В голяма част от България средната заплата не стига за нормален живот

Има задържане на цените, годишната инфлация се повишава
18 юли 2024 21:30, Анисия Иванова
165

През юни националната статистика отчита спад в цените за потребителите с 0,2%. Поевтиняват услугите в сферата на съобщенията и транспорта, както и облеклото. В същото време КНСБ отчита, че за издръжката на едно тричленно семейство са необходими 2 615 лева.

"Спрямо предходното тримесечие, когато правихме проучването, има намаление от 1 лев, ако може да говорим за намаление. По-скоро може да кажем, че има задържане на цените през последните 3 месеца спрямо това, което имахме през първото тримесечие на 2024 година. Тези пари ни стигат за всички основни неща - храна, битови сметки, разходи за транспорт, облекло", каза Петър Мишев от КНСБ.

По думите му сега зеленчуците и плодовете са с по-ниски цени.

"Сезонът е такъв, това е нормално и един от важните елементи в нашата издръжка. Имаме и задържане на цените на енергоизточниците, на горивата на световните пазари. Но на годишна база цените продължават да растат. Така че имаме процес на дезинфлация", добави Мишев.

Икономистът Михаил Кръстев подчерта, че годишната инфлация се повишава с 1,2%.

"Не може да говорим за някаква сериозна дефлация. По-скоро виждаме недостатъчен спад на инфлацията, така че да покрием критерия за ценова стабилност - това, което ни спря за присъединяване към Еврозоната. Причините са много, като една от основните е управлението на публичните финанси. Инфлация се бори по два начина - с ограничаване на паричното предлагане и намаляване на потреблението", поясни Кръстев за Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че за ограничаване на паричното предлагане разчитаме на ЕЦБ.

"По отношението на намаляване на потреблението ние не правим нищо, напротив. В момента има продължаване на политиката на диференцирани ставки по ДДС за сектори, които оперират през тези летни месеци. Ако погледнете статистиката на НСИ, вие ще видите ръст в цените в хотелиерските и ресторантьорските услуги - нещо, което не би трябвало да се наблюдава", коментира икономистът.

Кръстев припомни, че няма разговор за актуализация на бюджета и управлението на публичните финанси.

"За съжаление, все още има хора, които не достигат тази заплата за издръжка. Когато говорим за 2 615 лв., говорим за нетни величини. 30 на 100 от хората получават до 1000 лв. заплата. Но все пак този пункт на тези хора намалява. Заплатите също растат", допълни Петър Мишев от КНСБ.

Михаил Кръстев бе категоричен, че повишаването на доходите зависи от повишаването на производителността на труда.

"Другият проблем са регионалните неравенства. Ако погледнем нетното възнаграждение в София град, ще видим стойности, които далеч надхвърлят това, което колегите са изчислили. Средната нетна заплата в София е 2000 лв., това обаче не важи за всяка друга област в страната. София не е България. В голяма част от България средната работна заплата не стига за нормален живот", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
15
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 1 месец
Ах, как хубаво реве простолюдието! Скътали крадени още от соц време пари и имоти и за още ламтите. Проблема ви е, че не можете да крадете, като през соца. Алчни, алчни, алчни и с г*з*а си!
31
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е проблем.
30
7
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Това е защото още не сме направили промяната и не сме изградили докрая евроатлантизъмъ.
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия ще загуби когато русофобска-свинка се качи на вековен дъб хахахаха. Русофоби, демократи и нацисти победата ви дори не е близка до нулата, тя е с отрицателно число. Вашето поражение е неизбежно!!!!
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В така наречената украйна е унищожен американския военен съветник Ричард Гари Кирлин. Същият е отговарял за поставките на Ф-16 в така нар. украйна и състоянието на техните военни летища. Бил е отправен в така нар. украйна 10 дена преди неговата ликвидация. Денацификацията върви с голяма сила.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи стига за ненормален живот :)))
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В голяма част от България заплати изобщо няма!!! Едни калинки на ГЕРБ убират всички хубави позиции и пари!! Това е България днес. Погълната от пожари, а премиерчето-малка тиква ходи по някакви села и паланки все едно ще гаси.
25
3
 
18
 
! Отговори
ааа стига, стига.... преди 1 месец
в голяма част на българия се живее на минимална заплаплата
24
1
 
4
 
! Отговори
13 преди 1 месец
ЗА КАКВОООООО БЕЕЕ! ОБЯСНИИИИ МИИИИИИ!
23
9
 
14
 
! Отговори
Баровец преди 1 месец
Аз всеки ден ям черен хайвер с шепи. Купувам на едро с десетки килограми и плюскам. Бъркам с ръцете в купата и директно хвърлям в устата. То хвърчи във всички посоки, оклепвам целите си дрехи, хвърчи по пода и по стените. Устата ми препълнена, излиза от нея, размазва се по брадата, по бузите, ушите ми са пълни с черен хайвер, а аз продължавам да плюскам с пълни шепи и тъпча в устата, тъпча, размазвам по лицето, чак до ушите. Ей така всеки ден по цял ден.
22
21
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
А в русия рускините за една луканка прават бибитки:):):)
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, нали промяната дойде, защо не стигат заплатите?
20
15
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
Лъжете бе, в България няма бедни, всички купуват апартаменти като побъркани! Оня ден дядо на 75 години ми разправя,че си купил второ жилище и след десет минути взе да се оплаква,че 1500 лева пенсия не му стигала!!! Кви бедни бе? Само Господ ще го оправи българина!
19
18
 
5
 
! Отговори
Софийска баница преди 1 месец
До банани и WC хартия Чшш, по- полека го радавй товарищ. Ти не ни мисли тук в София. Гледай сега да си вземеш дърва на добра цена за кюмбето, и да ги нацепиш, че зимата да не се гърчиш от студ.
18
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 35 г. евро-краваро-джендерско р0бство е така
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама как така,е евроатлантическа България 30% от заетите вземат по малко от 500 евро на месец,да не говорим за пенсионерите там от два милиона пенсионери един и половина от тях"благоденстват"с до 400-500 евро!Абе супер сме,откъдето и да го погледне човек!
16
15
 
9
 
! Отговори
Софийска бнаница преди 1 месец
В провинцията няма нормални условия за живот, съответно и заплатата не стига за нормален живот. Значи всичко е точно! Там хората не желаят да водят нормален живот, в смисъла, който нормалните хора влагаме. Те там си водят свой собствен живот и запалатите им стигат иделно за начина на живот, който водят. Това, че са алчни и с г**з-за си е съвсем друг въпрос. Няма никаква драма.
15
3
 
17
 
! Отговори
парите са в крадците преди 1 месец
Изпечени крадци живеят царски !
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София ако нямаш жилище трябва да теглиш заем. Не е вярно че е добре в София.
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10 - Банани ... Таолетна хартия?! За какво по дяволите говориш?