Все по-малко си купуват стаж за пенсия

Могат да се откупят до 5 години
Обновена: 10 юли 2024 10:27 | 10 юли 2024 10:27, Инна Ангелова
22
Все по-малко си купуват стаж за пенсия
Снимка: БГНЕС

Данните на Националния осигурителен институт показват, е намалява броят на хората, които си купуват стаж, за да сер пенсионират. За първото тримесечие на тази година стаж са купили 234-ма души, докато за същия период на миналата година откупилите липсващ стаж са 337.

Малко над 4,4 милиона лева са платили от януари до март кандидат-пенсионери за липсващ стаж, а средно закупените месеци са 23, съобщава БНР.

В момента по закон мога да се откупят пет години,  за да се пенсионира човек, който е навършил възрастта за пенсиониране. Вноската за всеки недостигащ месец стаж е 19.8% от минималния осигурителен доход, който от началото на тази година е 933 лева. Тоест почти 185 лева месечно са необходими за целта. За цяла година разходът би бил 2127 лева, а за 5 години липсващ стаж - над 11 000 лева.

За изминалата година малко над 4700 кандидат-пенсионери са се възползвали от услугата. Платените средства към НОИ са почти 33 милиона лева.

Със следващото увеличение на минималната заплата, съответно на минималния доход за осигуряване, отново ще се повиши и цената на липсващите месеци стаж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: НОИстажпенсии
Още от Околосветско
Какво важно трябва да знаем за летните резервации?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има статистика на НОИ колко време се получава пенсията. През 2023 г. средната продължителност на получаване на пенсия от жените е 27,6 години, а от мъжете - 20,5 години за трета категория труд. Не знам защо някои смятат, че ще получават пенсия 2-3 години
21
1
 
5
 
! Отговори
Хайде хайде преди 2 седмици
На около 30 години осъзнах, че даже да я докарам до пенсия, ще я получавам 3..4..5. години. Ако ще и супер таван да си е. Е, няма да стане така. Хайде ТЕЛК, има си начини, да не съм по *** маслиненозелените. Не е кой знае какво, но със социалките си става сума над минималната заплата. Вече 15-та година. А има още 20 до реалната пенсия. И кога ще ме стигне някой като съм с 35 години напред? Хора, мислете и си решавайте проблемите!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До сега сериозно - До 5 години.
19
1
 
1
 
! Отговори
сега сериозно преди 2 седмици
А някой знае ли колко стаж максимално , може да се купи ?
18
0
 
16
 
! Отговори
ОФ преди 2 седмици
По татово време мъжете се пенсионираха при навършване на 60 години, стаж 25 години, при нормална 3 категория труд. За жените съответно: 55 г възраст, 20 г стаж - 3-та категория. Сега изискуемият стаж към 40 години ли клони? Как да го постигнеш при съществуващата безработица? Защо вместо да си купуват трудов стаж, гражданите не съдят държавата, че не им е осигурила основното им конституционно право на труд? Всеки български гражданин има право на труд по конституция.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
от 10 до 15, ами правиш същото като държавния фонд, който ти е орязъл пенсията, или не я е индексирал адекватно от 10г. насам - мизерстваш. Обаче в частния фонд парите се наследяват - като имотите, не се раздават на "електората" с тапии от ТЕЛК и сие калинки. Доп. НЯМА нужда от постоянно финансиране от бюджета, или някой като ББ да ги раздава от джипката като руски цар.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Частните фондове са най-голямата измама.Чакай ти, български чорбаджия-изедник да управлява фонда и да ти дава пари за блажени старини....
15
2
 
14
 
! Отговори
до 10 преди 2 седмици
И като фалира частният фонд, какво ще правиш? Когато пък работи на загуба, пък ти яде от спестяванията.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Другата соц-драма е, че парите на умрелите пенсионери се "изпаряват" в чужди джобчета. Аз смятам да работя до 57-58г., после пенсионния фонд - ДГД, няма да им плащам и стотинка. Да си влачат всичките вноски с които са ме скубали през годините. И без това средното време за взимане на пенсия в БГ за мъже е 3 Години!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според зависи дали си струва или не стажът. Например, родителите ми са около тавана на пенсиите, именно заради закупения стаж. Пенсионираха се по-рано. Прости сметки показаха, че тези 11к ще се избият за 3 години. Така и така още работят, че то с тоя мизерен таван не се живее, даже аз им помагам.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колкото и стаж да купувате , НОИ ще намери начин да ви ореже пенсията максимално ! Не купувайте нищо, така и така ще ви дадат минималната пенсия !
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди години беше малка сумата и се плащаше на изплащане, по 20 лева на месец, които се удържаха от пенсията. не се усещаше. Сега не знам може ли на изплащане или ги искат наведнъж.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Един Българин, пенсионната система в БГ е пирамида и чист комунизъм. Крайно време е това да спре, лични партиди - после като в САЩ, можеш да си теглиш парите предварително, или за лечение и тн. Твои са си въпростине пари, каквото си внесъл + лихвата, само ваденето е малко по-слижно от банков влог. А не, едни държавни калинки, милиционери и военни с най-големи пенсии + не внасяли нищо в системата, да получават най-много. Е как да стане?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който има пари купува който нема пари не купува :)))
8
3
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
7, високата възраст за пенсиониране е следствие на отворените граници, които бяха затворени при комунизма. Освен че оставаха хора, те нямаха къде да пътуват и гледаха деца. Ако вие имахте 3-4-5 деца и това беше масово възрастта за пенсиониране можеше да е 55г. Трябва да се промени закона за над 2 деца с постоянен адрес в България да имаш право на пенсия 5г по-рано за да има стимул демографията.
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според мен високата възраст е проблем и се отразява пряко на демогафията .При ниска възраст на пенсиониране както е в Турция например , винаги има положителна демография .При лошия социализъм на 55 -56 и айде на пенсия и се гледат внуци , а младите работят и имат време за себе си . Хем се освобождават работни места за млади хора , хем младите имат кураж да правят деца , защото има кой да ги гледа
6
0
 
14
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ: МОшенници преди 2 седмици
Международни договори, Конституция , гарантират право на труд. Да ама курсанта е "Кадрови военнослужещ с особен статут" Без никой да казва какво му е особеното. За да може да го врътката както си искат. Системата Бонго/ Голямо Бонго.....И кой нормален човек ще си заложи кариера, здраве че и живота в система която от самото начало показва, че не е почтена?!?!
5
4
 
16
 
! Отговори
Фифо преди 2 седмици
Трябва да съм много изтрещял все още да вярвам, че БГ е социална държава. Тя от дооста време не е!!! Сега съм млад, правя кинти, инвестирам, а идвам и от осъзнато семейство, което е акумулирало активи като жилища, земя и инвестиции, не мога да се оплача. Бачкам изцяло онлайн, вадя за час-два повече от депутат, но това е благодарение на специфични умения - семантика на редки езици и обучение чрез конструкти на AI. На около 50г смятам да приключа с работата и да опозная планетата ни по-отблозо.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да направят някаква промоция от вида на 10 години за 10 000 лева.
3
1
 
20
 
! Отговори
не е изгодно преди 2 седмици
5г по 12м по 600 лв са 4-5 ооо . много са . Тук е пробита системата и е сбъркана формулата . хора с 33г стаж вземаха до 2022г по 300 лева пенсии, докато депутатите спестиха по 400000-500000 лева за старини и благини .