Кацарчев: Масово хората живеят в лишения

Последни сме по доходи и икономика
6 авг 2024 12:16, Инна Ангелова
118

В много общини Агенцията по заетостта отчита рекордно висока безработица. На високи нива тя е в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%.

"Всички обещават и винаги присъства Северозападът, където ще се правят инвестиции и ще има нова инфраструктура. Закрити са големи предприятия в региона, а няма нови. Земеделието не изисква толкова голям брой работна сила като преди. Няма как да тръгне собствена инициатива човек да инвестира в нещо”, каза Атанас Кацарчев от КТ “Подкрепа”.

Икономистът споделя, че спиралата продължава да върви надолу.

Според Кацарчев в старозагорския регион може рязко да се увеличи безработицата заради затварянето на мините. Не е ясно къде ще работят тези хора, ще падне средната заплата, алармира гостът.

"Дори да протестират, решенията се взимат от овластените. Пак ще гласуваме, картинката вероятно ще бъде подобна. Зависи кой как управлява и координира институциите. Виждаме в колко района се казва: "Няма да ползвате вода, ще има режими". Няма център за управление на кризи, за да се каже кой каква отговорност поема. Животът на обикновения човек отсъства като политика на самите политици", подчерта Кацарчев.

Той отбеляза, че в света също има нестабилност на пазара на труда, но оставаме последни по доходи и по икономика. Независимо че имаме едни от най-ниските данъци, няма кой знае колко инвестиции, обърна внимание главният икономист на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Трайно безработните са хора, които са загубили надежда

"Ако човек не е загубил надежда, той търси начин да се реализира и ще намери себе си. Но когато ти си обезверен, не виждаш какво те очаква, това е най-лесният начин да управляваш една система. Една част от тях са нискообразовани. Не трябва да оставяме тези хора по този начин. Оставяш региони, които се превръщат в гета и може да се окажат опасни за региона си", заяви Кацарчев.

Той подчерта, че цените продължават да вървят нагоре, въпреки че инфлацията уж намалявала. Това означава ниска покупателна способност. Хората живеят в лишения. Две трети от домакинствата са под прага на жизнения минимум. Това не е нормално в една нормална държава, това е абсурд! Имаме процеси на асоциализиране", настоя гостът.

Атанас Кацарчев се надява на нов механизъм за минималната работа заплата, която да се приближи до жизнения минимум от 1500 лв., за да не търпят хората основни лишения. Икономистът посочи, че у нас има 1 млн. души в активна възраст, които отсъстват от системата - не се знае дали работят и какво работят.

"Не виждам на хоризонта някой, който има възможност да води и да дава надежда. Нямаме визионери. Хората не припознават или са отвратени от това, което се случва в страната", заключи Кацарчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: МРЗбезработнидоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
4
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 месец
Стига глупосни,със 10 бона депутатски заплата се живее прекрасно в България.
110
4
 
3
 
! Отговори
БГ РУСОФИЛИТЕ преди 1 месец
КАКВА ЕМПАТИЯ ИМАТ КЪМ ЛИШЕНИЯТА НА УКРАИНСКИТЕ ДЕЦА, ЖЕНИ И МЪЖЕ..??.... ДЕМАГОЗИ ДОЛНИ, РУZКИ...БОМБИТЕ ВЪРХУ СВОБОДНИТЕ УКРАИНЦИ СА ЕЖЕДНЕВИЕ ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ.....
109
4
 
0
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Темата не е за войната по пътищата, затова не почвам от там...... А от гласуването..... Но няма значение............. Манипулатор съм на обществото, което го НЯМА.......
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
the best - типичният манипулатор. В предния си коментар стъпва на заглавието/темата като го приема или отхвърля (в случая второто) и ВЕДНАГА СЛЕДВАЩО си изречение показва що му е на душата - изборите! А в следващия си коментар: ама "въобще не става въпрос за гласуването" и съответно вкарва нова тема: войната по пътищата и качеството на пътищата. И чак накрая сме стигали до гласуването, казва. Ама в предния си коментар първото му на душата - не гласували
107
2
 
1
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Въобще не става въпрос за гласуването при определяне на думата - ОБЩЕСТВО. Гласуването е настрани. Ние за елементарни неща не сме Общество - например за ВОЙНАТА по пътищата. Никой не го интересува колко хора умират от катастрофи всеки ден - всичко е поредната статистика и нищо. Никой не се интересува, че пътищата не са хубави и трябва ремонт, че няма парко места. Интересуват се само да въртят геврека......... И чак накрая стигаме до гласуването .....
106
3
 
3
 
! Отговори
а относно ниската преди 1 месец
избирателна активност - просто трябва да се вдигне прага за влизане на нови партии. Така, ако хората искат някоя различна партия ще излязат и ще гласуват масово.
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"почти вече нямаме и ОБЩЕСТВО" - глупости. Просто повечето българи, било то с по-ниски или по-добри доходи, не искат да бъдат събирани на стадо за щяло и нещяло и някой с мераци да влиза във властта да им се прави на пастир... Българите според мен помъдряхме доста в последните 30 години.
104
1
 
5
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Малцина са тези, дето живеят в мизерия и нищета ..... Щом на изборите НЕ гласуват масово- значи са доволни или са се примирили с положението в което са.... Но безспорен факт е, че в България НЯМАМЕ ОБЩЕСТВО...... Каквито и нови лица и партии да се появят няма да се промени нищо........ И за кого да го променят ....... Извода от всичко , което става досега е - Ние нямаме държава, но по-страшното е, че почти вече нямаме и ОБЩЕСТВО....................................
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, а при Тиквата по улиците течаха реки от мед и масло и се търкаляха кюлчета. А от чешмата течеше уиски.
102
1
 
7
 
! Отговори
ББР преди 1 месец
Днес някъде ми попадна, че ББР приключва продажбата на фирма, свързана с Вълка.Фирмата на въпросния "бедняк" била финансирана със 150 милиона и се продава за 2,5% от дълга. Сещайте се за каква измама иде реч. Та тези, за които става въпрос в статията /спящите овце/ ще платят разликата и ще продължат да тънат в мизерия, докато вълци, прокурори, шефове на ББР и т.н ще се къпят в лукс на яхтите си. Така ще е докато начело на властта са хора с криминално минало.
101
1
 
7
 
! Отговори
... преди 1 месец
ДО 98 Няма как да работиш ЗАКОННО на три местра с този "график"... Нарушава се трудовото право. Сега, ако рабитиш в сивия сектор....
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БГ РУСОФИЛИ....Мълчи, не пиши и се срамувай от неразбирането и липсата на емпатия. Не е нужно да ти четем пропагандните екскременти.
99
10
 
3
 
! Отговори
БГ РУСОФИЛИ.... преди 1 месец
ПРИ ПУТИН В РУСИЯ - ЛИШЕНИЯ НЯМА....В СЕВЕРНА КОРЕЯ - ОЩЕ ПО-МАЛКО...... ВМЕСТО ДА РЕВЕТЕ, ПОТЕГЛЯЙТЕ ПРИ БРАТЯТА ВИ.....
98
1
 
16
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Тук в България едни се лишават от вечеря други се лишават от нова яхта. Средно положение почти не съществува.
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименБедни защото такива като теб се чудят как да извъртят нещата та да станат още по-бедни. Не може всички да са "умни и красиви" като теб. На чужд гръб и сто тояги са малко е поговорка която олицетворява точно такива като теб.
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всички тъпоъгълници които се чудят как се работи на три места. Не може да работи на три места по 12 часа. 8 часа на едното два-до четири часа на другото, на следващият ден 8 часа, после два до четири часа на третото. Така се работи на три места. Имам средно образование, разбирам от много неща, не крада, не участвам в НПО, не играя на борси, избягвам сделки с нечист характер, живея скромно и отгледах две деца. И да, на фона на всичко което ни залива, лишавам се от много.
95
6
 
9
 
! Отговори
Зимбабве преди 1 месец
Пропагандата ви не работи. Но ако продължавате да вдигате МРЗ все повече хора ще се отказват да плащат здравни осигуровки и други данъци използващи за база МРЗ. Това ако не е ясно, значи искате да съборите здравната система , защото тя се крепи на вноските на реални пари от самоосигуряващите се. Ако и те секнат , ще духа.те таратора.
94
1
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Много са добре хората щом гласуват за едни и сьщиДаже посланика ни се похвали в САЩ, че бьлгарина печели забогатява живее добре
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ...не с лошото де. ТУК ПИШЕ ЕДИН. НЕ НЯКОЛКО. И МНОГО ОБИЧА РУСИЯ И ДЖУДЖАКА. И ПОДЕМА НА РУСКАТА ИКОНОМИКА.
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
П-утин е най добрият чичко на света.