Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите

Във Воден искат да се организира издигане на сглобяеми къщи
5 авг 2024 09:10, Елка Василева
158
Призив държавата да помогне – как се живее във фургон след пожарите
Кадър: БНТ

Дни след пожара в ямболските села Воден и Крайново, при който бяха опожарени десетки къщи, населените места продължават да се справят с последиците.

13 семейства останаха без дом, те са настанени във фургони. Споделят, че условията са лоши, тъй като разполагат само с легла, предаде БНТ. Досега пострадалите са получили само еднократна помощ от 1500 лв. Храна им се доставя веднъж дневно от община Болярово.

Още по темата
Жителите на селото призовават държавата за помощ - да се организира издигане на сглобяеми къщи, тъй като условията във фургоните не са добри.

Домът на Сашо и Тинка от Воден е изгорял до основи. Мъжът, който работи в Холандия, се е прибрал по спешност, след като разбрал, че къщата му е изгоряла. Те имат 7 деца, сега семейството е настанено в три фургона.

"Това е временна работа. Зимата не знам как ще живеем, държавата да помисли нещо занапред. С 1600 лева няма как да се живее".

Сега двамата родители спят отвън. Заради задуха във фургоните им донесли климатик. Мъжът обаче казва, че не може да си позволи толкова висока сметка за ток.

"Как да отида да работя в чужбина и да оставя жена ми сама в тези фургони? Аз трябва да взимам 2000 лева заплата, за да плащам за този климатик".

Ангел е един от жителите на Воден, които отказват да се евакуират и частично е спасил дома си от огъня. И той, и съседът му Сашо призовават да се помисли за вариант със сглобяеми къщи.

Оценките на щетите от пожара са изпратени до финансовото министерство и междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Жителите на Воден споделиха, че непосредствено след пожара в селото са обикаляли крадци, които търсят желязо, но полицаите бързо ги спрели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
15
 
! Отговори
Дам... преди 1 месец
Явно за така наречената ни "държава" е много по-важно да се осигури благоденствие за украинските туристи, отколкото да се помогне на бедстващите граждани на територия България!
18
4
 
14
 
! Отговори
ИДА ИМАТ ЗАСТРАХОВКИ преди 1 месец
ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ПАК ЩЕ ГИ ИЗВЪРТЯТ
17
3
 
18
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
Ние българите живеем вече при капитализма,но още мислим по социалистически. Мислим си,че държавата е длъжна да ни управя при бедствия. Време е да има закон за застраховането на недвижимите имоти,както имаме задължителна застраховка при автомобилите.
16
4
 
15
 
! Отговори
ТОВА ЗНАЧИ преди 1 месец
БОРИСОВ ПЕЕВСКИ ДОГАН ДА ОСТАНАТ ГЛАДНИ.
15
12
 
11
 
! Отговори
Моля преди 1 месец
Проявете разбиране, хотелите по Черно море са заети от украинци и украинки. Да, има много празни хотели, но трябва да се готвим да помагаме на новата вълна бежанци от демократична Украйна. Слава богу, че КНДР са затворили гграниците...
14
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАПРАВО ДА ВИ ПОСТРОИМ КЪЩИ ЗА ГОСТИ С ПЕТ ЗВЕЗДИ А НИЕ БАЛЪЦИТЕ ДА ЖИВЕЕМ ПОД НАЕМ. ЩОМ НЯМАТЕ ЗАСТРАХОВКИ И НА ФУРГОНИТЕ БЪДЕТЕ ДОВОЛНИ. ДЪРЖАВАТА НЕ ВИ Е БАЩИНИЯ И С НИЩО НЕ ВИ Е ЗАДЪЛЖЕНА.
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А застраховки имате ли?
12
4
 
25
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 месец
Че в стражица още си живеят във фургони след земетресението
11
3
 
10
 
! Отговори
носталгик преди 1 месец
Eeeeex... по соца във какви фургони живееха хората...
10
5
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Сашо е получил от държавата три фургона и климатик.Не е малко.Да не се оплаква и да не чака повече от държавата,ами да заминава за Холандия и да работи.Така ще може да си плаща тока.Дали си е направил застраховка на къщата?
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунизма не свърши ли - какво значи "държавата" - има някакви "помощи" май - които естествено са неадекватни - като всичко в тъз "държава" и до там ..
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да идат при украинските бежанци на хотел
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги пратят на морето на хотели като украинците
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата обикновено взема, не дава. Това трябва да се учи още в първи клас в училище, защото виждаме има хора с много грешни представи за живота. Ако бяхте се погрижили сами за себе си и си бяхте направили жилищни застраховки, сега нямаше да се чудите какво да правите.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С 8 деца как да, се оправи колумбиеца чака българите да дадат
4
4
 
11
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Ами не са ус ра ини . Ако бяха - 5* хотел на морето. Иначе подвижни wc
3
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха джунгала дали му фургон било му задушно купили му климатик че и тока иска да му плащат хаха
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да чакаш нещо от държавата (господарите) е все едно от умря́л писмо
1
1
 
24
 
! Отговори
Шофьор преди 1 месец
Със сигурност се живее по добре от в кабината на камиона