Парите на НЗОК за лекарства намаляват заради безплатните за сърце

Не бе направена правилна прогноза
4 юли 2024 13:28, Стела Стоянова
10
Парите на НЗОК за лекарства намаляват заради безплатните за сърце
Снимка БГНЕС, архив

Средства, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща на аптеките за отпускане на напълно реимбурсирани лекарства, намаляват драстично заради решението от март за повишаване на нивото на реимбурсиране на медикаменти за сърдечно-съдови заболявания. Това каза за БТА и.д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров.

Парите, които касата трябва да отдели, за да може да заплаща напълно тези групи лекарства, като че ли не бяха взети предвид и не беше достатъчно добре оценена прогнозата и бюджетното въздействие на решението върху възнагражденията, които трябва да бъдат заплащани на аптеките при сега действащата нормативна уредба, допълни проф. Мавров.

В момента НЗОК заплаща на аптеките по пет лева на обработена рецепта, на която са изписани 100% заплатени от касата лекарства. От 2 април 2024 г. 56 лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания станаха безплатни за пациентите. За решението съобщиха от Министерството на финансите в края на март. От тези лекарства се възползват над 600 хиляди пациенти.  

В бюджета на НЗОК за тази година са предвидени малко над 36 млн. лв., с които касата трябва да заплати на аптеките дейността им по отпускане на напълно заплатени от НЗОК лекарства. За 2024 г. тези средства са с 11% повече в сравнение със средствата през 2023 г.

Плащанията за тази дейност на аптеките са се увеличили драстично, се посочва в становището. През януари 2024 г. са отчетени разходи в размер на 1,8 млн. лв., а през март 2024 г. - 3,4 млн. лв. За май разходите са нараснали до 5,9 млн. лв., а за юни и юли районните здравноосигурителни каси отчитат заявки за разходи в размер съответно на 8,1 млн. лв. и 8,4 млн. лв., се допълва в становището на НЗОК от вчера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Общество
"Малката Русия" отстъпва по Черноморието на млада България и застаряваща Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Така и не разбрах кои лекарства за сърце са безплатни. В първоначалния списък например, бе посочено че конкора ще е безплатен, но се оказа че намалението му е само един лев. За други не знам. Кажете вие кое е безплатно.
9
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 2 дни
Цените на лекарствата за кръвно са около 50% покритие от НЗОК. Проверете в аптеките и тогава пишете ,защото е НЕВЯРНО че са безплатни.
8
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 дни
Не пишете глупости нито едно от лекарствата за сърце по нови нямат никакво намаление!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Намалете майчинството на 1 година на 9 на 3 и спестените пари вложете в други пера в нужда?
6
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
До Анонимен5ако нема далавера за големите вериги нема далавера и за снабдителите. проверяваме целата таа верига за познати фамилии...опааа, кравата мъжка.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Хайде хайде, далавераджии. Досега на пациентите им разделяха лекарствата на повече от една рецепта и измислиха че аптеките трябва да получат по 5 лева бонус за всяка обработена рецепта на клиент . Сега правилно искат да съберат всички лекарства на клиента на една бележка което означава и 10-тина лева по-малко за аптеката.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не е направена добра прогноза колко пари да бъдат откраднати и хоп, пара вече нема, класическа история от родните географски ширини.
3
0
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
няма лекарства за трансплантирани, диабетици, сега за сърдечно болни. на мене ли ми се струва или четвъртото поколение добронадеждни се опитва да ограничи разходите по грубия начин?
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Когато аз не си свърша работата - не ми плащат. Но не е държавна.
1
0
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
от меджидийката насам имало ли е правилна прогноза? ако нема пари за лекарства и за пенсии, работата е виденов 1/1. не сме банкрутирали само задади валутния борд