Йотова: Ще пречим на опитите да се приписва история

Не желая да завиваме в посока на фалшиво патриотарство
Обновена: 27 юни 2024 12:23 | 27 юни 2024 12:21, Стела Стоянова
21
Йотова: Ще пречим на опитите да се приписва история
Снимка БГНЕС

Отстояването на идентичността не се противопоставя на глобализацията, напротив – неизменен фактор е за голямото културно разнообразие на света. В никакъв случай не желая обаче да завиваме и в другата посока – на фалшиво патриотарство и кресливи лозунги, които нямат нищо общо с науката, те са повече вредни, отколкото добри.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“, предаде БГНЕС.

Йотова подчерта, че задача на форума е и борбата с все по-завладяващия територии напоследък културен национализъм. „Тази политика води до криворазбран прочит на едно безспорно дело, каквото е Кирило-Методиевото дело. Много са примерите как то се използва за политико-национални интереси като се потъпква неговата достоверност, като услужливо се пропускат факти за сметка на други, или просто се пренаписват“, каза тя.

Вицепрезидентът е категорична, че днес България не оспорва суверенитета на съвременни държави, нито техния език.

„Не пречим на никого да се самоопределя, но много ще пречим именно на тези опити да се приписва история, да се присвояват факти. Ние искаме да бъдем добри съседи, но нека да зачитаме общото ни културно наследство, защото то е разковничето за това да няма спорове и конфликти“, заяви Йотова и добави, че науката и изследванията предпазват от изкушението на създаване на фиктивна история и продължи:

„В последните няколко дни в изявленията на някои политически и правителствени лидери на страни, съседни на нас, за съжаление, точно това можем да видим.", каза тя.

„Ние сме в навечерието на съставяне на ново правителство. Много се надявам в него да попаднат грамотни хора, истински просветени хора, които да съзнават значимостта на тематиката и на проблематиката, на която е посветен днешният форум и да вземат своите решения така, че още една година да можем да си кажем и по-оптимистични думички“, заключи Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Общество
Задават се фалити на аптеки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Историята се приписва само веднъж.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като нямате собствен акъл,изкопирайте гръцкия.Тропнете на масата и кажете,че искате новоизлюпената държава да се казва Северозападна Македония.Защото както виждам,кокорят очи към Пирин под ръководството на српска гнус.
19
3
 
6
 
! Отговори
БОКО И ШИШИ преди 2 дни
Много неприятна миризма има тази комунистка. Излишна длъжност на гърба на България. Оставка на тази и зеленият чорап..
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Историк Какво общо имаме с руснаците (осве това, което те най-нагло лъжат, че имаме общо, за да могат да ни стъпят на врата)?
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Върнаха ли Рундела от инициативата ТРИ МОРЕТА в Талин- да- защо- бил контактен на КОВИД и о чудо виновен бил ГЕРБ- така ли е плешивке? Не добре да се пренаписва историята!
16
1
 
7
 
! Отговори
Историк преди 2 дни
Те новините ни са на 99% фейк или манипулирани за да обслужват интересите на тоя и оня властимащ та какво остава за историята. Преди настъкмявана от разни партийни слуги и поръчкова ентилигинция за да ни направят "братя" на руснаците и че комунизЪма ни е Светлото Бъдеще ... а сега разни ПРЕБОЯДИСАНИ партийни слуги и НПО ентелигенция ни убеждават че нямаме нищо общо с руснаците и че бъдещето ни е със Запада .. ПАК по поръчка
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
прИписва??? Я пак? От кое село се изсипахте в редакцията?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 6 От св. св. Кирил и Методий
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как ще стане бе уважаема г-жо като ще ви скръцнат със зъбки от едно посолство дето само него слушате и ще си натиснете парцалките,стига сте се изхвърляли,нищо няма да направите това е само поредното замазване на очи
12
1
 
1
 
! Отговори
опетков преди 2 дни
До Анонимен Не се "зверим" на никого. Просто трябва всяка жаба да си знае гьола.
11
3
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 2 дни
Пак ли бе копипейстов пуделяк
10
2
 
3
 
! Отговори
МОДЕЛЪТ БАДЖАНАЦИТЕ преди 2 дни
Ами да започнем от 10 юли 2020г когато ЕК обяви че БГ е приета в чакалнята на Еврозоната- а ти и Рундела вирнахте юмрук- сигнал за червената олигархия да разтвори широко кесиите и да плаща- НСИ калкулатор инфлация март 2020г/март 2021г- инфлация 0.6%, а После моделът баджанаците Червените сциентолози 30% инфлация, дизелът стигна 3.90лв лятото на 2021г- справка- ФУЕЛО по дни, месеци и години....плешивка да не се прави на важна а да поеме отговорност за разбиване на държавата...
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Може би се има префвид да си приписват исторически факти ,но забъркате ли се в историята с политиката веднага става манфжа с грозде. Оставете я пустата идтория на историците.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всъщност историята се ползва винаги и само за политическа пропаганда.Така е измислена и такава си остана.Рядко има големи учени като Момзен, Ростовчев, Успенски, хора улавящи процесите .Повечето са елементарни глупави преписвачи.Впрочем въстанието на Петър и Асен в Румъния се води за влашко българско, както и царството.Гърция ни води и досега славяно езични елини, а Турция знаете какво казва за нас и какви претенции има.Но там си мълчим.Зверим се на нашего брата в Скопие, щото са като нас!
7
1
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 2 дни
От какво е преименован?
6
2
 
4
 
! Отговори
Щом ще следим преди 2 дни
Ми тогава да започнем с това защо е преименуван основния катедрален храм в центъра на София на някакъв руснак, който няма нищо общо с България.
5
1
 
5
 
! Отговори
Приписва или преди 2 дни
"пренаписва"? Думите ли не познавате?
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако не "приписваме" историята как ще я знаем ? Виж пренаписване е една друга работа.
3
3
 
1
 
! Отговори
дали ще помилва преди 2 дни
Брендо и Ружа . Те двамцата са толкова невинни . Могат после да дарят за сирачетата .
2
2
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 дни
Турските по произход ще пречите на историята...:)))