Климатът се изменя, какво да очаква България?

Глобалното затопляне е като бомба със закъснител
5 авг 2024 12:40, Инна Ангелова
131

По данни на СЗО средно над 175 хиляди души годишно в Европа, т.е населението "плаща висока цена". Старият континент е един от регионите, затоплящи се най-бързо. Температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света.

"В дългосрочен план това затопляне не носи нищо положително. Знае се, че горещите вълни са най-смъртоносното екстремно явление. Със сигурност това ще продължи, има и няколко сценария - при по-ниски емисии на въздуха, затоплянето няма да е толкова голямо, но при по-високи - ще е доста по-висока. За България промените биха могли да бъдат доста драматични. При нас за горещо време се разбира за максимална температура над 32°", каза експертът от Екологичното сдружение "За Земята" Николай Петков в студиото на "България сутрин".

Според Петков в  последното десетилетие точно такива температури се усещат все по-често. И преди е имало високи температури, но честотата вече и. Се увеличава.

"За нашата страна при най-високите емисии, летните температури ще се повишат със 7 градуса. Става въпрос за след 60 години. И аналози може да се направят с градове от РСМ и Северна Гърция. При по-умерен сценарий няма да са чак толкова големи", допълни Петков за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва максимално бързо да се намалят емисиите.

Горещините - риск за здравето ни

"Трябва да се използват климатици, трябва да има повече зеленина в градските пространства. В това отношение има доста голяма липса. А най-горещият период през деня зависи от някои фактори, обикновено не е 12 ч., а по-късно - към 14:00 или 15:00 ч., в някои дни може да е към 18:00 ч.", коментира гостът.

Според него здравните рискове от затоплянето ще са в световен мащаб.

"Най-засегнати ще бъдат хората в тропичните ширини, защото там ще има най-често ще има високи температури и висока влага на въздуха. При бременните жени има риск от аборт или мъртвородено бебе", предупреди Николай Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Отговор: преди 1 месец
Нищо добро.
115
0
 
1
 
! Отговори
Ром'с преди 1 месец
Еми да продължава да се купуват имоти у нас... След 20години при t средна за лятото към 35-37 С по нашите географски ширини ще останат само....и пусти блокове или с 3-4 семейства в блок .Купувайте братья българи,днес има -утре нямало да има ...по версии е на брокери,кредитным консультант ,пишман имотни експерти...Купувайте братья българи ,Малко остана ,а и идва ново увеличаване на цените ...при 90 дни 35-36 С и 90 дни към 30 С и флората въОбще няма да се промени при нас .Купувайте в бг Африка
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Барон Мюнхаузен ; - За изсичането на горите си абсолютно прав ! Още повече , че от около 25 години не се практикува залесяване под презлог, че е скъпо и се разчине на естественото възобновяване.В резултат-масово избуяване на тръни и драки и образуване на т.нар."черна гора",абсолютна среда за пожар! А също източването и унишожаването на хиляди микроязовири ,които в някяква степен охлаждаха , също озеленяваха и осигуряваха поливна вода. Тъй че, климатът си го изменяме ние от мързел и npocmomuя
113
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сбъдна ми се детската мечта да е по-топло,а тея ореваха света.На който му е жега да си ходи в Сибир.Кой нормален харесва студ?Зимите като са по-меки и по-малко плащаме за отопление.
112
0
 
10
 
! Отговори
Правопис преди 1 месец
Как може да има 200 думи с 20 грешки и неправилен словоред. Автора да не е слънчасал?
111
0
 
5
 
! Отговори
Моля прочетете г!! преди 1 месец
По данни на СЗО средно над 175 хиляди души годишно в Европа, т.е населението "плаща висока цена". Старият континент е един от регионите, затоплящи се най-бързо. Температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света......Каква е логиката и идеята тук ? ;)
110
3
 
11
 
! Отговори
Сериозен съм преди 1 месец
Само разчекване на зелените рекетьори може да оправи мераците на алчниците! Създаване на Зелена Инквизиция и горене на всички "зелени" на клада!
109
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой разбра ли от статията, какво очаква България?Аз лично нищо.
108
3
 
14
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Борите се с неща, които не зависят от вас! Затопляне и застудяване е имало преди, ще има и сега, независимо какво правим! Може да се отложи, но рано или късно ще се случи! Зелената идея е ясна! Akаme на едно място, чисто е на друго! Или когато се изкаравт пари има грижа за природата, когато не, няма! Искам да знам колко глобиха вулканите, които замърсиха в пъти повече и с пъти по - отровни вещества! Разликата!? Вулканите не плащат!
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По телевизията в един от технологичните каналидаваха филм за група млади учени искащи да върнат кимата в техния регион какъвто е бил в края на 90-те години на 19 век.Разполагаха със средствата и най вече доказана по математичен път технология а именно балистияна ракета която да стигне близкия космос.Стигайки пределната височина тя трябваше да истреля милярди вдлъбнатаи лещи които щяха да отразяват слънчевата светлина да не достигне до земята.След този филм се надигна вой за опита колко е опасен.
106
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешен и жалък, с визия на маймун- вие да видяхте нещо да направиха за БГ- НИЩО- ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЕ ТИЯ АБСУРДИСТАНЦИ!
105
3
 
30
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Процесът може да бъде обърнат ,лесно и просто е -масово залесяване на горите и спиране на замърсяването !!!Откакто почнаха да сечат горите ,климата се промени -дъждовете намаляха ,което е факт !А всички представители на дървената мафия ,трябва да бъдат заловени и да платят всички щети-ето ви пари за пожарна техника ,самолети и вертолети !Искате си ги от мафията !!!
104
2
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
По скоро г 7 трябва да спрат да замърсяват
103
5
 
14
 
! Отговори
ИВАН преди 1 месец
ЧОВЕШКАТА РАСА Е АЛЧ-НА И НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА СЪЩЕСТВУВА!
102
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието "Климатът се изменя, какво да очаква България?... би трябвало да бъде "България се изменя, какво очаква Климатът?, понеже по реално изглежда! Кой пали пожарите в България? Климата? Отговор - Не! Правилният отговор е: Управляващите Бизнесмени правят Пожарите в България, за да има пари и медиен хаос, за да се концентрира окото на хората към пожарите, а не към управляващите и затова климатът се променя!
101
3
 
9
 
! Отговори
Илюзията, преди 1 месец
че човекът влияе на климата и че може нещо да промени трябва да изчезне навреме, за да може да се прави основното - адаптиране на цялостния живот към очакваните още по-високи температури. Най-важните мерки трябва да са насочени към сигуряване на местна прехрана при екстремални метео условия. В това трябва да се насочат по-голямата част от средствата.
100
2
 
23
 
! Отговори
.... преди 1 месец
Спрете да презстроявате и асфалтирате.Спрете да режете поголовно дървета.Резултатите ще ви изненадат приятно.
99
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете вашите слугинажи, които изсякоха горите на България и масово безпланово изливане на бетон по селца, градинки и паланки и температурите ще се нормализират сами. България гори от алчността на политиците!
98
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия мрази българите!
97
8
 
13
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 месец
До 96 отивай на фронта бе укроман!