Зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки... Колко опасни са те?

Свръхпреработени храни изместват здравословното хранене, алармира експерт
28 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
51
Зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки... Колко опасни са те?
Снимка: Pixabay

Свръхпреработени храни (СПХ) изместват здравословното хранене "навсякъде по света", въпреки че има все повече доказателства за рисковете, които представляват.

Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене.

Професор Карлос Монтейро от университета в Сао Пауло ще подчертае нарастващата опасност, която представлява вредната храна за децата и възрастните, на Международния конгрес по затлъстяване тази седмица.

"Подобни храни увеличават своя дял и доминират в световната диета въпреки риска, който представляват за здравето, тъй като увеличават риска от множество хронични заболявания", каза Монтейро пред "Гардиън" преди конференцията в Сао Пауло.

"СПХ изместват по-здравословните и по-малко преработени храни по целия свят, а също така водят до влошаване на качеството на храненето поради вредните си свойства. Тези храни са двигател на пандемията от затлъстяване и други хронични заболявания, свързани с храненето като диабет например", посочи Монтейро.

Суровото предупреждение идва на фона на бързо нарастващата глобална консумация на СПХ като зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки, готови ястия и други бързи храни.

В Обединеното кралство и САЩ повече от половината от средния хранителен режим вече се състои от свръхпреработени храни. За някои хора, особено за по-младите, по-бедните или места в неравностойно положение, е характерно хранене, включващо до 80% СПХ.

През февруари подобен анализ установи, че СПХ са пряко свързани с 32 вредни за здравето последици, включително по-висок риск от сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2, неблагоприятно психично здраве и ранна смърт. | БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Общество
Постижима ли е еврозоната без стабилно правителство?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 4 дни
Зърнени храни ме ям.Не съм мucuрка! Протеинови заместители-също! Ям месо,яйца,кисело мляко! Газирано пия- СОДА!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Яжте банани и бягайте на запад!
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всичко което съм отгледал в градината има съвсем различен вкус от това което е в магазините. Краставици, чушки, тиквички, домати....нищо общо като вкус с купешкото. Да не говорим пък за домашно мляко и сирене. Това което в магазините на практика няма вкус. Липсата на вкус означава липса на съдържание. Купешките зеленчуците и плодовете имат ниска хранителна стойност. Бедни са на микроелементи и затова нямат вкус. А когато имат лош вкус обикновено е показател за нитрати и пестициди.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И лелеяните банани се оказаха фалшиви, т.е. фуражни. Затова нямат ни вкус, ни аромат. А по селата все още се намират баби/дядовци, които сами си събират семена от собствените домати за разсад за следващата година. И доматите им, и краставиците са с оня истински вкус отпреди години, който се помни.
26
5
 
4
 
! Отговори
ТКЗС ви чака преди 4 дни
Трябва да се излезне от ЕС и НАТО.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Млеката са фалшиви, произведени от сухо мляко. Сирената са от палмово масло. Кренвиршите и надениците са 90% вода. Хлябът е от фуражна пшеница набухватели и ензими. Газираните напитките са абсолютно фалшиви. Съдържат огромни количества захар киселини и боя. В саламите слагат брашно от буболечки за оцветител Е120 още известен като кармин. Шоколадите вафлите са фалшиви. Правят се основно от палмова мазнина и боя и захар.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дори и вода да си купиш, която се води изворна или минерална, тя нали е в пластмасови бутилки, тоест пиеш и малко пластмаса, която е съставена от нефт :))
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Навремето основната храна на хората са били плодове и зеленчуци, при това без картофи и домати, до откриването на двете Америки. Не, че не са си мечтаели да си хапват мръвки всеки ден, и още как..., но това са могли да си го позволят само много, много богатите...
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В магазините 99% от храните реално не стават за ядене. Всичко което е пакетирано и с голям скок на годност е вредно. Голяма част от храните дори са фалшиви имитиращи продукти. Навсякъде е пълно с консерванти, оцветители, набухватели, изкуствени подсладители и овкусители, хидрогенерирани мазнини и всякакви други отрови. Месата са стари и пълни с антибиотици и хормони, В морските риби има микропластмаса от замърсените морета. Зеленчуците са пълни с пестициди, нитрати и всякакви бактерии.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В днешно време почти няма здравословни храни, тъй че пийте и яжте каквото ви харесва :) То и вода само да пиеш, или да се храниш само с зеленчуци, пак не е гаранция, освен ако не си ги отглеждаш сам продуктите :))
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 18 Напротив, има вредна храна. Би ли ял нещо с блажна боя вътре, защото е храна? Сигурен ли си, че аспартам, консерванти, куп захар, транс мазнини(обявени са за канцерогенни), оцветители имат общо с домат, птица, крава и т.н.?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До ахам Всъщност заради ГМО си прав. Примерно в магазин няма как да купиш семе на домати да не са ГМО. Иначе като цяло плодове и зеленчуци не е опасно да се ядат. Принципът е да се ядат местни продукти в сезона си. Това, обаче, значи всъщност домати лятото за 1-2 месеца, праскови за 1-2 седмици годишно и т.н. Хората са еволюирали така- 90% и нагоре да ядат месо. Отдавна не можем да смиламе листа, хитин(насекоми), ***, а ядливите растения имат вегетационен цикъл и 1-2 седмици годишно са ядливи
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Професор по здравословно хранене!? Поредния фейк професор, поредната секта псевдонаука, поредните лъжи и манипулации на които овцете да посклачат. Няма вредна храна, просто всичко трябва да се консумира с мярка.
17
6
 
7
 
! Отговори
ПрограмистИнвеститор преди 4 дни
Всеки един от вас както и децата ви е задължително да премине към хипер-преработените храни на компаниите в които ние имаме акции, Нестле, Mondelez, Mars, Unilever и други. Ние сме инвестирали мишоци като вас да се хранят само с това!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 12 5-6 яйца(отдавна е доказано, че диетичният холестерол не води до проблеми),пържола с малко тлъсто по края, хубав стек.Ако се намалят или тотално изключат въглехидратите и вредните мазнини(олио,соево,гроздови семки и подобни), то всъщност тялото се оправя много бързо.И, не, веган не е здравословно. В месото има ВСИЧКИ НУЖНИ ВИТАМИНИ И ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА,в растенията почти ги няма, а растителен протеин се усвоява на 10ина% само.Пълно е с отказали се заради здравето вегани.
15
0
 
10
 
! Отговори
Колим Свиняте преди 4 дни
печем Пържоли - Ям! че то е Просто!!
14
5
 
4
 
! Отговори
ахам преди 4 дни
Дори домашно да си гледате зеленчуци, пак не са никак здравословни за ядене. Няма да изпадам подробности защо, но ще ви напомня, че много, ама много голям процент от растенията и плодовете са НЕЯДЛИВИ. За ядливите е спорно ако се ядат продължително време, колко са ядливи.
13
2
 
12
 
! Отговори
хаха преди 4 дни
Ясно е, че тези неща са опасни. Всичко супер преработено е известно колко химия има, освен това този тип храни са пълни със захар и транс мазнини. Но по-интересното е, че продължават такива неща да ги налагат даже като здравословни- Нестле в САЩ пускат замразени пици за пациенти на Оземпик(да ги подсилвали, че не ядат), пробутват ни веган бургери и подобни. Кога ще излезе новина за последните изследвания за веган бургерите, че заради оцветителите са канцерогенни и вдигат сърдечните заболявания?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Едно джоланче и протеина е набавен
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Що ми давате минуси, да не лапате протеин барове, ми те ги правят от белички или ларви на мухи хахаха.