Кацарчев: Масово хората живеят в лишения

Последни сме по доходи и икономика
6 авг 2024 12:16, Инна Ангелова
118

В много общини Агенцията по заетостта отчита рекордно висока безработица. На високи нива тя е в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%.

"Всички обещават и винаги присъства Северозападът, където ще се правят инвестиции и ще има нова инфраструктура. Закрити са големи предприятия в региона, а няма нови. Земеделието не изисква толкова голям брой работна сила като преди. Няма как да тръгне собствена инициатива човек да инвестира в нещо”, каза Атанас Кацарчев от КТ “Подкрепа”.

Икономистът споделя, че спиралата продължава да върви надолу.

Според Кацарчев в старозагорския регион може рязко да се увеличи безработицата заради затварянето на мините. Не е ясно къде ще работят тези хора, ще падне средната заплата, алармира гостът.

"Дори да протестират, решенията се взимат от овластените. Пак ще гласуваме, картинката вероятно ще бъде подобна. Зависи кой как управлява и координира институциите. Виждаме в колко района се казва: "Няма да ползвате вода, ще има режими". Няма център за управление на кризи, за да се каже кой каква отговорност поема. Животът на обикновения човек отсъства като политика на самите политици", подчерта Кацарчев.

Той отбеляза, че в света също има нестабилност на пазара на труда, но оставаме последни по доходи и по икономика. Независимо че имаме едни от най-ниските данъци, няма кой знае колко инвестиции, обърна внимание главният икономист на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Трайно безработните са хора, които са загубили надежда

"Ако човек не е загубил надежда, той търси начин да се реализира и ще намери себе си. Но когато ти си обезверен, не виждаш какво те очаква, това е най-лесният начин да управляваш една система. Една част от тях са нискообразовани. Не трябва да оставяме тези хора по този начин. Оставяш региони, които се превръщат в гета и може да се окажат опасни за региона си", заяви Кацарчев.

Той подчерта, че цените продължават да вървят нагоре, въпреки че инфлацията уж намалявала. Това означава ниска покупателна способност. Хората живеят в лишения. Две трети от домакинствата са под прага на жизнения минимум. Това не е нормално в една нормална държава, това е абсурд! Имаме процеси на асоциализиране", настоя гостът.

Атанас Кацарчев се надява на нов механизъм за минималната работа заплата, която да се приближи до жизнения минимум от 1500 лв., за да не търпят хората основни лишения. Икономистът посочи, че у нас има 1 млн. души в активна възраст, които отсъстват от системата - не се знае дали работят и какво работят.

"Не виждам на хоризонта някой, който има възможност да води и да дава надежда. Нямаме визионери. Хората не припознават или са отвратени от това, което се случва в страната", заключи Кацарчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: МРЗбезработнидоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 55Че то част от тези всичколози си имат фенове и абонати в пейтриан.
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безработица винаги ще има при демокрацията.
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа вече катастрофира икономически. Германия отбелязва вече 4 порени тримесечия спад на БВП. В Англия вече се бият улиците все едно е гражданска война. САЩ е на път да се срине. Последните данни за безработицата и доходите са по лоши от очакваното. Япония също се срива. Борсата в Токио записа в най големият спад в историята като загуби цели 12.4% за един ден.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, което трябва да се вдигне е ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ и всичко ще си дойде на мястото.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето от кухненските стоки роботи които американците са показали на изложението в Москва, които са се дискутирали в прословутия Kitchen Debate, са били само концепти, но са представяли всичко като че ли всяко американско семейство живее в такива свръхмодерни кухни с роботи, при това работи само мъжа, а жената си стои в къщи и се занимава с високотехнологичната кухня. За хората от СССР това е било като шок.
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата представлява 1.6 млн слабо-умни административно безполезни хрантутника-заплатаджии.Получават,но не изработват и 1 стотинка от заплатите си.4.6 млн са ТЕЛК сакати.2,6 млн.са пенсионери и се припокриват и наслагват всички едно в друго.Всички тези крадат парите на реално работещите хора.Реално работещите,хранят цялата тази смешна, жалка,безполезна свръх мало-умна и ненужна пас/мина м.ръша!
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светът навлиза в нова фаза на икономическа рецесия. Този път кризата ще е тежка заради структурните промени в икономиките, заради това че индустрията на практика е унищожена и вече имаме обърнатата демографска пирамида. Тази криза вероятно продължи поне 15 години.
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 56Има американци живеещи в колите си заради високите наеми на жилищата в големите градове.В България почвата е плодорадна и ако човек отглежда животни и различни култури, то може да не се налага да работи в някоя фирма.
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никсън победи космическата техника и ледоразбивачите с кухнята и съдомиялните машни в кухненския дебат с Хрусчов, но сега проблема е, че няма такива съдомиялни машини и джинси които руснаците да не могат да си купят от някъде, и затова сега трябва да се воюва пряко с оръжия с Русия. Сега трябва да се готвим за война.
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то в провинцията някои работодатели си мислят, че 1000 лв нето са много в момента, като заплата, което е около 1300 бруто.Също в някои градове над 90 процента от работните места са подходящи за нискообразовани хора.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и от членски внос много добре се живее
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Тодор Живков ни разстрелваха на кльона и затова станахме 9 мильона.
59
5
 
5
 
! Отговори
Клецарчев преди 1 месец
Кацарчев, нещо за сивия сектор да кажеш? Кви лишения, кви пет лева. По улиците само луксозни возила, което прави впечатление дори на богати чужденци. Панелни и ниско качествени постройки със съмнения за законосъобразност на застрояването се плащат кеш на по 3-4-5 евра на кв.м. Петък след обяд на границата с Гърция е половин БГ. Моловете пълни. Магазините пълни. Заведения се пръскат. Инфлуенсъри, блогъри, банки, кредити. Номер едно сме. Нищо, БВП е нисък. Крадене му е майката. Така се жевее у БГ
58
5
 
6
 
! Отговори
Стенли преди 1 месец
Абе зозо не съм копейка ама можеш ли да ми кажеш като сме толкова добре защо България намаля с 800 к за 10 год без да сме във война или някакво голямо бедствие и пак ви казвам не гледайте само София и други големи градове България не е само София
57
7
 
11
 
! Отговори
а бе, дебили прости! преди 1 месец
За 45 години социализъм не може да се постигне това което западът е постигнал за 300 години колониализъм и грабежи, това което го виждате на запад е резултата от стотици милиони убити и ограбени по целия свят. А и при социализма не се живееше лошо, но вие искахте като колониалистите! Е как живеете сега в клуба на богатите, станахте ли богати като тях.
56
2
 
7
 
! Отговори
до Зозо преди 1 месец
Ти остави Гърция и пълните кръчми, ами кажи върнаха ли ти от ДСК париците? Защото по едно време ривеше, че ти гепили заплатката. Милионерино форумен:)))))
55
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/53 "че сравняваха с лъскавите стоки в Некерман" - некерман е реклама, не стандарт за сравнение. Рекламите на Ауди Q8 никъде по свет ане означават, че масата го кара.
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек ако е изобретателен и не го мързи може да живее почти без пари. Нашите баби и дядовци преди 200 години не са имали пари но това не им е попречило да си построят къщи да отглеждат по средно по 5 деца. Сега проблемът че младите гледат на запад. Искат да живеят като американците. Лакомията е превзела умовете им.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, трябва! Ами вместо да блееш по телевизиите за трупане на его... свърши някаква работа. На кого да му пука за тези, които споменаваш? Кой да я свърши тази работа? Държавата е попаднала в спирала... той тръгнал за трайно безработните да мисли. преди да мислиш за тях мисли за трайно работните, които им плащат на трайно безработните. Всички станаха всичколози... а работа за 5 лв. не вършат! Хайде марш с тези изтъркани клишета!
52
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Само преди 35 г бяхме в ямата на комунизма, а днес при демокрацията и ЕС икономиката се развива, заводите никнат като гъби, българинът се замогна, забогатя, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа спорта, пече се на шезлонг под чадър на плажа, върти западна кола по магистралите, и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.