В голяма част от България средната заплата не стига за нормален живот

Има задържане на цените, годишната инфлация се повишава
18 юли 2024 21:30, Анисия Иванова
165

През юни националната статистика отчита спад в цените за потребителите с 0,2%. Поевтиняват услугите в сферата на съобщенията и транспорта, както и облеклото. В същото време КНСБ отчита, че за издръжката на едно тричленно семейство са необходими 2 615 лева.

"Спрямо предходното тримесечие, когато правихме проучването, има намаление от 1 лев, ако може да говорим за намаление. По-скоро може да кажем, че има задържане на цените през последните 3 месеца спрямо това, което имахме през първото тримесечие на 2024 година. Тези пари ни стигат за всички основни неща - храна, битови сметки, разходи за транспорт, облекло", каза Петър Мишев от КНСБ.

По думите му сега зеленчуците и плодовете са с по-ниски цени.

"Сезонът е такъв, това е нормално и един от важните елементи в нашата издръжка. Имаме и задържане на цените на енергоизточниците, на горивата на световните пазари. Но на годишна база цените продължават да растат. Така че имаме процес на дезинфлация", добави Мишев.

Икономистът Михаил Кръстев подчерта, че годишната инфлация се повишава с 1,2%.

"Не може да говорим за някаква сериозна дефлация. По-скоро виждаме недостатъчен спад на инфлацията, така че да покрием критерия за ценова стабилност - това, което ни спря за присъединяване към Еврозоната. Причините са много, като една от основните е управлението на публичните финанси. Инфлация се бори по два начина - с ограничаване на паричното предлагане и намаляване на потреблението", поясни Кръстев за Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че за ограничаване на паричното предлагане разчитаме на ЕЦБ.

"По отношението на намаляване на потреблението ние не правим нищо, напротив. В момента има продължаване на политиката на диференцирани ставки по ДДС за сектори, които оперират през тези летни месеци. Ако погледнете статистиката на НСИ, вие ще видите ръст в цените в хотелиерските и ресторантьорските услуги - нещо, което не би трябвало да се наблюдава", коментира икономистът.

Кръстев припомни, че няма разговор за актуализация на бюджета и управлението на публичните финанси.

"За съжаление, все още има хора, които не достигат тази заплата за издръжка. Когато говорим за 2 615 лв., говорим за нетни величини. 30 на 100 от хората получават до 1000 лв. заплата. Но все пак този пункт на тези хора намалява. Заплатите също растат", допълни Петър Мишев от КНСБ.

Михаил Кръстев бе категоричен, че повишаването на доходите зависи от повишаването на производителността на труда.

"Другият проблем са регионалните неравенства. Ако погледнем нетното възнаграждение в София град, ще видим стойности, които далеч надхвърлят това, което колегите са изчислили. Средната нетна заплата в София е 2000 лв., това обаче не важи за всяка друга област в страната. София не е България. В голяма част от България средната работна заплата не стига за нормален живот", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
7
 
! Отговори
А бе, дебили преди 1 месец
от къде ви дойдоха политиците бе?
51
4
 
9
 
! Отговори
Мъка българска преди 1 месец
Да вземат да работят , че да им стигат парите . Гледам от Плевен още един немски инвеститор избяга с *** газ .
50
9
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Па яште банани и бегайте на запат бе!
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейките взимат по 4к от мутрафонова. Кво се оплакват?
48
9
 
14
 
! Отговори
ля ля преди 1 месец
А политици продават държавата ни и дори искат еврото да ни го сложат за да обеднеем съвсем! Кой знае какво са ни подготвили диктаторите!
47
6
 
4
 
! Отговори
Голдшилд преди 1 месец
Парите не стигат . Давайте на всеки по 1 000 000 евро във куфарче. През месец. И всички ще са доволни. Иначе не сме доволни и ще вдигаме врява.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50 - да можеш да си покриеш поне основните потребности, без луксове, но без да търсиш заем преди заплата/пенсия/. Това означава.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е нормален живот
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато пишеш статии и даваш информация за неща, които всички знаят, още ли се води новина? *** то няма проблем де на Тиквун, Прасчо и другите от парламентарното стадо паричките са им достатъчно...
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как върви руският наступ към Вовчанск?Настъпват,ли на изток?
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има комплексари, които навсякъде виждат Путин и русофили! Горките, преди детска болница трябва една за тях да направим. Те не са много, само дето много врещят, за да им обърнат внимание. Бедните...
41
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е нормален живот? Две ракии с една салата и после две бири за оригване! Сутринта шкембе чорба с бира за отрезняване! И задължително две кутии цигари. За друго на кой му трябват пари? Театри и кино отдавна няма, няма далавера в тях. Но кръчмета има по няколко. За такъв нормален живот парички се намират. Пък и на кой му дреме как живеем/съществуваме?
40
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каапейките трябва да се научат да ходят на работа.И ще им стигат парите.
39
3
 
19
 
! Отговори
И аз от Испания преди 1 месец
Абе и тука е скъпо, последните няколко месеца ми отиват около 900-1000 Евро месечно за сам човек, без да излизам повече от един два пъти седмично за по бира. Като вземеш в предвид че не съм в някой от най големите градове и апартамента и колата са платени.
38
6
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
САЩ - Начело с Колумб избягали катожници от правосъдието намерили земята Америка и постепенно се настанили в последствие избивайки индианцие и натикали малкото останали в резервати им взели земите които сега наричат "Бащиния" ....после от мързел поробили тъмнокожите да им работят като волове срещу по малко къмшици .....в същото време се избивали помежду си за чаша уйски (да не говорим за долари и злато) ....ех тоя див див запад ...сега се наричат "Миротворци" и навсякъде въдворяват "МИР"на заем!
37
5
 
6
 
! Отговори
Дърт ерген преди 1 месец
Е и ,гладни в гробищета няма.....
36
4
 
10
 
! Отговори
33 преди 1 месец
До 2 години поне 70% от хората ше изгъбят всякаква работа и ще настане масивен глад. И тогава ше е все тая ...
35
4
 
25
 
! Отговори
Дали е само Виц ? преди 1 месец
Питали радио Ереван: Кога ще дойде добрия живот в България? Отговорили им: Той вече отмина.
34
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, нали има милиони за укронацистите, другото не е важно, нали така казваше доскоро плъхът.
33
1
 
13
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Като няма държава, прекупвачите се на*ират с "ценообразуване"