Радев призова: Оставаме без летателен състав, да се заделят средства

Президентът пристигна в Болярово
Обновена: 20 юли 2024 09:53 | 20 юли 2024 09:51, Александър Попов
102
Радев призова: Оставаме без летателен състав, да се заделят средства
Снимка: БГНЕС

Изключително важно е да се продължи да се локализира пожара, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана и напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите райони, каза президентът Румен Радев, който пристигна тази сутрин в община Болярово, за да се срещне с местните власти и да се запознае с обстановката след опустошителните пожари.

Той изрази благодарност към пожарникарите, военнослужещите, горските служители, доброволците и местната власт, заради това, че не е допусната загуба на човешки живот.

В отговор на въпрос за реакцията на институциите във връзка с бедствието президентът заяви, че сега е време за действия, а не за анализи и доклади, но оценката я дават хората. "Разбира се, че има неща, които трябва да се подобряват", добави той.

По думите на Радев регионът на Болярово е типичен пример как, когато държавата се мобилизира с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да бъдат потушени и най-силните бедствия, но въпросът е времето, докато това бъде постигнато.

"Вместо да даваме стотици милиони за нова летателна техника, нека минимална част от тези средства да отидат в авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техниката и най-вече за хора, защото ние оставаме без летателен и инженерен състав", призова президентът.

„Един летец за такава техника се създава пет години във въздушното училище и след това 10 години трупане на опит и на нальоти“, обясни Радев. Той припомни, че летците, които се борят с огнената стихия, изпълняват един от най-рискованите мисии.

Радев коментира и призивите за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. „Искам да попитам колко съвета трябва да се направят, за да се чуе най-сетне становищата и предложенията ми. На всеки един от тези съвети съм призовавал на първо място за грижата за хората. В момента колко екипажа имаме подготвени, за да изпълняват такива мисии? Имаме два екипажа на Кугър и два екипажа на Ми-17“, посочи той.

Президентът алармира, че вертолетите не могат да излязат от инспекции, защото има все по-малко технически състав, който да ги поддържа. „Призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за привличане на качествени хора в Българската армия, която се обезлюдява със застрашителни темпове“, предупреди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДПC-тo neчeлu oт noжapuтe, тexнu фupмu uзнacят gъpвecuнaтa, npeguмнo в Typцuя... 3uмaтa no-roлoвнa ropcka ceч, лятoтo noжapu u нaeceн изнacят...
56
8
 
1
 
! Отговори
Допълнение преди 1 месец
До 47 АнонименВсички пари предназначени за фашистка Украйна да се пренасочат за закупуване на самолет за гасене на пожари. Дори ще останат и да се раздадат на пострадалите, "елита" на бедна България праща парична помощ на фашистка хунта вместо да помага на собствения си народ. . . . И на всички богати били някога в политиката да се национализират имотните собствености до доказване на приходите с които са придобити т.е. както политическата рига действа! До доказване на невинноста (приходите) имот
55
0
 
14
 
! Отговори
test test преди 1 месец
Като знам каква анархия и мизерия е по държавните институции човек да се чуди как до сега минавахме покрай капките. Всеки паун се е надул като пуяк в София а в държавата е леж от мързел и безделници. Всичко е на самотек а търтеите само ревът, че няма работа. На скоро ми се наложи да пътувам с БДЖ мизерия и анархия! Няма такава пропаднала история. Уж купиха нови стари вагони а те не работели. Е що ги купихте тогава бе амсалаци! Организация 0, стратегия 0, трудолюбие 0, претенции 100.
54
0
 
10
 
! Отговори
Винаги преди 1 месец
съм твърдял, че двама трима подпалвача обесени на селския мегдан ще решат проблема с пожарите ефикастно, евтино и дълговечно.
53
4
 
6
 
! Отговори
До Ей коментиращи преди 1 месец
Прав си, но Бай Гань0 иска да живее като скот, той не иска да живее на чисти улици, и в чиста къща, и с добро заплащане, и да кара нова кола на лизинг. Иска да живее на село в калта, или в разбита соц панелка, да го осигуряват на минимална заплата и да получава 500 лв. в плик, да кара 30 годишна бангия и да пие евтин алкохол и да кара пиян и да убива и след това да се крие. Средностатистическият българин е ***, и ще си остане ***.
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А помните как говорили, что Евросоюз не будет рублями расчитыватся за российские товары? На практике оказалось совсем по другому, европейцы покупают рубли за милую душу, в мае аж рекордные 62% в расчетах зафиксированы. На рубли в мире есть спрос, даже Евросоюз с его неадекватной агрессивной политикой вынужден это признать.
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Вярвам, че Тръмп разбира реалността: поражението на Украйна ще бъде огромно поражение за Америка. Украинците показаха, че могат и ще спечелят".
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак празни, общи приказки от льотчика, само и само да отчита дейност. Не си интересен, нито интелигентен, льотчик. А за онази червена крава, която ти е вице, да не говорим.
49
3
 
9
 
! Отговори
Ей коментиращи преди 1 месец
празноглавци, за дереджето ви на скотове и нещастници не са виновни нито Украйна,нито евроатлантизмът,нито емигрантите и т.н.,единствения виновник е простотията и чалгарията ви,но никога няма да схванете това защото имате непреодолима липса на разум ! Как е възможно всички бивши соц-държави членове на ЕС да се подобряват непрекъснато,а само вие да дълбаете в поомията ? Не можете да си изберете правилните управляващи,защото вярвате само на обещания,въпросът е ЗАЩО ИЗЛИЗАТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ?
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми то хубаво звучи да се заделят средства. Ама нали всички свикнахте да крадете до последната стотинка та средства не остават. Ако си се разберете помежду си да намалите краждбите може и милиарди да инвестираме после за техника
47
3
 
9
 
! Отговори
!!! преди 1 месец
Радев, ние останахме без държава бе, за касъв летателен състав говориш??? ДЪРЖАНАТА ТРЯБВА да се оправя после всичко друго....
46
5
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Прав е Президентът.Частният бизнес предлага добри заплати за пилоти и авиационни техници.Заплатите в армията трябва да са адекватни.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И 100 хелекоптера да имаме пак трудно се гасят пожарите. Няма превенция. Над 90% от пожарите са умишлени, а къде е законодателството срещу подпалвачите. В Гърция въведоха строго законодателство за подпалвачите , които се осъждат по бърза процедура по на 15029 години затвор. И пожарите намаляха чуствително спрямо миналата година.
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рундьо Радев когато цяла България гореше ходеше да пие мазно кафе на малката масичка на диктаторчетата. 'Искам и аз, искам и аз' се четеше по челото му
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-голямо предателство от това да се дават милиони пари на една фирма за да ни брои изборите с Мадуровки НЕМА.
42
2
 
8
 
! Отговори
Конституция преди 1 месец
Каква е отговорността на Радев за нарушаването на основния закон с назначаването на Петков? А и как беше санкциониран? Били шарлатани, бил направил грешка? И как си понесе отговорността? А ние да му плащаме грешките... Но като ги избираме и търпим е така...
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички пари предназначени за фашистка Украйна да се пренасочат за закупуване на самолет за гасене на пожари. Дори ще останат и да се раздадат на пострадалите, "елита" на бедна България праща парична помощ на фашистка хунта вместо да помага на собствения си народ. Няма такова предателство.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само с вдигнат юмрук и "Мутри вън!" не става. Трябва и акъл!
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не вземете 20 милиона от онези от ДПС прибрали комисионните законно купили турски автобусчета Докога това облагодетелстване на шепабогопомазани
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Техника за гасене на пожарите има, но Васко Ухото я ддържеше в София на изложба в центъра, а шарлатанчетата (про100Киро и академичето) днес "облитат" село Воден за да видят какви поразии е нанесло техното управление когато бяха мин.-председатели.