Цените на имотите в София хвърчат, вече са изравнени с тези в Атина

Квадратът се движи между 2000 и 3500 евро
Обновена: 30 юли 2024 14:46 | 30 юли 2024 14:46, Инна Ангелова
301

18% скок на цените за жилища в България ни отрежда второ място по ръст на имоти в Европа. Според Евростат цените у нас нарастват с най-бърз темп. Гърция се нарежда на трето място в ЕС по ръст на цените за първите три месеца на годината е 10,4%.

Цените на жилищата в София се изравниха с тези в Атина. Апартаментите в столицата Атина в най-достъпните райони на града са на цена 2000-2500 евро на кв.м, а в скъпите зони са от 2500 до 3500 евро за квадрат. В същите граници са и цените на повечето жилища в София.

Вече са малко столичните квартали, в които средните цени на двустайните жилища са на 1500 евро за квадратен метър. Паралелно с това цeнитe нa aпapтaмeнтитe в Гъpция ca ce пoвишили c 13,4% пpeз 2023 г. Ocвeн чe pъcтът пpoдължaвa, тoй e и пo-знaчитeлeн oт минaлoгoдишния. Toвa пoĸaзвaт дaнни нa цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Гърция.

В България годишният растеж на индекса на цените на жилищата се запазва относително стабилен и към третото тримесечие на 2023 г. е възлизал на 9,2% пo дaнни oт иĸoнoмичecĸия пpeглeд нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa (БHБ). B гpaдcĸитe paйoни нa гръцката столица цeнитe нa aпapтaмeнтитe ca ce пoвишили cpeднo c 12,1% пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2023 г.

Ha фoнa нa cлaбoтo тъpceнe, цeнитe в Атина пpoдължaвaт дa pacтaт c двyцифpeни тeмпoвe. Πo oтнoшeниe нa вътpeшнитe пaзapи, пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2023 г. цeнитe нa aпapтaмeнтитe ca ce пoвишили c 14,6%. Cpeднoгoдишнaтa инфлaция нa цeнитe зa 2023 г. ĸaтo цялo e билa 13,9%.

В центъра на гръцката столица средната продажна цена е 3439 евро на кв.м. Възходящата тенденция е резултат от увеличението на цените във всички райони на центъра, като най-големи промени се наблюдават в района на Амбелокипи и Зографу. Цената е 2299 евро на квадратен метър.

В района на Северните предградия както новопостроените, така и апартаментите старо строителство показват дори по-голямо увеличение. Средните цени са съответно 4255 евро и 2828 евро за кв.м. Високи цени се регистрират и в Южните покрайнини, като се отбелязва много значителен ръст на новото строителство.

В Пирея и съседните райони средната цена за новопостроените имоти е била 3303 евро на квадратен метър, докато за по-старите имоти е 2490 евро. В останалата част на Атика новопостроените имоти са поскъпнали и средната цена е 2900 евро на кв.м. и старо строителство 12,7% при средна цена от 1850 евро на кв.м.

Гледайте репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева в Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
9
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Спрете да манипулирате пишман разбирачи като Хърсев , ей татари първо заплатите ви не растат вие не може Да догоните най-ниските европейски като дойде евро секирата на 1 юли всички тия левови инфлационни увеличения отиват в киреча. Минималната ви заплата няма да е даже 500Е нулева конкурентоспособност нямате инфраструктури тоест щеВи заобикалят. Копторите отдавна всички са обявени в евро кое не вдявате заема ви става двойно по-скъп заплатите ви стават 2но по-ниски, копторите същи цени.
58
14
 
1
 
! Отговори
Фен преди 1 месец
Нормално, в нашата прекрасна столица трябва да е скъпо да се закупи апартамент. Това е като едно време гражданството. Който има акъл да закупи имот на добра цена остава в София, виларите да си остават на село или да идват на дебелия наем - който е приготвен само за Вас провинциалистчета. Избирайте - или плащате на банката или на кореняците с по няколко апартамента наемче.
57
2
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 1 месец
До Банкеръ,дано твоята логика се приложи и за заплатите,на какво основние ви ги увеличават с 200% всеки месец,дано си прав,когато бързо се вдига,бързо и пада,а дано ама надали,не се е родил управник дето ще накара българите да работят и да плащат сметки и заплата да им се дава срещу свършена работа,тогава ще има да дължите на фирмата,дето ви води на работа
56
8
 
11
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Българите са с най високите доходи в Европа, нормално е да имаме и най високите цени
55
2
 
20
 
! Отговори
Имоти- гб преди 1 месец
Продава се изгодно гараж в София, 18 кв.м., идеален център, отопление - цена 199 000 евро.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ха сега кажи с колко се увеличават бг заплати и пенсии-----те точно заплатите, и най-вече пенсиите, стоят зад бума на недвижимите имоти.
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е заради сектата на сциентологията Home2U приятелите на Ивелин Михайлов
52
2
 
10
 
! Отговори
Инвеститор преди 1 месец
Купувам Zайчарници на килограм и богатея. Софийските Zайчарници имат по висока доходност от S&P500.
51
8
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 1 месец
До Спекуланти,не са спекуланти,просто закономерност,като споменаваш цял свят,защо не кажеш,че в цял свят заплати и пенсии са почти замразени,растат с процент-два на година,ха сега кажи с колко се увеличават бг заплати и пенсии и ако има с какво ще схванеш,че спекула няма,просто пазар,не може залатата ти да хвърчи с космическа скорост а цените да не мърдат,даже са евтини жилищата спрямо заплатите
50
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Испания цените са по ниски от тези в София
49
5
 
28
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Не купувайте!
48
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро много хора ще плачат
47
10
 
12
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Балона издиша явно е , средата на Другата година щраква Еврозоната капана .. заплатите ше рухнат по 2 надолу ипотеката ще му влезе четвъртит на ипотекаря които са 70 % от копторите се купуват с заем , с над 1.5% ше се вдигне лихвеният процент първоначално на такива чудовищни суми кредит Ще е убийство *** ще изгърми като Гърция но заради жилищният балон и ще ви заробят МВФ и подобни понеже банките са чужда собственост всички няма спасение. Едно ИТ в бг ще взима колкото един Даскал 2500
46
1
 
12
 
! Отговори
Добре преди 1 месец
е така. Тъй и тъй и София, и Пловдив, и Варна се пълнят със ,,земеделци" ами поне да са с пари!
45
12
 
3
 
! Отговори
baby shark преди 1 месец
Няколко пъти писах пост как преди акт 14 в света троица взех на 1500 -115кв плюс парко място 16 000 стана около 200 хиляди евро. Сега вече с акт 16 и обзаведен съсед продаде на 3300 по-надолу няма да става да знаете
44
3
 
13
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 месец
Ето така растат цените в България а не че вуето вчера е купил на 100 единици и днес е продал на 120 единици. Такава статистика в България няма. Тук никой не може да каже дори на каква реална цена е изповядана сделката!Смях!!!! И пародия!!
43
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква Атина бе хора,цените на имотите в София гонят па и надхвърлят тези в Ню Йорк,та нали под вещото управление на Баце,Киро ,Кокорчо,Шиши и цялата банда,София от западнала столица се превърна в световен мегалополис дето всички световноизвестни компании се бият за офиси и да инвестират...та затова бързайте дрогаре на евтините имоти докато не са станали по 10К на метър....
42
3
 
27
 
! Отговори
Чували ли сте за преди 1 месец
Балонът Мания по лалетата, през началото на 17в. в Холандия
41
17
 
8
 
! Отговори
да,ама преди 1 месец
заплатите в София са над 100 пъти над тези в Атина,така,че пак си остават евтини имотите,затова се е купуват като топъл хляб
40
5
 
17
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 месец
Какво значи цените ще вървят все нагоре?!В сащ има метод за оценка на посоката на цените на имотите- case Schiller. Основава се на сравняването на една и съща къща при препродажбата и през годините.Какво става в България?!Ти вуе всеки ден коригираш цента на копторчето ти в меден рудник на горе. А драскачите по медиите гордо излизат биейки се в гърдите за да съобщят че цените пак са скочили! Те разбира се обосновават на база че са видели как цената на твоето копторче се е повишила от вчера до днес и пресмятат процента който ти сам не можеш да изчислиш.Ето така растат цените в България

Спонсорирани публикации