"Храна за размисъл" - кампания за съпричастност към бежанците

Един на всеки 69 души е бил принуден да напусне дома си
Обновена: 20 юни 2024 13:35 | 20 юни 2024 11:14, Анисия Иванова
18
"Храна за размисъл" - кампания за съпричастност към бежанците
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Целта на кампанията "Храна за размисъл" е да покаже, че храната е един универсален език. Целта ни е да повишим разбирането на българите спрямо бежанците и това, че те могат да допринесат много за местната култура. За съжаление, последните данни показват, че за 12-а последна година броят на разселените хора, които са принудени да напуснат дома си поради конфликти и насилие, се повишава.

Един на всеки 69 души е бил принуден да напусне дома си. Част от тези хора са пристигнали тук в България. Важното е да се каже, че зад всяка цифра стои човек", заяви представителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Екатерина Димитрова в "България сутрин".

Афганистанката Сара Фаизи живее в България вече от 8 години. Тя намира помощ в лицето на България.

"През 2016 г. за първи път дойдохме в България. Синът ми беше болен и ни изпратиха в Германия заради трансплантация. Бяхме там повече от една година, след това отново реших да дойдем. За мен е страхотно, защото когато имах трудности, България ми помогна", сподели тя за Bulgaria ON AIR.

Над половината от българите нямат формирано мнение за бежанците, а повечето от тях не са се срещали с такива, смята Димитрова.

"От проучванията, които направихме през последните месеци, интересното е, че около 54% от българското население всъщност няма формирано мнение за бежанците - то не е нито положително, нито отрицателно, а всъщност голяма част от хората не са виждали и не са се срещали с бежанец. Оставаме една от малкото държави в ЕС, които нямат интеграционна програма, а това е много важно", коментира гостът.

Фаизи опитва първо баница в България. През 2019 г. започва да учи български език.

"Според мен все още правя грешки, но когато дойдохме в България, бях много заета със сина си. В Афганистан нашата врата винаги е отворена, винаги има гости в нашите къщи. Винаги имаме храна, винаги имаме и гости. С това сме много близо един до друг", добави тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Общество
Митрополит Киприан за кандидатите за нов патриарх
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Шамари за размисъл. преди 6 дни
Не лоша кампания, от която имат нужда всички НПО-та.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Докато БЪЛГАРИТЕ умират по стълбите на болниците,събират капачки за лечение на дечица,нямат достъп до мед.помощ,нямат пари за лекарства и ако не могат да си платят за лечението ги оставят да умират като кучета тази била една година в Германия,където я пратили да лекуват детето и! И в БЪЛГАРИЯ много БЪЛГАРИ чакат за трансплантация,но тях държавата мащеха няма да ги прати в Германия,а ги оставя да си умират! Тия да се скрият и да не нагнетяват напрежение с демагогските си безродни програми!
9
0
 
12
 
! Отговори
Кой е платил преди 6 дни
трансплантацията на сина на Фаизи в Германия? Питам, щото те са бедни бежанци и бягат от мизерията в родните си страни. И щото ние, българите, сами си събираме пари при нужда от лечение в чужбина.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тая Фаизи, на Меркел ли ще се прави? Като са помогнали на нея, сега на цял свят ли да помагаме? 1 на 69 от чужденците, що не се огледа 1 на колко от българите се нуждае от помощ? Писна ми от тия политкоректности. Нея пратили в Берлин и спасила сина си, всеки божи ден по тв родители молят за помощ за спасението на собствените си деца, да отива на такива да помага, като много иска.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Бежанци друг път
6
1
 
18
 
! Отговори
Хонгилдон преди 6 дни
Аре да не ни казвате какво мислим за отпадъка наречен бежанци. Който иска да си ги вземе в неговата държава на нас не ни трябват имаме си достатъчно.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Искам да знам само 1 - тия фци на снимката от кой и какви пари получават за да ги говорят тия работи толкова упорито. Лесно е да се провери ако имаш достъп. Да не се окаже, че всичко идва от едно място. Благодаря
4
1
 
19
 
! Отговори
BG преди 6 дни
Лудостта е обхванала целия свят.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Българите мразят бежанци.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хайде, стига с тези бежанци! Родители ни си броят стотинките...48907
1
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
По добре бежанци, отколкотобългари, със сигурност ще стават повече от "матряла