Страховита градушка в Горна Арда и Сивино

Реколтата е опустошена, има строшени керемиди, стъкла на автомобили
25 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
7
Страховита градушка в Горна Арда и Сивино
Снимка БГНЕС

90% от земеделската продукция в село Горна Арда е унищожена от градушката и проливния дъжд, съобщи инж. Мариана Цекова – зам.-кмет на Смолян, пише smolyanpress.net.

„Много са щетите по пътищата и земеделската продукция в селата от Горното поречие на река Арда и най-вече в Горна Арда и Сивино. Много от пътищата са свлечени, има и изкъртен асфалт от пороите“, каза Цекова.

В Горна Арда и махала Билянска има много поражения по посевите – фасул, картофи и царевица. „В Горна Арда почти на 100% е унищожено, защото градушката беше малко по-едра от орех и продължи около 15 минути.

В Билянска щетите по земеделската продукция са на около 80 %.

"Когато бях в най-засегнатите места от градина, на градина се разплаках. Хората са положили толкова труд и сега на 100% им е унищожена реколтата. А тя не е, за да изкарат пари от нея, а за да се прехранват“, обясни кметският наместник на Горна Арда Елмира Ананиева. Тя посочи, че продължава описването на щетите, нанеси от градушката.

Освен по посевите, щети има и по къщите и автомобили.

„Има изпочупени керемиди, има счупени стъкла на автомобили, както и следи от градушката по колите в селото“, каза още кметският наместник на Горна Арда.

Около четири километра главна улица в село Сивино е изнесена от пороя. Така пътят, свързващ трите махали на селото, е в окаяно състояние.

От община Смолян са изпратили материали за настилане на пътя, за да бъде проходим и хората да могат да стигнат безпроблемно до къщите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тропика се садят и сеят други култури, а в Долна Арда какво е положението
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
важното е на украйна да й добре, така искат ГЕРБ-СДС, а вие ги вкарахте отново в парламента с другите атлантици
4
7
 
5
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 месец
важното е на украйна да й добре и кешовите пакети да вървят натам, така каза Денков, а вие вкарахте отново неговата партия в парламента с другите атлантици
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те там картофите и без това са за вадене вече,боба и царевицата ще трябва да ги прежалят. Но имайки предвид високият процент застраховани,се надявам да бъдат обезщетени адекватно,ако документално всичко е наред.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много лошо.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В субтропика е така. но пък и годината е високосна, догодина може да е по-нормално времето.