Зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки... Колко опасни са те?

Свръхпреработени храни изместват здравословното хранене, алармира експерт
28 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
51
Зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки... Колко опасни са те?
Снимка: Pixabay

Свръхпреработени храни (СПХ) изместват здравословното хранене "навсякъде по света", въпреки че има все повече доказателства за рисковете, които представляват.

Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене.

Професор Карлос Монтейро от университета в Сао Пауло ще подчертае нарастващата опасност, която представлява вредната храна за децата и възрастните, на Международния конгрес по затлъстяване тази седмица.

"Подобни храни увеличават своя дял и доминират в световната диета въпреки риска, който представляват за здравето, тъй като увеличават риска от множество хронични заболявания", каза Монтейро пред "Гардиън" преди конференцията в Сао Пауло.

"СПХ изместват по-здравословните и по-малко преработени храни по целия свят, а също така водят до влошаване на качеството на храненето поради вредните си свойства. Тези храни са двигател на пандемията от затлъстяване и други хронични заболявания, свързани с храненето като диабет например", посочи Монтейро.

Суровото предупреждение идва на фона на бързо нарастващата глобална консумация на СПХ като зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки, готови ястия и други бързи храни.

В Обединеното кралство и САЩ повече от половината от средния хранителен режим вече се състои от свръхпреработени храни. За някои хора, особено за по-младите, по-бедните или места в неравностойно положение, е характерно хранене, включващо до 80% СПХ.

През февруари подобен анализ установи, че СПХ са пряко свързани с 32 вредни за здравето последици, включително по-висок риск от сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2, неблагоприятно психично здраве и ранна смърт. | БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Общество
Постижима ли е еврозоната без стабилно правителство?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Урсулю Фродолайнен : преди 1 ден
"Ще ядете щурци, скакалци и брашняни червеи! Ще живеете в 15 минутни цифрови лагери и ще бъдете щастливи! Ще бъдете пушечно месо в Уссрайна 404 и ще викате Слава Кокаине и Да живеЙ баронеса Урсулю!!! Ще провеждате задължително прайда на цветнополовите и33вратеняци всеки ден и плащате за съществуването си! Това е реалността в колонията БългЕрия,мили команчи! Ще се подчинявате на нашите мъпети Сланинян Беефффски и Винету 404 Банкянски и ще викате Слава ЕСССР!!! "
49
0
 
3
 
! Отговори
Потребител преди 1 ден
Ще изкарат всичко да е вредно, вредно е изобщо че дишаме. Явно някои искат да караме на ябълки и да рупаме броколи, тогава ще мирясат и ще кажат, че се храним здравословно...
48
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 2 дни
Проблем са палмовата мазнина, хидрогенерираните мазнини, захар в малки количества не е проблем изобщо.
47
2
 
3
 
! Отговори
продължение на 47 преди 2 дни
Оказа се, че изследванията ЯСНО ПОКАЗВАТ ВРЪЗКА СЪС ЗАХАРТА, но и са извадени плащания от захарните концерни да се покрие. Говорим за тогавашния шеф на Американската Кардиологична Асоциация и създател на хранителната пирамида. Археолозите имат ЯСНИ СЛЕДИ как в Египет(заради климата има мумии от преди минаването на фермерство) с яденето на зърнени и повече растения започват кариеси, диабет, сърдечни проблеми, затлъстяване. Палеонтолозите са правили анализ на изотопи- първобитните са яли 90+% месо
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 39 Всъщност май беше през 2014 шведите публикуват изследване за столетниците- над 35 години следят ВСЕКИ ЧОВЕК НАД 65 до колко ще живее и ПЪЛНОТО МУ МЕДИЦИНСКО ДОСИЕ с изследванията- холестерол, пикочна киселина и всякакви други маркери. Заключение- холестерол около 2 пъти нормата значи ПО-ДЪЛГОЛЕТЕН, по пикочна киселина- ДЪЛГОЛЕТИЕ ЗНАЧИ МНОГО МЛЕЧНИ И ЯЙЦА, и МАЛКО ЗЪРНЕНИ/ВЪГЛЕХИДРАТИ. Знаеш ли, че синът на описалия месото и холестерола като вредни изкара оригиналните изследвания?
45
0
 
8
 
! Отговори
Руси преди 2 дни
Я сега въпрос с повишена трудност. Защо отрова в детските зърнени закуски ? Казвам детски понеже повечето ги ядът деца за закуска или снакс. Нали много милеем за децата и бъдещото?
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ям Зайо Байо всеки ден и много ми харесва.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Само ще отбележа, че съвременната цивилизация я има благодарение на зърнените култури /пшеница, царевица и ориз/ без тях още щяхме да живеем в пещерите.
42
1
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 2 дни
Твоя проблем е в главата не в транс мазнините! Маниаците на тема уж здравословно хранене всъщност са едни ментално болни хора, попаднали в капана на илюзията че водят здравословен живот, тоест са си внушили едва ли не са безсмъртни. Няма научни доказателства за полезността на вашите диети, напротив има доста доказателства за тяхната вредност. Човек има нужда от се храни разнообразно и ако не прекалявате всичко ще е наред.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До Анонимен 31 Не си разбрал за какво говоря. Естествено хората НИКОГА не са имали домати цялата година. Да се сещаш сега защо го казвам? Доматите са ни вредни, ако ги ядем всеки ден, както ни убеждават. Естествената ни диета е да ядем месо с тук-таме сезонно по малко плодове и зеленчуци. Растенията са в сезона за трупане на мазнина за зимата- края на лятото основно, и затова и при много ядене на такива най-малкото от тях пълнеем и идват и сърдечните проблеми, лоши зъби и т.н.
40
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 дни
Като виц: Една колежка се похвали,че си отглежда домашни пилета.Питах я с какво ги храни,и отговора беше- СМЕСКИ!
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 20 Примерно транс мазнините са много вредни всъщност и предизвикват вътрешни възпаления в организма. Заради това и кето диетите се оказват така здравословни, защото признават само зехтин и животинска мазнина. Веганите и те в началото с отказа от олио и подобни се чустват добре, но заради липсата на няколко основни витамина и почти 0та налични растения с протеин и ниската му усвояемост за 1-2 години заболяват яко, костите им стават чупливи, постоянно са недохранени въпреки купища добавки.
38
2
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 дни
Погледнато реално,във всичко има химия.Проблема е,че в повечето храни преобладава! Всичко е отровено.Почвата,въздуха и водата!
37
1
 
13
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 дни
Свърши съ тя с онзи чуден вкус и аромат на родните ни Зеленчуци!!!!! В момента в който Закриха Института "Сортови семена", семената култивирани в продължение на десетилетия до 1991 г. бяха унищожени, разпродадени или изнесени!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 23 Остави го това градско чедо. Не е бил даже на село да види, че зимата ще ядеш зеленчук, ама друг път. Представя си, че преди 100г баба му е имала хладилник или е знаела що е стерилизация да прави лютеница. Прав си за зърнените, лук и подобни. Но това е храна, която разболява хората и е ядена да има нещо, щото иначе трябва да се търчи след дивеча. От 10000г треви са селектирани да дават по-големи семена да ги ядем, но това е нищо за еволюция. Затова и зърнените ни разболяват и дебелеем.
35
6
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 2 дни
Аспартам, консерванти, захар, транс мазнини и т.н. могат да са вредни единствено в големи количества, иначе са напълно безвредни за човека. Всичко е в количество, ако се наливаш с 15 литра вода всеки ден, също ще умреш, значи ли това че Н2О е вредно?
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 23 Много грешиш. Дай пример за зеленчук наличен от октомври до юни в природата.Ама един такъв дай.Преди 2мил години минаваме покрай огъня на месо и спираме да смиламе к.ора на дървета,листа и подобни.Само сезонно сме яли плодове по малко и това е.Шимпанзе ще оцелее без месо-ще яде клони и листа.Ние не усвояваме грам целулозата.Сега си представи да си в гората без хладилник само с багажа на гърба си.Яж друго освен някое животно,което си уловил.Хомо сапиенс е МЕСОЯДЕН.
33
2
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 2 дни
Неграмотнико навремето хората са ядяли буквално каквато има, а ако няма глад! Основната храна в Европа е била с пшеницата, с плодове и зеленчуци не можеш да нахраниш семейството и себе си, плюс това са малотрайни. Риба, месо и млечни продукти в доста региони също са заемали голяма част от диетата на европейците в древността.
32
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 2 дни
Че за какво ти е да държат повече домашните домати. Нали береш и ядеш, не трупаш за месеци напред. Това им е ценното, че са прясно откъснати, истински и вкусни.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 27 Да. Но си помисли колко държат тези домати- 2-3 дни след набиране, и дали може да ги ядеш зимата. Ако следваш естественото хранене, което хората са имали допреди 100-150г, когато хладилници и буркани за стерилизиране на храни е нямало, то е било месо, сирене, яйца основно плюс малко плодове и зеленчуци лятото. От 10000г хората ядат зърнени, та и тях има цяла година, нищо че веднага след този преход се вижда как почват болести. С много ядене на растения сме като вълци на хляб-болни