Кацарчев: Масово хората живеят в лишения

Последни сме по доходи и икономика
6 авг 2024 12:16, Инна Ангелова
118

В много общини Агенцията по заетостта отчита рекордно висока безработица. На високи нива тя е в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%.

"Всички обещават и винаги присъства Северозападът, където ще се правят инвестиции и ще има нова инфраструктура. Закрити са големи предприятия в региона, а няма нови. Земеделието не изисква толкова голям брой работна сила като преди. Няма как да тръгне собствена инициатива човек да инвестира в нещо”, каза Атанас Кацарчев от КТ “Подкрепа”.

Икономистът споделя, че спиралата продължава да върви надолу.

Според Кацарчев в старозагорския регион може рязко да се увеличи безработицата заради затварянето на мините. Не е ясно къде ще работят тези хора, ще падне средната заплата, алармира гостът.

"Дори да протестират, решенията се взимат от овластените. Пак ще гласуваме, картинката вероятно ще бъде подобна. Зависи кой как управлява и координира институциите. Виждаме в колко района се казва: "Няма да ползвате вода, ще има режими". Няма център за управление на кризи, за да се каже кой каква отговорност поема. Животът на обикновения човек отсъства като политика на самите политици", подчерта Кацарчев.

Той отбеляза, че в света също има нестабилност на пазара на труда, но оставаме последни по доходи и по икономика. Независимо че имаме едни от най-ниските данъци, няма кой знае колко инвестиции, обърна внимание главният икономист на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Трайно безработните са хора, които са загубили надежда

"Ако човек не е загубил надежда, той търси начин да се реализира и ще намери себе си. Но когато ти си обезверен, не виждаш какво те очаква, това е най-лесният начин да управляваш една система. Една част от тях са нискообразовани. Не трябва да оставяме тези хора по този начин. Оставяш региони, които се превръщат в гета и може да се окажат опасни за региона си", заяви Кацарчев.

Той подчерта, че цените продължават да вървят нагоре, въпреки че инфлацията уж намалявала. Това означава ниска покупателна способност. Хората живеят в лишения. Две трети от домакинствата са под прага на жизнения минимум. Това не е нормално в една нормална държава, това е абсурд! Имаме процеси на асоциализиране", настоя гостът.

Атанас Кацарчев се надява на нов механизъм за минималната работа заплата, която да се приближи до жизнения минимум от 1500 лв., за да не търпят хората основни лишения. Икономистът посочи, че у нас има 1 млн. души в активна възраст, които отсъстват от системата - не се знае дали работят и какво работят.

"Не виждам на хоризонта някой, който има възможност да води и да дава надежда. Нямаме визионери. Хората не припознават или са отвратени от това, което се случва в страната", заключи Кацарчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: МРЗбезработнидоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
6
 
! Отговори
Капиталис преди 1 месец
Капитализма е най-добрата система, но комунистическите внуци вече 35 години му пречат да влезев в България, пускат го само на хартия да влезе. За всичко се виновни комунистическите внуци и корупцията.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТИ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕ ЕВРОПА. ЕВРОПА СИ Е ДОБРЕ. ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ЧЕ ТИ СЕ НУЖДАЕШ ОТ ЛЕЧЕНИЕ. СЕРИОЗНО ТИ ГО КАЗВАМ. ЧАС ПО СКОРО ПОТЪРСИ ПСИХИАТЪР И СЕ ЛЕКУВАЙ. ТЯ ЕВРОПАТА И БЕЗ ТЕБ И МНЕНИЕТО ТИ ЩЕ СЕ ОПРАВИ.
29
2
 
7
 
! Отговори
винаги когато преди 1 месец
мин. заплата се вдига и всичко останало се вдига - факт! После и хората с по-високи от мин. заплата също искат вдигане на заплатите си и всичко си остава същото за хората (в най-добрия случай)
28
8
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ох, добре че комунизмът си отиде, и дойде демокрацията и сега живеем добре в ЕС и НАТО. Ние българите живеем богато в два съюза, които в целия свят се наричат "клуб на богатите" и всички ни завиждат.
27
0
 
14
 
! Отговори
Кинг преди 1 месец
Масово оглупяване има сред хората. Лошото е , че оглупелите са и агресивни и досаждат много. За съжаление това е навсякъде по света. Няма много нормални вече.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАЦО НЕ ЛЪЖИ, БЪЛГАРИТЕ СА БОГАТИ КАТО КРЕЗ И НЕ БАЧКАТ ЗА ЖЪЛТИ ЕВРОЦЕНТОВЕ!!!...
25
4
 
5
 
! Отговори
а българите преди 1 месец
и след 35 години още вярват, че са ги взели в ЕС и НАТО за да ги направят и тях богати, западняците да споделят с тях богатствата които столетия наред крадоха с кръв и убийства от целия свят и да ги сложат като равноправни на масата в клуба на богатите от единия милиард. И си вярват, че сега ще произвеждат снаряди да убиват руснаци, а после като победят Русия на българите ще им дадат лъвски дял от плячката като я разграбят, та българите да карат нови мъъсидиси и биемдаблю.
24
0
 
9
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Нищо ново под слънцето , това е живата истина! Ако човек не се лишава нито може да си плаща сметките , нито да има за храна и облекло средства! Само за около 15% това не важи!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Сергей Шойгу се срещна с иранския президент.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НИЕ ТВА МНОГО ДОБРЕ ГО ЗНАЕМ И СТАТИСТИКАТА НЕ ХРАНИ ХОРАТА!!!!!!!!!!!!!!
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Перспективите пред руската икономика са мрачни; вътрешните репресии и емиграцията напрегнаха икономическата и социалната тъкан.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските въоръжени сили показаха на света своята слабост и Русия вече не може да се счита за суперсила и основна заплаха за Съединените щати и техните съюзници.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Европа иска да завърши енергийния преход и да спасиме планетата от карбан имишаните и да постигнеме зиро сиоту, тя се нуждае от собствени находища на литий. А най-големите находища на литий в Европа се намират в Донецка и Луганска области. Затова требе да сапортваме Юкрейн форлонг ез ит тейкс докато победи Русия каквито и жертви да ни струва това, ако искаме да спасим планетата от карбан имишаните и да постигнем зиро сиоту.
18
10
 
4
 
! Отговори
Световната банка преди 1 месец
Много моля червените комсомолци от КТ Подкрепа за Русия да си припомнят какво е таз годишното становище на Световната банка относно България и колко по-напред се намираме от тяхната стара но ръждива любов PyZия. :))))))))))))))))))))))))))
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз вярвам в победата на Украйна над Русия, Украйна може да победи Русия, нали? Нали и вие вярвате, че Украйна може да победи Русия, хайде приятели, хайде споделете тук във форума?
16
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Най-важното за нас българите сега е да да сапортваме Юкрейн фор ез лонг ез ит тейкс докато победи Русия и спечели войната, на всяка цена, каквито и жертви да ни струва това.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера един приятел се върна от Русия и разправя, че 90% от руснаците живеят без канализация и ползват външни тоалетна. Извън Москва и Петербург положението е страшна трагедия - някакви блата, няма пътища, разруха. Руснаците никога не са виждали друг живот като на запад при цивилизацията, и за това 90% гласуват за Путин.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 3НЕ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ. ТУК ИМА ЕДИН ЛУД КОЙТО ДЕНОНОЩНО ПИШЕ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА И ЛИЖЕ УМРЕЛИЯЗАДНИК НА ПУТИН И РУСИЯ. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ЛУДИ ХОРА. НЕ ИМ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ. ТОЙ ДОРИ НЕ РАБОТИ НАЙ ВЕРОЯТНО.......
13
1
 
12
 
! Отговори
нещо реално от мен: преди 1 месец
НЯКОЙ НИ НАКАРА да затворим 1-4 блокове на АЕЦ-а и сега защо българската "производителност на труда" била много по-ниска? С високи цени на енергията бизнеса ни винаги ще е по-назад, а гражданите ще са с ниска покупателна способност и ще ги залъгват с "всигане на мин. заплата", което само топи доходите на тези, които имат малко по-високи доходи и които логично ще искат също вдигане на заплатите си..... и така до безкрайност.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално. Масовият профил на българина е функционално неграмотен бачкатор и е нормално да живее в лишения. Пари се правят с акъл.