Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал

В момента на пазара на труда има по-голямо предлагане от търсене
29 юли 2024 14:43, Анисия Иванова
497
Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма универсални правила за успешното провеждане на интервю за работа, защото то зависи изцяло от работодателя и кандидатите, но пък има много важни неща в провеждането му. Едно от есенциалните неща е кандидатът да е подготвен с това какво търси, а от другата страна работодателят да знае какво предлага и да е честен с предложението си, това коментира Мария Сентова, психолог и HR специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В момента на пазара на труда се вижда по-голямо предлагане от търсене, което е предизвикателство за работодателите. Гостът обясни, че разминаването идва от липсата на нужна компетенция сред кадрите за работните места. Демографската криза също оказва влияние за липсата на кадри. Вече много работодатели намалят критериите си, за да може да намерят служители, като подготвят обучителни програми.

Гостът обясни, че от едночасово интервю няма как и двете страни да получат пълна информация за отсрещната страна, но трябва да се извлече максимума и да се зададат правилните въпроси.

"Работодателят трябва да се стреми да подаде достатъчно информация на базата, на която да може да се направи информиран избор. И да попита важните за него въпроси. Той трябва да провери спрямо работата, организационната култура и това, което е важно за компанията, доколко съвпада с вижданията и ценностите на кандидата, защото най-тежко се приема разочарованието. Ако ние сме представили нереалистична картина (от една от двете страни), след това рано или късно ще дойде сблъсъкът с реалността.“

Често в компаниите се провеждат поне две интервюта, като едното е от HR специалист, а другото от мениджър или човек, който може да определи качествата на кандидата за изпълняване на длъжността. Лошо впечатление създава арогантното отношение по време на интервюто от една от двете страни. Важно е кандидатите и работодателите да уважават времето и усилията на отсрещната страна.

CV-тата са изключително важни в дадени сфери и сектори, докато в други имат по-малко или никакво значение. Темата за възнаграждението по време на интервюто се приема за много деликатна от много работодатели и кандидати. Гостът каза, че правилният подход е да се проведе открит разговор на тази тема, в който двете страни да изложат исканията и предложенията си. Много компании разработват и програми за въвеждането на нови служители, защото така възвръщаемостта от новите кадри идва по-бързо.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
8
 
! Отговори
Марш на работаОКАДАР преди 1 месец
31 На околовръстното ли бачкаш?
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Примера е Дачев.Днес му гори завода.За пореден път.Защо?Некадърник във властта, икономиката.Мафия.Толкова мрази своите съграждани, че изгони българите и назначи някакви индийци.И пак му гори завода.Нямаме шефове напред, а че кадри няма то е ясно.Рибата обаче се вмирисва от главата.
33
0
 
17
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Е аз пък не искам да работя покрай балъци. Искам да научавам неща ,така че няма да се бачка май. То няма стари специалисти да крадеш занаят
32
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В дълбоката провинция в градовете е пълно само с държавни xpaнтyтници и пенсионери. Младите и кадърните бягат от Бг, заради ниски заплати и безработица. Цели квартали се обезлюдяват. Защо не напишете, че в Румъния дават ваучери за храна на всеки 2 месеца на бедните и хората с увреждания? А в Бг парите ги дават на бизнеса за ток. Същия тоя бизнес, който накара хората да избягат от Бг.
31
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо тази крие факта, че на интервюто едно се представя, след подписване на трудовия договор съвсем друго.
30
21
 
11
 
! Отговори
Бивш работодател преди 1 месец
Затуй бачкам сам, персонал не ми трябва. Не се занимавам с мързеливи лели, да ми се мусят и да си го изкарват на клиентите. По-добре да печеля по-малко, но да не съм зависим от лошия човешки материал.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основният критерий е ме издавай, че работодателят смърка кокаин. Беше 14 години в кметството на Пазарджик, Варна и Пловдив основен закон. И оттам към подизпълнители, до морето, където е страшно. Домусчиев, РПУ тата и Главболгарстрой са се вживяли в картела Синалоа
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пъни глупости.Идеята на пазарната икономика е пазара да решава кой да е кадри и кой бизнеса .За да може старите ,,бизнеса,, ,, ченгеджисти,, ,,генерали,, да оттъпват път на младите .Да се сменят поколенията което в България не се наблюдава.Тогава защо свалихме комунизма ?За да го заменим с евроатлантизма ли ?Ми то е същото . Освен това държавата не може да регламентира отношенията.Постояно чупи ръце с кетапи .Ръце барали желязо а не доживотна ясла на бюро без един ден каро сержанти и частен бизн
27
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В провинцията , минималната или малко над минималната , това е положението .
26
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един колега русофил снощи както вечерял и забил главата в масата. Линейката само констатирала смъртта му. Младо момче на 64 години.
25
3
 
43
 
! Отговори
Икономист второ ниво преди 1 месец
Поредната ТЛЪСТА ЛЪЖА-има градове в България с по 50% безработица, мизерия, сега съветвам всеки един от вас да влезе в интернет не само да си ползва телефона да го слага по масите на кафета та. Икономическо развитие на България е равно с това на Ботсвана, Узбекистан, и Киргизстан. Всъщност не си правете труда излезте на улицата и вижте развалината, в която живеете и физиономиите на хората
24
0
 
18
 
! Отговори
Иисус е Жив преди 1 месец
БеГе Чорби ДСари и мутробизнесмени нема да ви работим за по-малко от 3500 бона на месец чисто Айде ОКАДАР!
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо кандидатствате?! Може ли по-*** въпрос, заради работа и пари, за да се оцелява. Да не мислите, че е кеф на хората да ви *** по 8-12 часа в идеалните ви фирми.
22
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В моят град по-добре е да си пицар отколкото офис служител, който шефа го търси и през почивните дни понеже има да се свърши нещо важно.
21
2
 
31
 
! Отговори
Оптимист преди 1 месец
Много по-зле шъ става...
20
6
 
12
 
! Отговори
Вярно е преди 1 месец
Позволяват ми да си се друсам повреме на работа
19
2
 
27
 
! Отговори
MNENIE преди 1 месец
Тази Баба - психолог и HR е за Пенсия .Тя е изпаднала от трудовия пазар . Хората си научиха цената и не се плашат от такива бабички който водят Интервюто и се карат с Кандидата .Айде бабе за Пенсия .
18
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що бе ? Кой е виновен за демографията и липсата на кадри . Не са ли политиците ? Измислиха невиждани неща , като например пенсия на 70 години .Това си е престъпление срещу народа
17
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постоянно лъжат, че имало глад за кадри, а в провинцията хората емигрират заради безработица и ниски заплати.
16
3
 
28
 
! Отговори
ЧНГ 2024 преди 1 месец
новите роби са некачествени - ментално неграмотни и трябва да се полагат грижи за тях до дълбока старост--та така--след 35 Г Бананокрация- вече имаме само тиквеници за които работата е срам и позор

Спонсорирани публикации