Зачестяват сигналите за некоректни хотелиери за летни резервации

Руменова: Таксуват ни 5 ст. за торбичка, 2 лв. - за шалте на шезлонга
27 юни 2024 13:38, Анисия Иванова
58

Една от веригите за хранителни стоки въведе таксуване с 5 стотинки на малките найлонови торбички, в които обикновено слагаме плодове, зеленчуци или печива при пазаруване.

"Законът ясно казва, че цената за всяка стока трябва да е поставена до нея. Посетих два от обектите на верига. Има табели, но те не се намират близо до пликчетата, затова потребителите твърдят, че не са информирани, а научават за таксата, когато си погледнат касовата бележка", заяви Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че има наредба, която предвижда да се осигурят достъпни за потребителя алтернативи.

"Може би търговци се опитват по линия на политиката за ограничаване на опаковките да печелят нерегламентирано. Отправих запитване до търговеца на база на какво е въведена тази такса - седмица нямам отговор", допълни Руменова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Новият регламент предвижда поне 10% от пакетираните продукти да са в опаковки за многократна употреба след 2030 г. Гостът препоръча на клиентите да използват повече торбички от плат, контейнери за многократна употреба.

Зачестяват и сигналите до "Ние, потребителите" за некоректно отношение на хотелиери във връзка с летни резервации. Едни от последните казуси е със семейства, което е платило почивката си още през февруари, но 4 дни преди нея е уведомено, че тя няма да се стои заради проблем с водата в хотела.  

"Отказаха на семейството да им предложат алтернативно настаняване. Свързах се с хотела и когато им припомних, че по договор дължат да върнат заплатената сума с 30% неустойка, това ги накара да се замислят, че е по-добре да потърсят начин да настанят тези хора. В крайна сметка семейството заминава на почивка", поясни Руменова.

Тя препоръча на туристите да четат внимателно указателните табели на плажа с цените на чадър, шезлонг, шалте, масичка, защото често има дребен шрифт, който изненадва плажуващите при плащането. На информационна табела на плаж у нас с големи червени надписи са сложени цените за чадър и шезлонг, а това, че се доплаща за шалте - е с малък шрифт в черно и бяло, даде пример Руменова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Общество
Задават се фалити на аптеки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
16
 
! Отговори
До Русенец преди 4 дни
Да сте живи и здрави цялата фамилия!!! Върна ме в детството - как палихме огъня на пясъка, отгоре ламарината и върху нея току що извадените от морето миди... Направо купувай две палатки и карайте по цял уикенд на плажа :))) Живи и здрави!!!
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ееее , хора , не съм чак толкова богат за да си позволя да ходя в България на море .
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По семйни причини прекарвам известно време в Италия , никога не съм имал оплакване от хотелите , защо ли ?
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нямам пари за море
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
нал управата ви казува - чисто и ефтино
27
2
 
16
 
! Отговори
Русенец преди 4 дни
Да ви кажа, все още има тук-там по някое плажче /предимно по северното черноморие/, което си е леко диво и далеч от "бетоносвинщините". В автомобилчето си имам всичко - от чадъри и шезлонги, до газово котлонче и автохладилник. Децата и жената се плацикат, аз правя салатите, грилованите зеленчуци и по някоя пържолка. Ракията и бирите са ми ледени. Към 17:00 съм опит като казак, жената кара на връщане, в 20:00 сме си в собствената баня и собствените легла. Ако искаме, утре пак. 80 лева разход.
26
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако ви кажа че в Албена ми излезе по скъпо отколкото на Санторини , няма да ми повярвата , това се случи преди Ковида
25
0
 
15
 
! Отговори
крайбрежен преди 4 дни
За Сезон 24' не се безпокойте. Обаче следващият ще е категорично слаб. Тогава може да поплачите на чужд гpоб.
24
3
 
24
 
! Отговори
az преди 4 дни
Трябва да се мразиш изключително много за да отидеш на бетономорието за да хванеш чревни проблеми
23
1
 
18
 
! Отговори
K0rnELa преди 4 дни
Ако не ми се налагаше да почивам през Август, нямаше да стъпя на БГ черноморието. Абсолютни нещастници и мошеници. Живот и здраве, догодина максимум 7 дни. Да си гледат работата и да фалират. Повечето това заслужават.
22
5
 
4
 
! Отговори
Ние сме преди 4 дни
Ние киснем целогодишно на Малдивите. И на Сейшелите. Кво да правим .
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Политиците са истинските престъпници, мястото им е в затвора! Аз за престъпници не гласувам!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Кранево е перфектно напоследък
19
18
 
4
 
! Отговори
Турист преди 4 дни
Ние ходим само в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна много са коректни и любезни, тракийските къщи са приказни с прясна местна храна
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Българите, преди хиляди години те нямаха държава.... Пък и за какво ли им беше.... Като погледнеш на длъж и шир все бяло море беше.... имаше борба за девойки, но тя бе селска....
17
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 4 дни
Аз си имам вила и ако трябваше да си плащам... Гърция, където пак ще отида.
16
2
 
15
 
! Отговори
Хотелиер преди 4 дни
ДЕН ГОДИНА ХРАНИ! ГЕРБ ПОБЕДА!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
.... да ви кажа една стара приказка кой как ходи на море. Лъвът отива на море със едно сърне. Вълкът отива сам-ще намери там. Лисицата отива с детето-да и пази реномето. А ние отиваме с жените, извикали в хор ОвввНите!
14
0
 
12
 
! Отговори
Сифилиско преди 4 дни
Шокиран съм
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Веригата която е въвела такса за малките найлонови торбички е Билла.И е не само по Черноморието а и в София.В близост са ми два филиана и много рядко влизам за нещо и то 1/2 неща защото първо персонала е нелюбезен и в двата и на касата винаги ще те излъжат ако пазаруваш повече неща.Да предлагат хартиени плокове а не да вдигат цената замърсявайки природата.