42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната

59% са на мнение, че страната ни трябва да остане част от НАТО
6 юли 2024 18:05, Нели Христова
279
42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната
Снимка: БГНЕС

59% от българите смятат, че страната ни трябва да остане част от НАТО, предаде БГНЕС. По този показател България се нарежда на предпоследно място, като само в Словения процентът на желаещите да останат в НАТО е по-нисък – 58%, сочи проучване на Алианса.

Най-високият процент е отчетен в Албания, където 98% от анкетираните са отговорили положително на въпроса, дали искат страната им да остане част от отбранителния алианс.

56% от сънародниците ни смятат, че членството в НАТО носи повече сигурност за България. Първенец по този показател е Дания с 83%, а на последно място е Франция с 50%.

Едва 42% от българите са заявили, че България трябва да защити друга натовска страна, ако бъде нападната. Единствено Исландия (37%) и Северна Македония (35%) отчитат по-ниски резултати по този показател. Първото място е за Норвегия със 79%.

Според 55% от българите членството в алианса прави нападението от друга държава по-малко вероятно, а 61% от сънародниците ни сочат, че страната трябва да поддържа или да увеличи военните си разходи, като единствено в Албания се отчита по-висок процент по този показател (81%).

По отношение на войната в Украйна, 22% от българите са силно убедени, че руската инвазия е влошила глобалното състояние на сигурността. Първенци по този показател са Полша и трите прибалтийски републики. Едва 5% от българите твърдо вярват, че медиите в страната им казват истината относно положението в Украйна, като този процент е по-малък единствено в Унгария (4%) и Гърция (3%). 18% от българите твърдо подкрепят предоставянето на помощ на Киев, като Албания е първа и по този критерии с 67%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Общество
Новата песен на Поли Генова е посветена на децата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
20
 
! Отговори
Дядката преди 3 седмици
Управляващите са обхванати от пронатовска истерия !Атакуват ни с пропаганда , реклами за НАТО и т.н. !Ако обаче бяха истински демократи щяха да направят референдум за излизане от НАТО и обевяване на неутралитет!Помните ли как НАТО не помогна на Кипър , член на НАТО , когато Турция го нападна?Лицемерен Запад!
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ната от Подуяне Сценаристе, съветвам те да не се прекръстваш при всеки фейк, а да ги пишеш от свое име. Може да те харесат в Холивуд. Имаш развинтено въображение. Другите тролеи ти дишат праха просто:). Машалла!
166
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 186. И кво ся кат си в НАТО ?
165
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 186. Кой та е питал пък тебе ?
164
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оставаме в НАТО. Точка. Путин няма думата.
163
2
 
22
 
! Отговори
Ната от Подуяне преди 3 седмици
Стига сте лъгали хората с тези платени проучвания. Всички помнят как преди няколко години Coca-Cola организира едно научно изследване за ползите/вредите от захарта в напитката. Впоследствие група известно учени произнесе, че напитката Coca-Cola е много полезна, както самата захар има положителен ефект върху здравето. Същите манипулации се случват и с НАТО, но всъщност хората много добре знаят, че НАТО е агресивна организация. И пендосите няма да защитят България както руснаците в 19ти век.
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До КуКлус Хубава шегичка!)))
161
2
 
2
 
! Отговори
КуКлус преди 3 седмици
1% от тях биха застанали зад думите си когато всичко това стане факт ! .....И аз ще убия от бой Майк Тайсън , Усик и братята Кличко заедно да ми влязат ! Лят от тука после ъперкът и в чения другия и са на земята !
160
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами,това Не Е ,МОЕТО ЗНАМЕ бе хора!-:( Това е някакъв ЧУЖД Отрязък от ПЛАТ!!!Аз съм ЕВРОПЕЕЦ! Такава СВАСТИКА в Нашата Стара Европа Просто Няма!!!-:(
159
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само Радев и копейките ни плащат с война в угода на Путин. Разделяй и владей. Той нападна Украйна, чак след като ги преметна да се разоръжат и да подпишат договор да не влизат в НАТО. Не напада натовски държави. Ние няма да му се вържем на номера да излизаме от НАТО. Не питай старИло, а патИло. Копейките не са фактор, така че - да си гледат работата! :)
158
3
 
4
 
! Отговори
Аха преди 3 седмици
Клавиатурните мишоци!!!
157
3
 
9
 
! Отговори
gogo преди 3 седмици
пак ли сте питали обичайните ви 900-1000 души..хахаха
156
4
 
16
 
! Отговори
() преди 3 седмици
Какви са тия простотии.Тия 42% да вървят на май-ната си.Значи, затова изкукуригалия гледа да набута украйна в НАТО за да може да натресе всички, във войната против Русия.Американски интереси.
155
2
 
9
 
! Отговори
Друг генерал преди 3 седмици
Женерале Гном ще командва тези 42 % ***. С такъв генерал отпед нашите 42 % ще са непобедими ! "Непобедимите 5 " .
154
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я ве, мен никой не ме е питал. Не.
153
2
 
5
 
! Отговори
Щъркела преди 3 седмици
До Значи 164 : е то затова и държавата е на това дередже, хората са си *** :)
152
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Хааххахаха Споко бе, човек. Какво се стресира. Никой никъде няма да те праща. Не сме във война. И няма да бъдем. Путин се бои от НАТО. Не напада натовски страни. Има си натовска армия, професионална. Няма да се занимават да те обучават, споко.
151
6
 
2
 
! Отговори
Сейр преди 3 седмици
До Анонимен 158: На някой от нас пък не ни пука какво ти пука или не на тебе :)
150
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 167 Не им трябва телевизия.Защо мислиш, че интелигентен човек ще подкрепи путинист? Брей, ти ще изкараш айти тата по-прости от тебе, тц, тц!
149
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Авторката пак е имала мокри сънища

Спонсорирани публикации