Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал

В момента на пазара на труда има по-голямо предлагане от търсене
29 юли 2024 14:43, Анисия Иванова
497
Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма универсални правила за успешното провеждане на интервю за работа, защото то зависи изцяло от работодателя и кандидатите, но пък има много важни неща в провеждането му. Едно от есенциалните неща е кандидатът да е подготвен с това какво търси, а от другата страна работодателят да знае какво предлага и да е честен с предложението си, това коментира Мария Сентова, психолог и HR специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В момента на пазара на труда се вижда по-голямо предлагане от търсене, което е предизвикателство за работодателите. Гостът обясни, че разминаването идва от липсата на нужна компетенция сред кадрите за работните места. Демографската криза също оказва влияние за липсата на кадри. Вече много работодатели намалят критериите си, за да може да намерят служители, като подготвят обучителни програми.

Гостът обясни, че от едночасово интервю няма как и двете страни да получат пълна информация за отсрещната страна, но трябва да се извлече максимума и да се зададат правилните въпроси.

"Работодателят трябва да се стреми да подаде достатъчно информация на базата, на която да може да се направи информиран избор. И да попита важните за него въпроси. Той трябва да провери спрямо работата, организационната култура и това, което е важно за компанията, доколко съвпада с вижданията и ценностите на кандидата, защото най-тежко се приема разочарованието. Ако ние сме представили нереалистична картина (от една от двете страни), след това рано или късно ще дойде сблъсъкът с реалността.“

Често в компаниите се провеждат поне две интервюта, като едното е от HR специалист, а другото от мениджър или човек, който може да определи качествата на кандидата за изпълняване на длъжността. Лошо впечатление създава арогантното отношение по време на интервюто от една от двете страни. Важно е кандидатите и работодателите да уважават времето и усилията на отсрещната страна.

CV-тата са изключително важни в дадени сфери и сектори, докато в други имат по-малко или никакво значение. Темата за възнаграждението по време на интервюто се приема за много деликатна от много работодатели и кандидати. Гостът каза, че правилният подход е да се проведе открит разговор на тази тема, в който двете страни да изложат исканията и предложенията си. Много компании разработват и програми за въвеждането на нови служители, защото така възвръщаемостта от новите кадри идва по-бързо.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не стига, че не спазва трудовия договор, отнася се с работниците си като с техен господар, уч обижда ги, спекулира с отпуски, почивки, заплата и т.н., ами на другото отгоре и претенции. Ей затова ще търсите, ама ще намирате все пенсионери и роми. Няма вече будали, които да търпят българската работодателска комплексарщина! Осъзнатите отдавна емигрираха и се уредиха на Запад
54
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Младите си ги изгониха родителите.Ако си бяха наред нямаше да си изпуснат децата.
53
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиците си построиха фотоволтаици и сега ще им бъдете доживотни абонати .Така става когато мълчите и не биете !
52
2
 
37
 
! Отговори
Исуса преди 1 месец
Имаме нужда от внос на работодатели
51
15
 
11
 
! Отговори
Бивш работодател преди 1 месец
Сори. Не мога да й плащам 5000 лв. Тя иска толкова, а труда й не го заслужава. Не мога да давам хиляди, за да не е намусена. Само знаят хилядите да ги искат, а отсреща - нищо. Затуй, сам си работя, заплатите на работниците са си за мен и ми е окей.
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всичко са виновни само и единствено политиците , не търсете други виновни .Те опропастиха всичко .
49
0
 
32
 
! Отговори
Оня преди 1 месец
Работиш по 11-12 часа , плащат за 8. Масово работното време е от8 до 18. Малко задръжка и хоп 12 часа. Национален празник,аааааа чакай малко тук се работи от понеделник до петък и само две съботи месечно. С цветните е подобно но те като вземат заплата 5 6 дена са фира. А тая кака си прави вятър на устатата. Институции,ааа те си мълчат. Къде ще проверяват в това топло време
48
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работниците увеличават критериите си за работонаемател.
47
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите са бивши комунистически номенклатури.Така и не се научиха на пазар.Напротив, чакат да са в обръча на Доган, или на който дава порциите.Това е.Не са работодатели- предприемачи, а едни чорбаджии.Мишоци.Затова сега искат диктатура, за да натикат хората да им бачкат за нищо в заводите като в СССР.И се облизват за Путин, Ердоган или който диктатор дойде.
46
2
 
23
 
! Отговори
Иисус е Жив преди 1 месец
Вие ако слушате офицялните мейнстрийм медии статистики всичко е цветя и пози нема безработица Боевски не прекарва дрога Нема наркораборатория в Елин Пелин Нема Мафия народа е забогател.Тва са платени MuRvi на властта.
45
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е че на депутати , министри и всякакви там политици заплатите им са високи . Народа мълчи и затова е така , я бой по канчетата , да видиш няма ли да оправят нещата.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно е да има търсене на труд от работонаемателя и гражданинът на България да избира. Това е демокрацията - демо-крация, не бизнескрация. Европейският гражданин да избира работонаемателя си.
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А колко от тези работодатели отчитат и плащат извънредния труд?
42
0
 
45
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
Кадри има. И те са при работодателите, които им плащат добре, отнасят се с тях добре и спазват законите. Като hiring manager виждам ясно, че не е въпрос на умения, а въпрос на отношение към служителите. Ако нямате кандидати и добри служители погледнете компанията си и условията в нея. Там някъде е заровено разлагащото се тяло на бизнеса ви.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те някои работодатели много се репчат, правят на велики, експлоатират работниците си, ама като дойде инспекцията по труда и веднага с предупреждения за уволнения ,ако някой работник се оплаче
40
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бивш работодател 31 Що ти е намусена работничката? Щото плащаш малко, а искаш да ти работи по 10-12 часа на ден. Не ти върви бизнеса и затова работиш сам. Всички работодатели като закъсат, започват да си работят сами. А закъсват, щото са се захванали с нещо, от което не разбират.
39
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изгониха младите хора в Чужбина, където се уредиха доста добре и сега ще взимате пенсионери.
38
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тая роботизация, автоматизация и изкуствен интелект, все по-малко работници ще са нужни. До 10-15 г. тия с големите претенции за високи заплати, ще са безработни, на опашката за помощи
37
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ипотекирал съм наследствен имот за голяма сума пари .Взел съм кредита и нямам никакво намерине да го връщам , нека вземат имота , той е в дълбоката провинция и напрактика е непродаваем .
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми няма и да има. Те кадрите са на Запад. Тука са само застаряващи 40-50 годишни.

Спонсорирани публикации