Радев призова: Оставаме без летателен състав, да се заделят средства

Президентът пристигна в Болярово
Обновена: 20 юли 2024 09:53 | 20 юли 2024 09:51, Александър Попов
102
Радев призова: Оставаме без летателен състав, да се заделят средства
Снимка: БГНЕС

Изключително важно е да се продължи да се локализира пожара, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана и напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите райони, каза президентът Румен Радев, който пристигна тази сутрин в община Болярово, за да се срещне с местните власти и да се запознае с обстановката след опустошителните пожари.

Той изрази благодарност към пожарникарите, военнослужещите, горските служители, доброволците и местната власт, заради това, че не е допусната загуба на човешки живот.

В отговор на въпрос за реакцията на институциите във връзка с бедствието президентът заяви, че сега е време за действия, а не за анализи и доклади, но оценката я дават хората. "Разбира се, че има неща, които трябва да се подобряват", добави той.

По думите на Радев регионът на Болярово е типичен пример как, когато държавата се мобилизира с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да бъдат потушени и най-силните бедствия, но въпросът е времето, докато това бъде постигнато.

"Вместо да даваме стотици милиони за нова летателна техника, нека минимална част от тези средства да отидат в авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техниката и най-вече за хора, защото ние оставаме без летателен и инженерен състав", призова президентът.

„Един летец за такава техника се създава пет години във въздушното училище и след това 10 години трупане на опит и на нальоти“, обясни Радев. Той припомни, че летците, които се борят с огнената стихия, изпълняват един от най-рискованите мисии.

Радев коментира и призивите за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. „Искам да попитам колко съвета трябва да се направят, за да се чуе най-сетне становищата и предложенията ми. На всеки един от тези съвети съм призовавал на първо място за грижата за хората. В момента колко екипажа имаме подготвени, за да изпълняват такива мисии? Имаме два екипажа на Кугър и два екипажа на Ми-17“, посочи той.

Президентът алармира, че вертолетите не могат да излязат от инспекции, защото има все по-малко технически състав, който да ги поддържа. „Призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за привличане на качествени хора в Българската армия, която се обезлюдява със застрашителни темпове“, предупреди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я вижте бат Сали от дпс Варна как спастри 20 000 000 и ги сложи под миндера само от една "обществена" поръчка за няколко училищни автобуса...и сега е под гаранция 10 000лв и си бара у Я..20 милиона лева прибра..Сега ясно ли ви е - за порциите и поръчките .за партиите и изборите..На кой му дреме реално за проблемите на дядо и баба...Ади че "бързам...за море не да ходя по пожари деМилионери да ги занимавате с грижи по селата..да бе даЗа снимка и репортажче става..отчитат присъствие и на плажа
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
днес е събота,Илинден ... цялата политическа пасмина отиде на пожара да трупа актив ...
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев критикува Пеевски , че дарил 2 фургона, а проблема трябвало да се реши след като се направило анализ и се реши комплексно за всички останали без дом. Радев да каже на неговия олигарх Вълканов да купи по един фургон и на останалите без дом, вместо даму купува имот в чужбина.
34
3
 
5
 
! Отговори
Уреждане преди 1 месец
Как уреждаше жена си на 2 работи :) по втория начин, извадиха записа, който показва какъв е, но има още много хора да му вярват, наистина сме про... народ. А съветниците му бизнесмени, помните ли :) А в общите приказки е един от първенците :) Трябва да се борим с корупцията, трябва да заделяме средства, трябва да имаме добро образования, трябва ни инфраструктура, трябва ни армия, трябва ни работеща съдебна система :) И аз гласувах първия път за него :( за да не е Цецка...
33
0
 
13
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
А къде са тракторите на зърнарите дето ги вадят само за протести като трябва да изнудват държавата за субсидии. Сега можеха да помогнат за пожарите но всъщност зърнарите палят горите за да станат после ниви като изгорят дърветата и да взимат субсидии и от там.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 35 Защо не принудиха тогава краварите Костадинов да е ЗА пращането на БТР_те ни военна помощ за Украйна? Защо не принудиха и президента Радев краварите докато беше наркомана у нас да му каже, че е съгласен да му даваме оръжие? И като не могат да ни принудт какво ще ни направят краварите ве? Какво ще ни вземат? Кажи веее, изтрещял мозък???
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Воден са изгорели около 35 къщи. Пеевски подарил 2 фургона на най-бедните двама ( старец и старица по на 80 години останали без единствения си дом) Тези хора нямат деца с апартаменти в Бургас , Ямбол, София, където другите имат и са успели да се приютят времемнно.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичките ни политици говорят за стратегии, но явно не знаят значението на думата!
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 27 Така ли ве, мозък? Продължаваме да сме съюзници с Русия та затова и пратихме тонове оръжие и БТР-те си на украинските фашисти??? Голям мозък си! ----- Пращаме по принуда, мозък. Не доброволно. За какво мислиш се борят евроатлантиците-комунисти толкова време и ходим през няколко месеца на избори?
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
"Вместо да даваме стотици милиони за нова летателна техника...." Р.Р. Ние вече дадохме милиарди за Ф 16, които още ги няма. Освен ако ги доставят с тях да гасим пожари, а иначе да се молим на други държави за помощ при бедствия и аварии за техника и оборудване. Ние все сме неподготвени за такива случаи и така с години, безхаберие и безстопанственост на държава и институции.
27
6
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
През седмицата ходи на почивка и на плаж а събота и неделя имитира дейност уж че отива в Болярово но пак отива на маса и банкет някъде. Типично за един фигурант свикнал да получвава рушвети кеш по пътя на Копринката.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме въртолети, защото няма екипажи. За 8-те самолета F16, ДОСЕГА за 4-години е обучен ЕДИН пилот. Младите хора не желаят да служат в армията. Старите пилоти са от бай Тошово време и си харесват МИГ-овете.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разрухата тръгна от юмрук 2020!
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 27 Така ли ве, мозък? Продължаваме да сме съюзници с Русия та затова и пратихме тонове оръжие и БТР-те си на украинските фашисти??? Голям мозък си!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кадърните хора подготвят нещата десетилетия напред! Кой ръководеше ВВС?
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Резидента и кохорта...кат вземат да почнат да "откриват" топлата вода и да ръсят умнотиии - единственото което показват е некъдърност,неподготвеност да отговорят на длъжността и отговорноста която предполага поста и задълженията които имат..За гъби ли ходите или за лимонада - вместо да организирате и да осигурите нужното за да функционира нормално държава ,служби и администрация -годииини нефелност - единствено алчност за собствено благо и парично устройване- от селяци в милионери..
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаме 2 кугара от великото НАТО, но също имаме и 2 руски Ми-17. В задачата се пита защо нямаме поне 10 кугара спрямо двата руски Ми-17. Нали сме член на НАТО, а не сме съюзници с Русия? ------ Защото ни управляват евроатлантици-комунисти и всъщност продължаваме да сме съюзници с Русия, но скрито-покрито. Не схващал ли или просто нарочно не искаш да схванеш?
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 23 Радев да не е управлявал хеликоптери бе? Ако беше работата да се гаси с изтребител вече щеше да е във въдуха и да гаси.
19
4
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
в МОМЕНТА НАЙ-ВАЖНО Е ДА СЕ НАМЕРЯТ ПАРИ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА,ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е НА ЗАДЕН ПЛАН.СЛАВА УКРАЙНЕ!
18
4
 
7
 
! Отговори
А добро утро! преди 1 месец
Сетила се Мара да се поб-ра.Тоя се появи да ръси мозък една седмица след събитието.Позьор.