42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната

59% са на мнение, че страната ни трябва да остане част от НАТО
6 юли 2024 18:05, Нели Христова
279
42% от българите подкрепят страната ни да защити друга страна от НАТО ако бъде нападната
Снимка: БГНЕС

59% от българите смятат, че страната ни трябва да остане част от НАТО, предаде БГНЕС. По този показател България се нарежда на предпоследно място, като само в Словения процентът на желаещите да останат в НАТО е по-нисък – 58%, сочи проучване на Алианса.

Най-високият процент е отчетен в Албания, където 98% от анкетираните са отговорили положително на въпроса, дали искат страната им да остане част от отбранителния алианс.

56% от сънародниците ни смятат, че членството в НАТО носи повече сигурност за България. Първенец по този показател е Дания с 83%, а на последно място е Франция с 50%.

Едва 42% от българите са заявили, че България трябва да защити друга натовска страна, ако бъде нападната. Единствено Исландия (37%) и Северна Македония (35%) отчитат по-ниски резултати по този показател. Първото място е за Норвегия със 79%.

Според 55% от българите членството в алианса прави нападението от друга държава по-малко вероятно, а 61% от сънародниците ни сочат, че страната трябва да поддържа или да увеличи военните си разходи, като единствено в Албания се отчита по-висок процент по този показател (81%).

По отношение на войната в Украйна, 22% от българите са силно убедени, че руската инвазия е влошила глобалното състояние на сигурността. Първенци по този показател са Полша и трите прибалтийски републики. Едва 5% от българите твърдо вярват, че медиите в страната им казват истината относно положението в Украйна, като този процент е по-малък единствено в Унгария (4%) и Гърция (3%). 18% от българите твърдо подкрепят предоставянето на помощ на Киев, като Албания е първа и по този критерии с 67%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Общество
Новата песен на Поли Генова е посветена на децата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
16
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 3 седмици
Нито друга страна! Нито тази! Плащам данъци! Да отива "професионалната армия", която издържаме всички ние за да лежкунят до пенсия... която плащаме всички ние.... и 20 заплати! След тях да пратят изрруррите псведо-политици и техните чаавеета! След това всички държавни служители и техните чаавеета! Става около 1 000 000 души. До тогава всяка война ще е свършила!
147
4
 
12
 
! Отговори
11 преди 3 седмици
До Анонимен 160 --- Аз не познавам едно ИТ, което да се интересува от политика, още повече пък от НАТО. Да не говорим, че почти не гледат новини и телевизия. Така че, говориш пълни глупости, че щял да се увеличи процентът за НАТО.
146
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нека копейките си плямпат, керванът си върви. Математиката им никога не излиза, затова се чудеха защо са четвърти. Не стават за изчислители. Оставаме в НАТО, а Путин да си го нач.ка. Копейки, на следващите избори ще сте шести. Ко прайм?!
145
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 159 Много ясно. Няма да го прави Коцето я! Този мошеник и шмекер! Видяхме му фалшивия предишен референдум с попълнени неподозиращи хора.
144
2
 
22
 
! Отговори
Значи преди 3 седмици
82% твърдо са против помощта за Украйна, а следователно и срещу официалното натопоклонничество на управляващите ни политици.
143
2
 
14
 
! Отговори
11 преди 3 седмици
42%? Като се има предвид, че избирателната активност беше около 30%, все ми е на акъла, че такъв голям процент биха подкрепили друга страна във война при положение, че не ги интересува собствената им страна. Тъй че, това "проучване на Алианса" си е пълен гейк, откъдето и да го погледнеш и могат да си го заврат отвсякъде изотзаде. Същото, като онази тъпa реклама, че България била 20 години в НАТО, България била избрала НАТО и щели да ни защитят. Чувай ...йо, никой не е избирал НАТО тук.
142
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз искам да видя тази солидарност в действие. Щот по договор ясно. Конфликтите са близо до нас и ние първи ще изгорим ако стане нещо. Тея по другите острови и континенти бълха ги ухапала.
141
2
 
17
 
! Отговори
July преди 3 седмици
Най-добре е да се направи референдум по този въпрос.
140
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 151. Анкетите се правят на случаен принцип сред различни възрастови групи, пол и социален статус, от различни по населеност места, без да се гледа образование или професия. Всъщност процентът за НАТО е по-голям, защото IT секторът не е отговарял, не са ги намерили заради почивки по Малдивите, Бали и др. екзотични места. Или като работят хоум офис, не дават да им се пречи.
139
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересното е че Нато прави това проучване! Кой са питали,сигурно войниците и генералите! До сега по улиците не съм видял от Нато да питат хората. сочи проучване на Алианса.
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
5ra3и, ще престанете ли с манипулациите! Какви 48% - дето не са барали по-голяма пушка от 10 см. си в гащите или майчиците им дето още ги къпят и си мислят, че на война се ходи с плакати като за митинг! Значително по-голяма част от служилите мъже ще плюем на подобна служба. Не ми пука за никаква про-НАТО-вска страна, ясно ли ви е!
137
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НАТО е НЕЗАКОННО В БЪЛГАРИЯ ! Нямаше референдум а , бг гражданина с еврейско самосъзнание Соломон Паси ни го натресе натото !
136
1
 
15
 
! Отговори
абе преди 3 седмици
и с какво ще защитаваме друга страна - с прашки ли?....нашето оръжие украинския шпионин тагаренко го изнесе и си прибра комисионната!
135
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи 42% искат да умрат за чужди интереси , но не и за България ! Вери , вери зле !
134
1
 
20
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 3 седмици
Aбe, нe знaм нekoя gъpжaвa ga e нanagнaлa gъpжaвa oт HATO, gokaтo oбpaтнoтo чecтo ce зaбeлeзвa...
133
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 150. Ако стане война на наша територия това ще ти е основният проблем. Как да изчезнеш. А иначе в статията става въпрос за абсолютно различни неща и там не се предвижда да съществуват дезертьори. Включи тая глъвъ в режим на мислене иначе за кво ти е...
132
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този Отрязък от Син цвят Хамерикански Байрак.Му Липсват само малките къси чертички в дясно,по посока на часовниковата стрелка! И ще е досущ,като знамето на една " нация" тръгнала да "покорява" Европа през 1941 г!!
131
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо ли не казват колко човека са попитали? Ако такива допитвания имаха тежест нямаше да има избори никъде по света а щяха да питат 100 или 1000 човека и готово решават за останалите.
130
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако някой ни нападне, във война дезертьорите се разстрелват или ги пращат да обслужват ранените за превръзки и физиологични нужди като акане, хранене, по Иване.... Какво ли ще предпочете булгаристанската копейка? Едва ли разстрел.
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Марков отказа дебат на ПИК с МИхайлов!Защо ли?Като прочетох какъв SMS е написал на журналистка от ПИК за отказа вече напълно се убеждавам,че този господин има психически проблеми.Поведението му е неадекватно.Не отиде на клетвата в парламента без да даде обяснение,каза в ефир,че с връзки е произведен в полковник какъвто не е.Надул се е като пуяк и много си повярва.

Спонсорирани публикации