42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната

59% са на мнение, че страната ни трябва да остане част от НАТО
6 юли 2024 18:05, Нели Христова
279
42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната
Снимка: БГНЕС

59% от българите смятат, че страната ни трябва да остане част от НАТО, предаде БГНЕС. По този показател България се нарежда на предпоследно място, като само в Словения процентът на желаещите да останат в НАТО е по-нисък – 58%, сочи проучване на Алианса.

Най-високият процент е отчетен в Албания, където 98% от анкетираните са отговорили положително на въпроса, дали искат страната им да остане част от отбранителния алианс.

56% от сънародниците ни смятат, че членството в НАТО носи повече сигурност за България. Първенец по този показател е Дания с 83%, а на последно място е Франция с 50%.

Едва 42% от българите са заявили, че България трябва да защити друга натовска страна, ако бъде нападната. Единствено Исландия (37%) и Северна Македония (35%) отчитат по-ниски резултати по този показател. Първото място е за Норвегия със 79%.

Според 55% от българите членството в алианса прави нападението от друга държава по-малко вероятно, а 61% от сънародниците ни сочат, че страната трябва да поддържа или да увеличи военните си разходи, като единствено в Албания се отчита по-висок процент по този показател (81%).

По отношение на войната в Украйна, 22% от българите са силно убедени, че руската инвазия е влошила глобалното състояние на сигурността. Първенци по този показател са Полша и трите прибалтийски републики. Едва 5% от българите твърдо вярват, че медиите в страната им казват истината относно положението в Украйна, като този процент е по-малък единствено в Унгария (4%) и Гърция (3%). 18% от българите твърдо подкрепят предоставянето на помощ на Киев, като Албания е първа и по този критерии с 67%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Общество
Новата песен на Поли Генова е посветена на децата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
22
 
! Отговори
По публикацията рабо преди 3 седмици
"Козяк".....данните са събрани от сътрудничката Галя....те са достоверни,своевременни и точни.Който не вярва да се обади на бледоликия вожд байДрън и лично да го пита....
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И при това положение защо изпращаме помощи на Украйна след като народа е против?
6
3
 
28
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Тия социологически проучвания са на същата агенция, която пропусна да отчете Величие при изборите. Смятайте колко са им надеждни проучванията.
5
4
 
33
 
! Отговори
Лош преди 3 седмици
Лъжи,лъжи и пак лъжи!
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фейк нацита , фейк .
3
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кои са тия 59% бе ? Това е само в скапана София и то средГендарите я идете из провинцията та питайте но с вас да има и полиция щото там много "обичат" Нато
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Bиенето на тролейбуса KpaBapopo6 да започне сега
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахаха

Спонсорирани публикации