Криза: Липсват 30 хил. медицински сестри

Всяка трета е над 65 години
Обновена: 10 юли 2024 09:08 | 10 юли 2024 09:08, Инна Ангелова
60
Криза: Липсват 30 хил. медицински сестри
Снимка: БГНЕС

Поредната здравна криза с медицинския персонал. Липсват около 3о хиляди медицински сестри, а всяка трета е на възраст над 65 години. Това показват данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Кризата с недостига на медицински сестри и липсата на мерки за привличане на нови кадри ще бъдат обсъдени на национална среща, организирана от асоциацията.

Към момента около 22 хиляди са работещите медицински сестри.

Необходимостта от незабавни мерки за задържането на специалистите по здравни грижи и привличане на желаещи да упражняват тези професии ще бъде поставена на вниманието на участниците в срещата. Тя ще се състои в столичната университетска болница "Света Анна", а главната медицинска сестра на заведението - Марияна Колева, ще сподели добри практики за условия на труд, заплащане и продължаващо обучение.

Проблемите не са от сега - преди година от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи са изпратили писмо до управляващите с призив да се създаде система за планиране и задържане на персонала, за кариерно развитие, устойчиво повишаване на заплащането спрямо придобитите знания и умения, както и да се въведе изискване за минимален брой специалисти по здравни грижи в лечебните заведения, пише БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма криза.От много отдавна заплатите са ниски.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 22 На теб май ти плащат за писане на думата "промяна". Липсата на сестри не е от сега. Липсата на сестри се дължи на 13 год. управление на ГЕРБ, които прогониха кадрите с ниско заплащане и лоши условия на труд. Последни по доходи и първи по смъртност. Това е наследството от ГЕРБ. И тях за тях гласувате. Глyпaви ли сте, мa3oxиcти ли сте, не зная.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За такива пари естествено, че няма да има сестри и доктори. В чужбина плащат достойно.
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Липсват сестри, щото болниците станаха много. Едно време за медицинска сестра и акушерка се учеше 3 год., а сега много повече. Накрая сестрата не може абокат да вкара.
31
6
 
9
 
! Отговори
Ивза преди 2 месеца
Държавата не защитава интересите си. Дават се пари от бюджета за обучението на медицинските сестри, а те след завършването заминават нанякъде / чужбина /.Хубаво или не,но при социализма имаше разпределение. Сега,ако някой си плати цялото обучение, да ходи където иска,но не може да вземаш,а да не даваш.
30
1
 
13
 
! Отговори
Доня Фина преди 2 месеца
Плащайте, плащайте!
29
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Онези плюмчещите се работодатели , които постоянно се оплакват,че им липсват работници не разбраха ли,че те не "липсват", а не искат да работят вече за мизерни пари. Отваряйте кесиите, господа иначе ще си работите сами в болниците и хотелите, ще си карате сами тировете и сами ще си леете отливките, ако можете, де.
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Липсват"? Ми да им дадат достойни заплати и няма да липсват! За 1200 - 1500 лева на месец ба-лъ-ци няма!
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво значи липсват?! Да не са се изпарили? Ами дайте им по 6-7000 лв. заплати и ще ги намерите!
26
2
 
35
 
! Отговори
Лицемерие преди 2 месеца
Директорите на болници взимат си раздават милиони левове бонуси, в същото време се оплакват, че няма кой да работи за 1000 лв. Ко за безочие?
25
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако им платите по 3-4000лв вместо да сменят памперси в Германия, Холандия и Великобритания може и да се върнат в България. Но докато работодателите в България продължават да унижават българският работник положението ще става все по-зле.
24
5
 
2
 
! Отговори
30 бона на месец преди 2 месеца
за 30 хиляди мед сестри е добре . слагат конкурси и ги назначават . немогат да правят деца , за да работят . сестрата в днешно време не е незаменима . учат 7 години . същото правят и санитари , болногледачи , там другите 15 професии дето не са доктори и сестри . носят манджа, *** , преобличат , дават лекарства , дежурят , парамедиците даже учат 2-3г само.
23
1
 
26
 
! Отговори
? преди 2 месеца
липсват медицински сестри, липсват учители, липсват лекари, липсват обслужващ персонал по морето, липсват ... Бе то има ли нещо дето да не липсва в таз държава бре!?
22
5
 
5
 
! Отговори
най-много има в преди 2 месеца
армията . да попренасочват . командироват ги , въртят ги и ще се справят . какво кат са над 50г.тук има нужда в спешното- има катастрофи и насилие . другите болни са различни. 2 милиона или 3 нямат осигуровки , а и 5000-6000 бежанци мигранти . Ще намерят . Няма страшно .
21
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
20
14
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 месеца
Проблемът с медицински персонал в малките селища може да бъде решен по бръз и ефикасен начин ако се поканят пенсионирани медици от Германия,Англия,Швейцария,Русия,САЩ.Дава им се общинска земя и къща и хорицата ще имат медицинско наблюдение. Има много такива пенсионирани медици ,които търсят спокойствие и биха се съгласили. Целта обаче на властимащите е да вкарат някакви полумедици от Казахстан,Индия,Пакистан ,Република Чад.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И с.еляндури с мотиките у ТКЗС-то липсват - затуй ядем турски домати по 5 лева :)))
18
3
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 2 месеца
До Анонимен 13 - Това е ПСЕВДОдемокрацията - градена от комунисти, червени олигарски, перачи на пари, сикаджийски мутри, мурвентиите, лакеите и доносниците им!
17
8
 
1
 
! Отговори
не са много липсите преди 2 месеца
новия модел за лекуване е с малко сестри . има и мъже сестри . една болница е с 4 доктори, 3 фелшери, 5 сестри, 20 болногледачи и 30 санитари . ако се турят 40 медицински сестри , какво ще правят по цял ден . в много професии работят защото могат . но куца каеството . бадън е на 90г, естрадните ни певци са на 80г . имат места, имат пари . нямат сестри - жени или мъже . Странно .
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам да попитам, как мутрите наляха 64 МИЛИОНА ЛЕВА на данъкоплатците за стадион на милиардера Зингаревич, а нямат за заплати на сестрите?? Лажете бе, мутри кагебистки, прoклети?