Радев призова: Оставаме без летателен състав, да се заделят средства

Президентът пристигна в Болярово
Обновена: 20 юли 2024 09:53 | 20 юли 2024 09:51, Александър Попов
102
Радев призова: Оставаме без летателен състав, да се заделят средства
Снимка: БГНЕС

Изключително важно е да се продължи да се локализира пожара, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана и напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите райони, каза президентът Румен Радев, който пристигна тази сутрин в община Болярово, за да се срещне с местните власти и да се запознае с обстановката след опустошителните пожари.

Той изрази благодарност към пожарникарите, военнослужещите, горските служители, доброволците и местната власт, заради това, че не е допусната загуба на човешки живот.

В отговор на въпрос за реакцията на институциите във връзка с бедствието президентът заяви, че сега е време за действия, а не за анализи и доклади, но оценката я дават хората. "Разбира се, че има неща, които трябва да се подобряват", добави той.

По думите на Радев регионът на Болярово е типичен пример как, когато държавата се мобилизира с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да бъдат потушени и най-силните бедствия, но въпросът е времето, докато това бъде постигнато.

"Вместо да даваме стотици милиони за нова летателна техника, нека минимална част от тези средства да отидат в авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техниката и най-вече за хора, защото ние оставаме без летателен и инженерен състав", призова президентът.

„Един летец за такава техника се създава пет години във въздушното училище и след това 10 години трупане на опит и на нальоти“, обясни Радев. Той припомни, че летците, които се борят с огнената стихия, изпълняват един от най-рискованите мисии.

Радев коментира и призивите за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. „Искам да попитам колко съвета трябва да се направят, за да се чуе най-сетне становищата и предложенията ми. На всеки един от тези съвети съм призовавал на първо място за грижата за хората. В момента колко екипажа имаме подготвени, за да изпълняват такива мисии? Имаме два екипажа на Кугър и два екипажа на Ми-17“, посочи той.

Президентът алармира, че вертолетите не могат да излязат от инспекции, защото има все по-малко технически състав, който да ги поддържа. „Призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за привличане на качествени хора в Българската армия, която се обезлюдява със застрашителни темпове“, предупреди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелен чорап- хората изгоряха, а ти само дуднеш- стига дудни- пали самолета и гаси!
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев- стотици олигарси са в ръцетете ти- разтваряйте кисиите както 2020г и помагайте на хората!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаме 2 кугара от великото НАТО, но също имаме и 2 руски Ми-17. В задачата се пита защо нямаме поне 10 кугара спрямо двата руски Ми-17. Нали сме член на НАТО, а не сме съюзници с Русия? Кажете ве, кравари у форума? Това ли ви е великия сююз- спомощта на НАТО- 2 Кугъра??? Жалки краварски скааапаняци!
14
0
 
3
 
! Отговори
МаСоНсКаЛоЖаСлънце преди 1 месец
Абе срамно си е да си българин няма какво.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Юмрук- яхвай самолетите и почвай да гасиш!
12
4
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Умнико, Както виждаш, в момента той заявява, че ще разкрие факти за честния президент, явно няма кой друг. Дотам сме я докарали. На база на фактите ще се разбере, дали са истински. Да не си мислиш наистина, че е честен и неопетнен ... И стига с тоя Магнитски, много от бандитите в България не са го чували тоя списък :) Помниш ли записа в който Радев уреждаше жена си на работа? Какви умници... Браво продължавай напред... Умнико, умнико...
11
6
 
4
 
! Отговори
Йордан преди 1 месец
Гражданино Радев, дайте на Българската армия малко от парите, които Вие прибрахте от магистралите преди 3 години. Не се стискайте толкова, имате стотици милиони, върнете малко.
10
1
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Ти вярваш на един престъпник който е начело в списъкът "Магнитски" ? Същият този престъпник който те е обрал "до шушка" сега те е измамил да вземеш неговата страна, така ли бе глYпак ?
9
6
 
4
 
! Отговори
Петолъчка преди 1 месец
Пълен сме_шник направи си екскурзията по Европа с държавния самолет и държавните пари и ми цъфна да обяснява глупости. Толкова зло_бен човечец и се е над_упил на *** и е пълна Петолъчка
8
5
 
0
 
! Отговори
Не си преди 1 месец
До Тенгри кан Оригинален с тоя просташки език!
7
1
 
6
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 1 месец
Калинките от администрацията да прелетят над пожара и да се изплюят отгоре по един път и готово!
6
2
 
5
 
! Отговори
Защо спряхте преди 1 месец
да пишете за измислените 20-30 пожарни с екипажи които уж бяха пристигнали от Турция, медиите на ДПС спряха да ви агитират ли вече ? Как пък на нито един кадър не се прихвана турски екипаж как гаси огън ? Сменихте си манипулираните глави с празни ли ?
5
7
 
8
 
! Отговори
Управляващ преди 1 месец
А Радев като управляваше, задели ли? Май е забравил... Сега Пеевски най-вероятно ще разкрие интересни факти за този и обкръжението му, да се разбере за какво заделят... Има още хора, които му вярват :) Трагедията на един народ...
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навсякъде където се върши работа оставаме без кадри. В язовири и вецове се уволняват хора, но няма кой да ги замени. Не става от вуза да отиде и хоп готово, трябва подготовка и практика. Техн. Директор прави възрастова дискриминация искал млади хора, като той е към педесетака. Това не е ИТ компания, а и всеки обект е много различен от другия. Некадърността и незнанието на управляващите е безумно. Това е навсякъде и във всичко.
3
9
 
12
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Дайте да дадем дрогари!
2
14
 
11
 
! Отговори
Според мен преди 1 месец
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е че имаме повече политици на глава на население от целия останал свят. И администрация!