Биков: Експертен кабинет означава политиците да се скрият

Президентска република не е подходящ модел, смята той
4 юли 2024 09:47, Стела Стоянова
33
Биков: Експертен кабинет означава политиците да се скрият
Снимка БГНЕС

"Кабинет с експерти, програмен кабинет и т.н. означава да се скрият политиците и това не е ефективно управление.

Неполитическо или експертно управление ще усложни още повече ситуация и няма да има успех", заяви Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС. Той припомни, че още в началото на това Народно събрание ГЕРБ-СДС поканиха всички ПГ на консултации.

Има два пътя в този доста раздробен парламент от седем политически сили.

"Първият е максимално широк кръг от политически сили да участват в едно общо коалиционно правителство със споразумение, както се прави по правилата. Вторият вариант неизбежно да се отиде на предсрочни избори, защото така гражданите са ни подредили", обясни Биков по БНТ.

След като направихме това наше предложение, откликнаха ДПС и ИТН. От ПП-ДБ казаха категорично, че не искат да дойдат и да чуят какво предлагаме. ИТН ни казаха, че са готови с третия мандат да сформират правителство с друга формула – експертен кабинет.

"Ние сме в политическа криза, излизането може да стане само с политически решения. Кабинет от експерти, програмен кабинет и т.н. означава да се скрият политиците и това не е ефективно управление. Неполитическо или експертно управление, както аз наричам този тип правителство, ще усложни още повече ситуация и няма да има успех", категоричен е Биков.

Той заяви, че налагането на тезата, че ГЕРБ и ДПС са едно цяло, е пропаганда. „Тази теза беше категорично отхвърлена вчера. Говореше се, че купуваме депутати, но накрая се оказа, че вместо да се разцепят други групи, 15 депутати от ДПС не гласуваха за правителството“, заяви Биков.

По отношение на процесите в ДПС, той каза, че не е чул анализа на Ахмед Доган, а само това, което обяви Рамадан Аталай. „Всяка сериозна политическа сила иска да подпише споразумение и да участва сериозно в управлението. Управление ГЕРБ и ДПС не е възможно нито теоретично, нито практично в този парламент. Ние имаме общо 115 депутати, а ни трябват 121. Това показва математиката. Геометрията показва, че едно такова правителство няма да има легитимност в парламент от 7 формации. За да бъде легитимно, то трябва да бъде подкрепено поне от 3 формации“, подчерта Биков.

Той посочи още, че ДПС е достатъчно сложна партия, за да я анализираме само на базата на това, което сме видели на повърхността. „И друг път са се случвали напрежения с ДПС, както беше с Лютви Местан. Това е техен вътрешен проблем и ние имаме позиция да не се месим във вътрешнопартийни проблеми“, каза Биков. В същото време той подчерта, че ДПС е системна партия, която не трябва да бъде изключвана от уравнението.

Биков заяви, че разговорът за президентска република вече се е появил, макар че самият той е привърженик на парламентарната демокрация. „Президентска република не е подходящ модел. Много съм притеснен от случващото се“, подчерта Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Общество
"Малката Русия" отстъпва по Черноморието на млада България и застаряваща Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
БИК БИКАРИЙ НАШИЯТ ВИКАРИЙ, САЙЕНТОЛОГИЯТА РАЗКРИ ЗА МОРСКИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИ ВЪЛНИ... ЕДНСТВЕНО ВЪЗМОЖНИЯТ ВАРИАНТ Е ШИРОКАТА КОАЛИЦИЯ СЪСТАВЕНА С ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗПИСАНИ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА ПЪЛНОМОЩИЯТА НА ДВЕТЕ СТРАНИ - КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ И ЕКСПЕРТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО,КАКТО И ПО ПРОЦЕДУРАТА ЗА ВЗИМАНЕ НА РЕШЕНИЯ!!!... ЕСТЕСТВЕНО ГЕРБ-СДС Е АУТ, А ДПС - КАКТО РЕШИ ДОН ДОГАН. ТЪКМО ЩЕ СИ ПРОЛИЧИ ИМАТ ЛИ ДЪРЖАВНИЧЕСКО МИСЛЕНЕ; И ПАТРИОТИ ЛА СА ИЛИ ПАТРИОТАРЧЕТА!!!
31
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 дни
вашият проекто кабинет какъв беше отбор юнаци готови за старт да раздаватпорциите а сглобката с дпс как ви се струва мечтата на поета от българия нямада остане и перу-ши-на
30
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 дни
Биков, модела е измислен. Първата сила става министър председател с 6 зам. председатели. На квотен принцип се разпределят министерствата, като министъра има 6 зам министъра. Решенията се взимат с кворум като министъра има право на вето. Така всички носят отговорност , а опозицията ще е народа с протестни действия.
29
0
 
4
 
! Отговори
Grom преди 2 дни
Защо? Какво му беше на Кирил Вътев например? Политиците ги е страх от експертите, защото те показват как се работи.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 дни
'Политиците' не само трябва да се скрият но трябва да увиснат..Иначе промяна ще си чакаме вечно !
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нима досега да е било по-различно? Борисов е нагледен пример зад колко (неуспешни) кандидата се бе скрил - Герджиков, Габровски, Габриел, Желязков
26
0
 
4
 
! Отговори
Нора преди 2 дни
Този Биков,пак взе да ръси чудовищни политически бисери! Класическата *** на ГРОБ,явно е на път да изчезне трайно и окончателно след изборите през есента.Само с - не подкрепям никой!
25
0
 
5
 
! Отговори
Язе преди 2 дни
Тоя има невероятната дарба да е противен, даже и на съмишлениците му...Нещо като Сачева, но в мъжки вариант, въпреки че Сачева трудно може да бъде наречена жена
24
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 дни
"ПОЛИТ-ПОРНОГРАФИЯТА"-----Е ЛЮБИМОТО ЗАНИМАНИЕ НА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ!
23
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 дни
Всичко е едно голямо порно.
22
1
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 2 дни
2012 г. Тома Биков: Борисов е карикатура на диктаторИ толкова имам да кажа за българската политика.
21
0
 
7
 
! Отговори
един от България преди 2 дни
Време ви е да си платите данъците към народа, господа политици. Много злина сторихте, почти унищожихте България, но ви е малко, още искате. Баста или хайде да ви няма!!!
20
1
 
8
 
! Отговори
expert преди 2 дни
Ясно е вече, че селяните бивши *** не могат да се оправят и има само едно решение! - ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА!!!!!!!!!! Не може куцо и сакато да се упражнява и да губи времето на българския бизнес , народ и инвеститори !!!!!!!!!!!!Е там с ЧАТАЛА президента да слага правителство а тия блейки да лапат мухите и да се карат!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Експертен кабинет означава да не виждаме повече ГРОБ във властта, което е чудесно!
18
0
 
7
 
! Отговори
gogo преди 2 дни
Ами скрий се бе, пишман политиканче
17
2
 
2
 
! Отговори
АЙДЕ ,БЕ ПЛЮВАЧИТЕ.. преди 2 дни
...НАПРАВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВО---ИЛИ САМО МОЖЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ И ПСУВАТЕ , КАТО ХАМАЛИ....ХА,ХА,ХААААААААА
16
1
 
10
 
! Отговори
Сега преди 2 дни
То и без това нищо не вършите само хляба хабите
15
9
 
2
 
! Отговори
ИЗБОРИ ДО ДУПКА... преди 2 дни
...и винаги ще гласуваме за ГЕРБ и ДПС...ха,хахааа...НО , НИКОГА ЗА ЧЕРВЕНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ!
14
2
 
7
 
! Отговори
Ха,ха преди 2 дни
ГЕРБ и ДПС не били заедно?Свалихте две работещи правителства.Баце и Шиши са като сиамски близнаци.Девет месеца в един глас плюхте по ПП-ДБ.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Биков ти и шайката ви сте виновни, работещо правителство смъкнахте, хората не са толкова глупави, колкото ви се иска. Сега хленчите, че не ви минаха номерата. Няма да минат нито сега, нито следващия път, нито никога. Никой не ви иска!!! Махайте се!!!