШи-ДеПеСиШи и ДеПеСеШи е мойто любимо ДюПеГерБеСиШи! Да живее нашето велико ШкемБеСиШи! Че гюспоток от шкембелгюзорел ще дойде от ГюсМиРел? Не е случайна мисълта на Мустафа Кемал, че нито една нация не може и не бива да копира ценностната система на друга нация, защото ще се обезличи и ще изчезне като народ от лицето на земята.