42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната

59% са на мнение, че страната ни трябва да остане част от НАТО
6 юли 2024 18:05, Нели Христова
279
42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната
Снимка: БГНЕС

59% от българите смятат, че страната ни трябва да остане част от НАТО, предаде БГНЕС. По този показател България се нарежда на предпоследно място, като само в Словения процентът на желаещите да останат в НАТО е по-нисък – 58%, сочи проучване на Алианса.

Най-високият процент е отчетен в Албания, където 98% от анкетираните са отговорили положително на въпроса, дали искат страната им да остане част от отбранителния алианс.

56% от сънародниците ни смятат, че членството в НАТО носи повече сигурност за България. Първенец по този показател е Дания с 83%, а на последно място е Франция с 50%.

Едва 42% от българите са заявили, че България трябва да защити друга натовска страна, ако бъде нападната. Единствено Исландия (37%) и Северна Македония (35%) отчитат по-ниски резултати по този показател. Първото място е за Норвегия със 79%.

Според 55% от българите членството в алианса прави нападението от друга държава по-малко вероятно, а 61% от сънародниците ни сочат, че страната трябва да поддържа или да увеличи военните си разходи, като единствено в Албания се отчита по-висок процент по този показател (81%).

По отношение на войната в Украйна, 22% от българите са силно убедени, че руската инвазия е влошила глобалното състояние на сигурността. Първенци по този показател са Полша и трите прибалтийски републики. Едва 5% от българите твърдо вярват, че медиите в страната им казват истината относно положението в Украйна, като този процент е по-малък единствено в Унгария (4%) и Гърция (3%). 18% от българите твърдо подкрепят предоставянето на помощ на Киев, като Албания е първа и по този критерии с 67%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стаистиката е точна наука. Получаваш точно толкова за колкото си си платил.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абсурд! Огромна манипулация е това.
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При комунизма когато бяхме с Русия и СССР, не беше много добре. После станахме западняци, и тогава стана много зле.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кой е правил това проучване не сте посочили. Освен това защита на друга страна не означава целокупно целият народ да се юрне да защитата а само армията, която е обучена по натофски и под командуването на НАТО-то му. А като си знаем армията... "проучването" у нас е напълно безпредметно и всъщност много преднамерено в конкретна посока и в същото време абсолютно глупаво.
24
2
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
А КОЛКО АРЕСФАТ ДЕДО ? У ПРОЦЕНТЕС ? ТУКА БЕ !
23
2
 
23
 
! Отговори
бай Ганьо преди 2 месеца
Оти им не вервам на тия стъкмистики ????Нещо ми намирисва на КРАВАРСКА партенка...!
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проучването е поръчано и платено от "Атлантически Клуб" България.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По всичко личи, че САЩ се стремят да реализират варианта "ограничена ядрена война". Какво означава това - че САЩ и Русия няма да въвличат териториите на своите страни, тъй като ядрени действия на територията на тези две страни означава всеобща ядрена война със стратегическо ядрено оръжие - пълен ракетн ядрен обмен между Русия и САЩ. Всички останали - Китай, СК, Франция са pea nuts в сравнение с потенциала на САЩ и Русия. А територията на ЕС ще бъде напълно законна територия на водене на военни действия в ядрения конфликт.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В ядрената война нямат никакво значение нито моралния дyx, нито икономическия потенциал, нито демографията, нито природата и природните богатства. Само два фактора - площ и брой ядрени глави. Да вземем за пример Полша(Русия може да унищожи Полша и без ядрени оружия, това е само пример) - там има около 20 големи града. Даже ако смятаме, че на всеки град са нужни по 2 ядрени глави, това са 40 ядрени глави - това е залп на един дивизион Искандер. Време за полет - 5 минути, подготовка на заданието 3-5 минути. Тоест 10-15 минути, и Полша като държава изчезва от лицето на земята, няма поляци, няма п
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бегайте оттука с тази пропаганда ве. Кат ви видя и гнусната реклама колко съм свободен с 20 години НАТО и повръщам рефлекторно и неконтролируемо.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, Бългрия е член на НАТО и при конфликт между България и Русия НАТО ще задейства петата и всички ще сметнат за необходимо да започнат война с Русия, и ще започне 3св и 360 милиона американци и 600 милиона западно европейци ще умрат за България в ядрената война, защото ние българите сме пълноправни членове на НАТО и нас българите на запад много ни уважават.
17
3
 
26
 
! Отговори
АЛО ПЛАТЕНИТЕ преди 2 месеца
Кой са БГНЕС???? Собсвеник Любчо нешков журналист-- Абе я Пътувайте С ВЯТЪРЪТ!!! Никой не подкрепя НАТО!!-НАТО НЕ Е ОТБРАНИТЕЛЕН СЪЮЗ--НАПРОТИВ-- В ПОСЛЕДНИТЕ 15 Г НАТО СЕ ОКАЗА НАПАДАТЕЛЕН И АГРЕСИВЕН СЪЮЗ!!!!
16
4
 
10
 
! Отговори
мдаааа..... преди 2 месеца
НАТО-МАТО-НАСРАТО...и като се събудили видели ,че краката им са отвити и чаршафите опикани...А българите седят от страни,люпят семки си намигат...ха-ха-ха...тия бунаци ни взимат за "ПУШЕЧНО МЕСО"...!
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А САРМАТ имаш ли? Имаш ли САРМАТ или нещо такова, да защитаваш? Как ще защитава, с голия бегейски натовски гьз ще защитаваш?
14
3
 
15
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 месеца
НЕ ЛАЖЕТЕ !
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази " статистика" колко процента Българи,подкрепяли" и подкрепят Изобщо НАТО в Европа мисля че е по важна! И тук ,не става дума за " война"! А Става дума,изобщо за Присъствието на тази Частна ,Военна и Американска Структура в Европа!!! Точно за този факт " Няма " данни" в Проценти!! И да не се Заблуждаваме,че Всичко живо в България е за " НАТО "!!!-:) Тези данни просто Липсват!!!
12
4
 
26
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Фейк
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
10
3
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
аз искам референдум за нато и ес искам мир не желая воини и да подкрепям тозиили онзи двустранни търг договори газ откъдето е наи близо и наи евтино мири дружба и на изток и на запад
9
2
 
18
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 2 месеца
Стъкмистики и проНАТОВСКИ евроГЕЙ алабализми....АЙДЕ ЪРь У ЛЛЕВО !