Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите

Във Воден искат да се организира издигане на сглобяеми къщи
5 авг 2024 09:10, Елка Василева
158
Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите
Кадър: БНТ

Дни след пожара в ямболските села Воден и Крайново, при който бяха опожарени десетки къщи, населените места продължават да се справят с последиците.

13 семейства останаха без дом, те са настанени във фургони. Споделят, че условията са лоши, тъй като разполагат само с легла, предаде БНТ. Досега пострадалите са получили само еднократна помощ от 1500 лв. Храна им се доставя веднъж дневно от община Болярово.

Още по темата
Жителите на селото призовават държавата за помощ - да се организира издигане на сглобяеми къщи, тъй като условията във фургоните не са добри.

Домът на Сашо и Тинка от Воден е изгорял до основи. Мъжът, който работи в Холандия, се е прибрал по спешност, след като разбрал, че къщата му е изгоряла. Те имат 7 деца, сега семейството е настанено в три фургона.

"Това е временна работа. Зимата не знам как ще живеем, държавата да помисли нещо занапред. С 1600 лева няма как да се живее".

Сега двамата родители спят отвън. Заради задуха във фургоните им донесли климатик. Мъжът обаче казва, че не може да си позволи толкова висока сметка за ток.

"Как да отида да работя в чужбина и да оставя жена ми сама в тези фургони? Аз трябва да взимам 2000 лева заплата, за да плащам за този климатик".

Ангел е един от жителите на Воден, които отказват да се евакуират и частично е спасил дома си от огъня. И той, и съседът му Сашо призовават да се помисли за вариант със сглобяеми къщи.

Оценките на щетите от пожара са изпратени до финансовото министерство и междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Жителите на Воден споделиха, че непосредствено след пожара в селото са обикаляли крадци, които търсят желязо, но полицаите бързо ги спрели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сашо и Тинка имат ли нотариален акт, за имота който са населявали? За къщата е ясно, че е направи си сам. Тези човечета цял живот са живели извън закона, на гърба на обществото, сега ревнали как държавата им била длъжна. Какво направихте вие за това общество, че то сега да ви помага?
58
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
шизимби, ше подрипнеш повече от украинска спортистка така как се праиш на интересен.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз им предлагам на Сашо и Тинка да си съберат 7-те чавета и да си бият шута към Холандия, да не се притесняват за автобусните билети, ще съберем пари за тях.
56
3
 
6
 
! Отговори
На Скарата преди 1 месец
Първи по корупция по еволюционно изоставане и по измами.
55
3
 
19
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
В такива фургони и каравани хората изкарват почивката си по къмпингите и плащат за това. Убеден съм, че леглата и обзавеждането в тях са по нови от изгорелите бараки.
54
6
 
4
 
! Отговори
LAZIO преди 1 месец
Нали вие българите винаги сте искали да сте първи в света по нещо.Първи сте по няколко неща Про с тотия Аутизъм Бедност и Помярщина.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къщите на тези били ли са законни?
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата трябвало да помисли нещо? А ти какво, само ще чакаш на готово. Държавата не е длъжна на никой да му осигурява жилище, още повече да му строи сглобяема къща. Няма аз да плащам данъци, за да може на някой си да му строят къща, пък и чак претенции има. Да беше мисли на време, да си беше застраховал къщата, да беше спестил някакви пари, какво ми е ревнал? Кой знае в какъв коптор е живял, сега във фургона не можело да се живее.
51
1
 
8
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
Не може много хора да имат големи къщи--палати,а да нямат пари да ги застраховат.
50
1
 
14
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
За да спрат горските пожари е време държавата на направи закон,в който да се казва,че всеки предизвикал пожар умишлен или неумишлен го грози ЗАТВОР най-малко 10 години. В противен случай ще изгори всичко,което е останало още в тази държава.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименКАЖИ В КОИ ХОТЕЛИ СА НАСТАНЕНИ УКРАИНКИТЕ ДА ИДЕМ ДА СИ ЗЕМЕМ ПО ЕДНА ЧЕ АМАН ОТ ГЛУПОСТИТЕ КОИТО ПИШЕШ. КЪДЕ СА. И ТЕБ ЩЕ ВЗЕМА ДАЙ ТЕЛЕФОН И АДРЕС.
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас много хора нямат застраховки. Сложна тема. Ще кажат, там нямаме пари за застраховки... Иначе седем деца е хубаво да имаш, ама да имаш и средства да ги гледаш, а не да правиш деца и да ходиш по Холандия на майната си...
47
10
 
11
 
! Отговори
Не разбрах преди 1 месец
Украинските бежанци от луксозните хотели били ли са застраховани?
46
6
 
13
 
! Отговори
Фют до 44 преди 1 месец
Застраховката се мисли преди да се случи нещо, не след това. Затова се казва застраховка. Ама е по-удобно да ревем на държавата. Че и претенции за фургоните.
45
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е украинците да са в хотели, нашите съграждане може и в пещери.
44
6
 
8
 
! Отговори
Нахалници преди 1 месец
Тие селяци се мислят за украинци? Ще поискат и ядрен реактор да им се подари? Искат държавата да се грижи за тях както при социализма - безплатно образование, безплатна медицинска помощ , ток за 2 ст/квтчас, домати за 5 ст. и т.н. Забравят, че комунистическия режим бе обявен официално за престъпен от капиталистическия режим. Да затягат колана, скоро ще трябва да загиват за демокрацията в обширните полета на братска Украйна! Там всичко е организирано за посрещането им, с нови огромни гробища.
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къщите били ли са застраховани? Защо когато един човек не мисли за собствеността си трябва аз с моите данъци да мисля за неговата собственост?
42
2
 
13
 
! Отговори
Мара преди 1 месец
Една застраховка на къщата е около 150лв. годишно и осигурява около 35-40000лв. при настъпване на застрахователното събитие /пожар, наводнение, повреди при силни ветрове, градушка/. Това е средно 12,50лв на месец. Това е минимума. Е, никой ли няма тези пари и защо да плащам аз и всички останали на хора, които сами не са се погрижили за имуществото си.
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За българските граждани фургони,а за укро тарикатите 5-звездни хотели...Укрите плащат ли данъци?!
40
5
 
4
 
! Отговори
43000 преди 1 месец
много "съдии", много нещо. хващам се на бас, че ако и на вас нещо ви се случи няма да мислите за застраховки и т.н. ами ще приплаквате по форумите за помощ от държавата и подобни. едва ли всичките сте изрядни данъкоплатци-всишисти със семейно планиране. да не ви идва до главата, щото то не подбира.