Задават се фалити на аптеки

Пациенти може да останат без лекарства
27 юни 2024 16:52, Стела Стоянова
29
Задават се фалити на аптеки
Снимка БГНЕС, архив

Задават се фалити на аптеки и реален риск пациенти да останат без лекарства.

За това алармират от Фармацевтичния съюз у нас, съобщи NOVA. Причината са предложените промени в правилата за предписване и отпускане на лекарства, които се заплащат изцяло от НЗОК.

"Фармацевтите в момента наистина са готови на протестни действия. От 1 април една голяма група лекарства за сърдечносъдови заболявания – над 50 лекарствени молекули, които в списъка на Касата присъстват с над 400 продукта, станаха 100% безплатни за пациента. Все още обясняваме, че когато някой каже, че са безплатни, това не означава, че пациента няма да доплаща нищо", заяви председателят на регионалната фармацевтична колегия Димитрина Стайкова.

За това, че аптеките доставят на пациентите медикаментите, търговските обекти ще получат по-малко от  5 лв. от Здравната каса, вместо да им покрият реалните разходи, които правят за обслужването по тези рецепти. Така драстично се орязват приходите на аптеките и техните печалби. „Когато тези лекарства са безплатни, аптеката е лишена от възможността да сложи надбавка и от икономическия си смисъл на съществуване”, допълни тя.

Димитрина Стайкова обясни, че хората могат да получат безплатно само най-евтиния представител в дадена лекарствена молекула, т. нар. носител на най-ниската или референтна стойност.
 
Председателят на регионалната фармацевтична колегия обяви, че има риск много от аптеките да прекратят договорите си със Здравната каса.

От Министерството на здравеопазването заявиха за NOVA, че заради констатиран недостиг на пари в НЗОК се налага да бъдат направени промените в правилата. От здравната каса обясняват, че от април насам плащанията към аптеките за обработка на тези рецепти са скочили драстично. Очаква се с реформите да се намалят разходите с 1 млн. лв. на месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Страната
Синоптик: "Македонска депресия" премина през нощта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те и в рекламите казват,че лекарството предотвратява симптома или облекчава болката,а означава,че не лекува причината.От лекарството полза има ли като и докторите умират от същите лечения и лекарства? Здравето е в главата не в аптеката.От 30г не ползвам здравната система и лекарства.Фармацевтичната индустрия да е фалирала ако лекарствата лекуваха болестите.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да фалирват! Преди имаше по една аптека в малък град. И всички лекарства бяха стотинки или някой лев. Сега са скъпи всички лекарства и аптеките са под път и над път. Хората са все оо-болни с химиите, които им врат
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не е страшно, скоро и лекуване и лекарства от ИИ и роботи, чините са го измислили, всичко ^хубаво^, от тях.:))
24
0
 
6
 
! Отговори
Теди преди 2 дни
ДОКАТО СИ ЖИВ ТИ ТРЯБВА ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ НЯМА НАЧИН ТО ПОЧТИ НИЩО НЕ Е БЕЗПЛАТНО ВСИЧКО ПАРИ СТРУВА НЕ СА САМО ЛЕКАРСТВАТА
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Друг проблем е, че за безплатните лекарства парите се получават след време
22
4
 
11
 
! Отговори
До19 преди 2 дни
Ти, какво правиш във България, остани си във Турция, но си скъсай личната карта...... За, да НЕ гласуваш.... Аре, успех
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е реваха доктори и аптекари един срещу друг, ами да бяхте се обединили, сега след дъжд качулка и да ревете и да не ревете, и за вас и за пациенти, това е резултатът.
20
0
 
40
 
! Отговори
Човек преди 2 дни
За пореден път се убеждавам, че повече хора в България обичат да плюят по това , което си нямат и най-малка представа.За какви надценки от над 50% говорите ?!Тук не става въпрос за вериги или онлайн аптеки, а за аптеки обслужващи възрастни и болни пациенти по здравна каса.Представете си , че ви кажат ще работите без пари без право на въпроси, как ще реагирате тогава ? Дали ще сте толкова прибързани с глупави и забавни коментари ? Стига толкова злоба..
19
16
 
13
 
! Отговори
Потребител преди 2 дни
Два пъти в месеца ходя до Турция. Лекарства, хранителни продукти, битова химия, дрехи, гориво, всичко пазарувам от там. Даже и колата си мия там. Собственика на единия магазин като ме види, веднага ми носи кафе с усмивка. Защо да давам пари на българския бизнес за изкуствено завишени стоки и услуги? Като изпреварвам тир на българска магистрала да ме застига с Мерцедеса и да ми пресвятка? За това ли?
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Явно българина се подобрява здравословно и скоро няма да има нужда от аптеки.
17
9
 
9
 
! Отговори
До THE BEST преди 2 дни
Ей, тая СЕСПА много ви бръкна в здравето бе...Как сте се справяли без нея направо не знам. Това, че фирмите, дето ви пишат софтуера, са некадърни, си е ваш проблем (щото техните софтуери не работят като хората, а не СЕСПА-та), а не на пациентите. Защото на мен един некадърник от една аптека ми крещя как не можел да ми намери електронната рецепта и това било моя вина.
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами нямат оборот хората, откакто са е- ре-цеп ти, хората не купуват, много бюрократщина, липса на лекарства и др. Сами са си виновни.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Най-вероятно ще затворят аптеките в малките населени места и там ще сложат вендинг машини за лекарства с цел пестене на средства. Отделно за да може една аптека да работи трябва да се назначи фармацевт а не може човек със средно да бъде назначен което затруднява работата на аптеката.
14
1
 
18
 
! Отговори
Безплатен обяд нема преди 2 дни
Безплатен обяд нема. Все някой плаща, ако не плаща няма смисъл, просто е.
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Затова щандовете ви са заринати с хранителни добавки и хомеопатия, за които няма ограничения за надценката. И като не ви е изгодно да продавате лекарства по НЗОК, защо го правите?
12
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Смях в залата. Работят на 50% надценка. Да не разказвам за далаверите с касата и изписването на безброй ненужни лекарства в комбо с докторя.
11
4
 
4
 
! Отговори
Мерни единици преди 2 дни
50 лекарствени молекули нещо като 43,7 перотиниви лактари ли е или са просто 12 потеданови кракомби? Неграмотни в квадрат или на квадрат! И аз се обърках! едйА оаЧ!
10
4
 
8
 
! Отговори
тоя па палячо преди 2 дни
я ни светни ти бе, като си толкова вътре в нещата и си тест ъф дъ бест, ми стани миньор тогава, като е толкова трудно
9
16
 
6
 
! Отговори
THE BEST преди 2 дни
до ОФ - Много е лесно да коментираш, когато не си в бранша и не е на твоята глава..............Много е лесно................ Това, че веригите никнак като гъби - не значи, че е толкова лесно да работиш в аптека..... нито знаете верификация какво е , нито СЕСПА....... А за цените за стотен път казвам - сравняване с цени в държави ИЗВЪН ЕС ...........
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами да не реват, е-рецепти.:))