Климатът се изменя, какво да очаква България?

Глобалното затопляне е като бомба със закъснител
5 авг 2024 12:40, Инна Ангелова
131

По данни на СЗО средно над 175 хиляди души годишно в Европа, т.е населението "плаща висока цена". Старият континент е един от регионите, затоплящи се най-бързо. Температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света.

"В дългосрочен план това затопляне не носи нищо положително. Знае се, че горещите вълни са най-смъртоносното екстремно явление. Със сигурност това ще продължи, има и няколко сценария - при по-ниски емисии на въздуха, затоплянето няма да е толкова голямо, но при по-високи - ще е доста по-висока. За България промените биха могли да бъдат доста драматични. При нас за горещо време се разбира за максимална температура над 32°", каза експертът от Екологичното сдружение "За Земята" Николай Петков в студиото на "България сутрин".

Според Петков в  последното десетилетие точно такива температури се усещат все по-често. И преди е имало високи температури, но честотата вече и. Се увеличава.

"За нашата страна при най-високите емисии, летните температури ще се повишат със 7 градуса. Става въпрос за след 60 години. И аналози може да се направят с градове от РСМ и Северна Гърция. При по-умерен сценарий няма да са чак толкова големи", допълни Петков за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва максимално бързо да се намалят емисиите.

Горещините - риск за здравето ни

"Трябва да се използват климатици, трябва да има повече зеленина в градските пространства. В това отношение има доста голяма липса. А най-горещият период през деня зависи от някои фактори, обикновено не е 12 ч., а по-късно - към 14:00 или 15:00 ч., в някои дни може да е към 18:00 ч.", коментира гостът.

Според него здравните рискове от затоплянето ще са в световен мащаб.

"Най-засегнати ще бъдат хората в тропичните ширини, защото там ще има най-често ще има високи температури и висока влага на въздуха. При бременните жени има риск от аборт или мъртвородено бебе", предупреди Николай Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не случайно за незаконна сеч в Алпите дават от 5 до 15 години затвор кога и у нас
15
2
 
11
 
! Отговори
аре бе преди 1 месец
нали през май месец бяха почнали да мрънкат, че било много хладно...
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чувал съм че някога през турско е имало такива гори в Странджа и Сакара че не можело да излезеш на открито а, сега само голи баири с храсти
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Променя се, първо ковид, после затопляне, после климат, после какво....:)) Е господ обича всички и не бива да допуска лошо за чедата си, той ще спре тези климатични промени....:))
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В кв.Витоша е толкова застроено, а единственото място което е останало незастроено е оградено с ограда. По-добре да се направи един приятен горски парк, ама пуста лакомия. Собственика вероятно е присвоил бифшето ТКЗС и сега, макар и пребогат иска да го застрои цялото. Общината е много виновна, ама много
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България да очаква , ..ОЩЕ ЕДНО ПОСОЛСТВО ДА Я УПРАВЛЯВА , ЗАЩОТО ДО СЕГА СА САМО ЧЕТИРИ ,... през-океанското , украинското , турското , и последно ---английското !!
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълнихте полята със соларите на мафията де ще ги садим сега тия гори
9
1
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Аз съм скиор към 40г вече и мога да "предположа", че климатът не е баш същия като този преди 10 или 20г, защото въпреки изкуствения сняг сезонът е по-къс, има по-малко сняг и е по-топла зимата. Колкото до лятото и преди е имало топли лета, но и хладни (морската вода не минаваше 24 градуса в някои от тях). Не е лошо да се движим из града екологично, а велосипедите са и полезни, но трябва да се кара внимателно. Колкото до зеленината в града добре че уволниха бетонджията "арх." Здравко Здравков!
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласен съм само едно не мига да проумея мислят се всякакви глупости като зелени зделки а не например увеличаване на горите
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То СЗО и за цовида говореше едни страшни неща преди 2 - 3 години и как всички да правим боцканинг... вервайте им
6
18
 
7
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 месец
Намалете месото.Защо е нужно да поглъщате плътта на жертви на конслагери(кланници, ферми и т.н.).Па после имам кръвно ,рак,панически атаки...епа че имаш...тая насилствена смърт гарнирана с химия дето я поглъщаш ядейки месо,до какво мислиш че ще доведе?!
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тумбергаризация на България. Евзро атлантически зелени глупости, които ще ни струват скъпо, заради нашите продажни политици.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо пък точно СЗО ще ми говори за климата? Аре у лево бе.
3
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Климатът не се изменя, не лъжете!
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НИЩО НЕ СЕ ИЗМЕНЯ. НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА. ИЗМЕНЯТ СЕ ГОРИТЕ КОИТО ОКРАДОХА А СЕГА И ЗАПАЛИХА ЗА ДА ПРИКРИЯТ СЛЕДИТЕ. ЗЕМЯТА Е ЖИВ ОРГАНИЗЪМ. ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ЩЕ РЕАГИРА НА ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ НЕЯ. ЗАЩО В УКРАЙНА НЯМА ПОЖАРИ. А В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ ГОРИ. ВЪВ ВОЙНА СА . ЩОТО ТУК КРАДЕЦ ДО КРАДЕЦА БАТКО.
1
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очакваме зелените шарлатани да увиснат по дърветата, че да посрещнем по-спокойно климатичните промени.