Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите

Във Воден искат да се организира издигане на сглобяеми къщи
5 авг 2024 09:10, Елка Василева
158
Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите
Кадър: БНТ

Дни след пожара в ямболските села Воден и Крайново, при който бяха опожарени десетки къщи, населените места продължават да се справят с последиците.

13 семейства останаха без дом, те са настанени във фургони. Споделят, че условията са лоши, тъй като разполагат само с легла, предаде БНТ. Досега пострадалите са получили само еднократна помощ от 1500 лв. Храна им се доставя веднъж дневно от община Болярово.

Още по темата
Жителите на селото призовават държавата за помощ - да се организира издигане на сглобяеми къщи, тъй като условията във фургоните не са добри.

Домът на Сашо и Тинка от Воден е изгорял до основи. Мъжът, който работи в Холандия, се е прибрал по спешност, след като разбрал, че къщата му е изгоряла. Те имат 7 деца, сега семейството е настанено в три фургона.

"Това е временна работа. Зимата не знам как ще живеем, държавата да помисли нещо занапред. С 1600 лева няма как да се живее".

Сега двамата родители спят отвън. Заради задуха във фургоните им донесли климатик. Мъжът обаче казва, че не може да си позволи толкова висока сметка за ток.

"Как да отида да работя в чужбина и да оставя жена ми сама в тези фургони? Аз трябва да взимам 2000 лева заплата, за да плащам за този климатик".

Ангел е един от жителите на Воден, които отказват да се евакуират и частично е спасил дома си от огъня. И той, и съседът му Сашо призовават да се помисли за вариант със сглобяеми къщи.

Оценките на щетите от пожара са изпратени до финансовото министерство и междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Жителите на Воден споделиха, че непосредствено след пожара в селото са обикаляли крадци, които търсят желязо, но полицаите бързо ги спрели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
12
 
8
 
! Отговори
До Селянин преди 1 месец
Аз ли съм им виновен че взимат минимална пенсия. Да са бачкали на младини и да са се осигурявали на максимално. Вече ми е смешно някой да говори за минимални заплати и пенсии. Хората предлагат по 2000-3000 лв заплати и не могат да си намерят персонал. Миячка на морето вима 2800 лв. Чистачка на къщи в София взима 4000 лв. Стига с тия минималки а?
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При 7 деца ясно каква е била къщата. Сигурно ще иска държавата да му построи жилищен блок.
37
2
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
do 32 и останалите ревящи за застраховкихубаво ами що не протестирахте кога покрай ковида като намалиха ддс за хляба примерно падна ли цената на хляба хотелиерите ревнаха и всякакъв друг бизнес те нали са часници да се оправят как си знаят и последно как се плаща застраховка с мин пенсия
36
5
 
11
 
! Отговори
жжж преди 1 месец
Първо да се провери законни ли са къщите ,че малко мирише там работата. Не само да искат .
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според ЦИК село Воден е гласувало за БСП. Да си търсят къщи от БСП сега. От субсидията все ще има за няколко бараки.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да заминават за Германия и да живеят като скотове там. За година/две ще спестят за една сглобяема барака.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ийкмнМНОГО ЛОШ МАТРИЯЛ! И ЗА КОГО ША ГЛАСУВАШ!? ЗА БКП - 80 ГОДИНИ. ВЛАСТА Е В РЪЦЕТЕ НА ПАРТИЯТА ОТ 9 СЕПТЕМВРИ - А ТИ ГЛАСУВАЙ ЗА ПРОМЯНА.
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изобщо не ме интересуват функционално неграмотни незастраховани лица! Изобщо.
31
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те хубаво искат, но какво са дали? Данъци платили са? Застраховка на имат имат ли? Нещо на държавата плащат ли? Типично по български, всеки гледа да прекара държавата, ама стане ли нещо веднага държавата му дължи?! Ето, не са без покрив.
30
5
 
8
 
! Отговори
ийкмн преди 1 месец
Те ГЕРБ, ПП и ДБ, ДПС, БСП, ИТН и БСП не са свикнали да помагат и да дават. Те са свикнали само да вземат. Некадърника от Банкя, съсипа държавата, няма пожарни, няма самолети и вертолети за пожари, защото чекмеджето трябва да се пълни. Там само се взема не се дава. А за това че са некадърни хората плащат с имуществото си. Тези *** си вземат по 20 хиляди на месец, вземат субсидия и ако падне Ин хаус и там прибират. Слава Богу идват избори и може да бъдат изгонени мръс ниците.
29
3
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Виждам, че в желанието си да "блеснеш", не си направил важното, а именно да мислиш и след това да пишеш крещейки! Защото, да наистина в БГ-то НЯМА украински бежанци, а единствено нахални и нагли туристи нежелаещи да умират за лудо поради прищявките на зеленият непран в Киев!
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Няма страшноКЪДЕ ВИЖДАШ ТУК НАТО ВЕ БОКЛУКСБЪРКАН. ТРАГЕДИЯ КОЯТО НЯКОЙ КАТО ТЕБ ИЗВЪРШИ - ДРАСНАХА КИБРИТА И КЪЩИТЕ ИЗГОРЕХА. КАКВА УКРАЙНА КВИ ТУРИСТИ НАТО ***.... АМАНОТНЕНОРМАЛНИЦИ. ПО ЦЕЛИ ДЕНОНОЩИЯ ПИШЕШ ГЛУПОСТИ. ТОТАЛНО СБЪРКАН ТИ Е МОЗЪКА ОТ ПЕТОЛЪЧКИ . В БЪЛГАРИЯ ОСТАНА ЛОШ МАТРИЯЛ.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората предлагат да се помисли за сглобяеми къщи, ама управляващите не само няма да помислят, ами отдавна вече са забравили за този проблем и за това село.
26
8
 
16
 
! Отговори
Няма страшно преди 1 месец
Да, не е леко да живееш във фургон, но важното е, че живеем в демократична страна, горда членка на НАТО, ЕС, МВФ, ФИФА, УЕФА и т.н.Това са мъдри хора и те знаят, че да даеш риба на гладен не е правилно - трябва да го научиш сам да лови / да си купи въдица на кредит, да плати за риболовен билет, на собственика на язовира, после 20% ДДС за улова, за тиган и олио, сол и т.н/ А сега дружно - Кой не скача е червен! Комунизмът си отиде, спете спокойно деца в демократичен фургон.
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навсякъде по Европата ни е паднало реномето заради тия мусави (български) граждани
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дам...НЕ СЕ ЛИ УМОРИ ВЕ СБЪРКАНЯК. КАКВИ ТУРИСТИ ТИ В ЧЕРВЕНОТО МОЗЪЧЕ. В БЪЛГАРИЯ НЯМА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ. КОЙ ЩЕ СТОИ В ТОЯ КОМУНИСТИЧЕСКИБАРДАК.
23
4
 
18
 
! Отговори
До Toni Ivanov преди 1 месец
ВИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ЖИВЕЕТЕ А САМО СЕ МЪЧИТЕ. ЖИВЕЯТ РОМИТЕ НА ВАШИЯ ГРЪБ
22
5
 
28
 
! Отговори
????? преди 1 месец
Въпрос: кой нормален човек без доходи има 7 деца????? Отговорът е ясен! Да им се проведе курс за семейно планиране, не да им дават фургони! И колко данъци е платил в тази държава??? Безкрайна наглост, че да излезе публично и да реве! Да си взема челядта и жената и да заминава за Холандия! Там може и дворец да им вдигнат! Тук този фургон го плащат работещите и плащащи данъци тук, не в Холандия! ***!!!!!
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат сглобяеми къщи за 500 000 парчето като на Гала от Шоу Невада :)))
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един фургон е 20 бомбака. Какво недоволствате. Да бяхте застраховали.

Спонсорирани публикации