Зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки... Колко опасни са те?

Свръхпреработени храни изместват здравословното хранене, алармира експерт
28 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
51
Зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки... Колко опасни са те?
Снимка: Pixabay

Свръхпреработени храни (СПХ) изместват здравословното хранене "навсякъде по света", въпреки че има все повече доказателства за рисковете, които представляват.

Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене.

Професор Карлос Монтейро от университета в Сао Пауло ще подчертае нарастващата опасност, която представлява вредната храна за децата и възрастните, на Международния конгрес по затлъстяване тази седмица.

"Подобни храни увеличават своя дял и доминират в световната диета въпреки риска, който представляват за здравето, тъй като увеличават риска от множество хронични заболявания", каза Монтейро пред "Гардиън" преди конференцията в Сао Пауло.

"СПХ изместват по-здравословните и по-малко преработени храни по целия свят, а също така водят до влошаване на качеството на храненето поради вредните си свойства. Тези храни са двигател на пандемията от затлъстяване и други хронични заболявания, свързани с храненето като диабет например", посочи Монтейро.

Суровото предупреждение идва на фона на бързо нарастващата глобална консумация на СПХ като зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки, готови ястия и други бързи храни.

В Обединеното кралство и САЩ повече от половината от средния хранителен режим вече се състои от свръхпреработени храни. За някои хора, особено за по-младите, по-бедните или места в неравностойно положение, е характерно хранене, включващо до 80% СПХ.

През февруари подобен анализ установи, че СПХ са пряко свързани с 32 вредни за здравето последици, включително по-висок риск от сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2, неблагоприятно психично здраве и ранна смърт. | БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Общество
Постижима ли е еврозоната без стабилно правителство?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами то един протеинов бар е пълен с химия.
9
0
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 4 дни
За мен коментарът на човека е ироничен. Иначе и аз съм програмист, майстор на спорта в НСА- ски, катерене, плуване, тенис. Жена ми е фитнес влогър. Така че има програмисти и програмисти.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Царска Велика България храната беше топ! Още имам сума реквизити от двореца. Сега тоя сатанистки запад яде аспержи, на които бяхме пръв производител. Ама *** ТКЗС-арите като тоя в коментар 1, БКП им промива мозъка и за тях хубавата храна е сатанистка буржоазия и отрова... Много простовато парче е масовият българин. Затова е и беден, де.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До До 1 - Ниска е сегашната продължителност на живота. Дядовци, прабаби, техни приятели, минаха 90 и тогава си отидоха. Родителите ми също са натам и си гледат дори градинката, не са залегнали. Сравнение със сегашната "младеж" е трудно да се направи.
6
3
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 4 дни
Май покрай всичките "екстри" си пропуснал огледало да си купиш. С програмисти работя, всичките са сгърбосани, без мускули, с цайси. Някои от тях са умни, ама и какви има, да не пиша. Желанието да се хвалят с големи заплати, които не са баш тобкова големи, е характерно за вторите, за да им завиждали. Казвам му на един, какво като ти завиждат, ти нали си знаеш истината. "Умно" ме гледа....
5
5
 
12
 
! Отговори
ПоздравиОтКлаус Шваб преди 4 дни
най-безопасни и най-полезни са Бургерите от Лебарки!
4
13
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 4 дни
Колко е хубава нашата кухня и полезна ти дава отговор най-ниската продължителност на живота в Европа от столетия. Да, това е България.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всеки знае от къде взимат протеина, освен това тези продукти са доста често доста по-скъпи от аналога им в натурален вид, само джендарите им скачат като обезумели понеже им ги рекламират!
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Програмистите ядем само био гурме храна или от ферми наша собственост, или от отбрани такива! Имаме тела на богове и жени от корица. Децата ни жънат медали по света и у нас!
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Шопска салата , таратор , сланинка , суджук , пълнени чушки , гювече , яйца по Панагюрски , колко ошасна е нашенската кухня .Хранете се с нашенската си храна и не купувайте на сатанинския запад измислните храни