Кацарчев: Масово хората живеят в лишения

Последни сме по доходи и икономика
6 авг 2024 12:16, Инна Ангелова
118

В много общини Агенцията по заетостта отчита рекордно висока безработица. На високи нива тя е в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%.

"Всички обещават и винаги присъства Северозападът, където ще се правят инвестиции и ще има нова инфраструктура. Закрити са големи предприятия в региона, а няма нови. Земеделието не изисква толкова голям брой работна сила като преди. Няма как да тръгне собствена инициатива човек да инвестира в нещо”, каза Атанас Кацарчев от КТ “Подкрепа”.

Икономистът споделя, че спиралата продължава да върви надолу.

Според Кацарчев в старозагорския регион може рязко да се увеличи безработицата заради затварянето на мините. Не е ясно къде ще работят тези хора, ще падне средната заплата, алармира гостът.

"Дори да протестират, решенията се взимат от овластените. Пак ще гласуваме, картинката вероятно ще бъде подобна. Зависи кой как управлява и координира институциите. Виждаме в колко района се казва: "Няма да ползвате вода, ще има режими". Няма център за управление на кризи, за да се каже кой каква отговорност поема. Животът на обикновения човек отсъства като политика на самите политици", подчерта Кацарчев.

Той отбеляза, че в света също има нестабилност на пазара на труда, но оставаме последни по доходи и по икономика. Независимо че имаме едни от най-ниските данъци, няма кой знае колко инвестиции, обърна внимание главният икономист на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Трайно безработните са хора, които са загубили надежда

"Ако човек не е загубил надежда, той търси начин да се реализира и ще намери себе си. Но когато ти си обезверен, не виждаш какво те очаква, това е най-лесният начин да управляваш една система. Една част от тях са нискообразовани. Не трябва да оставяме тези хора по този начин. Оставяш региони, които се превръщат в гета и може да се окажат опасни за региона си", заяви Кацарчев.

Той подчерта, че цените продължават да вървят нагоре, въпреки че инфлацията уж намалявала. Това означава ниска покупателна способност. Хората живеят в лишения. Две трети от домакинствата са под прага на жизнения минимум. Това не е нормално в една нормална държава, това е абсурд! Имаме процеси на асоциализиране", настоя гостът.

Атанас Кацарчев се надява на нов механизъм за минималната работа заплата, която да се приближи до жизнения минимум от 1500 лв., за да не търпят хората основни лишения. Икономистът посочи, че у нас има 1 млн. души в активна възраст, които отсъстват от системата - не се знае дали работят и какво работят.

"Не виждам на хоризонта някой, който има възможност да води и да дава надежда. Нямаме визионери. Хората не припознават или са отвратени от това, което се случва в страната", заключи Кацарчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: МРЗбезработнидоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
0
 
! Отговори
до 43 преди 1 месец
ще караш робичката, ако някой изобщо те пусне на строежа. То геюве по строежите баш не ги пускат.
50
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо лошо, че сравняваха с лъскавите стоки в Некерман, но вместо България да се развива и да произвежда стоки като в Некерман, българите решиха да се наведат и да вдигнат краката пред западняците, като си мислеха, че ще им осигурят лек и приятен живот, като лека жена която вдига краката за лек и приятен живот. Но вместо това получиха бой и мизерия.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Toва което ние познаваме като капитализъм от 70-те никога няма да се върне. Повечето европейски столици са заприличали на гета американски стил и е пълно с цветни същества от г3а на географията. Разбиранията за средностатистически заможен от средната класа вече не съществува. Ние скочихме от планов социализъм на социалистически капитализъм. За съжаление и запада възприе много социалистически начини на управление и по подобие на древния Рим ще се самоунищожи. А в България е в пъти по-зле.
48
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Абре копейки я се огледайте. Ресторантите пълни ден и нощ, коли - няма къде да паркираш. Гърция часове на опашка за морето.... Та кой нямал пари бре????????????
47
5
 
4
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 месец
Умните и красиви мильонери от Софията веднага налазиха темата. Да обясняват колко убаво е в просперираща БГ, част от проспериращ ЕС. Всъщност и ЕС и БГ се превърнаха в една помийна яма. Под мъдрото ръководство на умните и красивите, дето са с по два мозъка - пилешки и ягнешки. Добре, че и на това му приближава краят:)
46
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
август е а цените са полудели сметките за тока също а в същото време сме покритис фотоволтаици на зем земя
45
0
 
10
 
! Отговори
ОСОБЕНО УЯЗВИМИ преди 1 месец
СА СОЦИАЛНО-СЛАБИТЕ ИНДИЙЦИ > ДОБРЕ ЧЕ ПОНЕ НЕ ПЛАЩАТ ТОК, ВОДА, ДАНЪК-СГРАДИ, ТАКСА-СМЕТ И к'вот съ сетиш .> ДОБРЕ Е СЪЩО ЧЕ ПОЛУЧАВАТ НАД 20 ВИДА ДЕТСКИ И ПОМОЩИ > мнооого са зле горките
44
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/37 "... но сравняваха само със САЩ и западна Европа" - сравняваха с моделите в лъскавия Некерман. ПП. В средата на 80те в холандия от 15 милиона жители, 3 милиона са били под официалната граница за бедност. Това значи социални помощи да си купат храна.
43
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
.........у нас има 1 млн. души в активна възраст, които отсъстват от системата - не се знае дали работят и какво работят............. Бачкат какво правят :))))))))))) На черно. Така и ще бъде с на Асан Василев глупостите.
42
0
 
0
 
! Отговори
Стенли преди 1 месец
Бази да се чете нази
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мене западнатa идеология и ЕС по ме кефат. По-добре джендьр и гей отколкото залухан ceлски русофил. Аз искам да карам биемдаблю и мъсидис, а не москвич и лада.
40
3
 
7
 
! Отговори
Стенли преди 1 месец
Тъй тъй ние не си гледаме бази ами тръгнахме руснаците да оправяме то остави Турция ами Северна Македония и Сърбия ни изпревариха по заплати не говоря за София
39
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Е и? Какво очаквате? Още 2015 година председателят на ЕК заяви, че "Славните дни на Европа са отминали".
38
3
 
10
 
! Отговори
а бе, дебили прости, преди 1 месец
защо си мислехте, че капитализма в България ще бъде както в Дания и Люксембург, а не както в Хаити, Пуерто Рико или Нигерия?
37
2
 
4
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
ами Цените на Раните са по 3 и то спрямо Западна Европа!
36
1
 
11
 
! Отговори
масово преди 1 месец
новобогаташи и месни дерибей демострират нереално висок стандарт за мащабите на държавата и и кономиката и ножицата между богати и бедни се разтваря все повече.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През цялото време на съществуване на социализма стандарта на живот в социалистическия лагер беше равномерен навсякъде и беше много по висок средно от капиталистическия свят, но сравняваха само със САЩ и западна Европа, но не и Южна Америка, и Африка, и Азия, които също са част от капиталистическия свят.
34
2
 
5
 
! Отговори
Жъзе Порел преди 1 месец
А бе! Абе как е цавтящтата градина, бе? Цавти ли бе, цавти ли цавтящата градина, а?
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера един приятел се върна от Европа, и разправя, че Европа си е добре, има си всичко и не се нуждае от нищо, икономиката си джитка супер, развива се, хората забогатяват, летищата са пълни.
32
3
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Путиниска пропаганда. ЕС е рая на змеята и няма бедни, всички живеем от богато пребогато,даже цената на тока ни е най високата в целия ЕС. Заможни сме. Слава Украине!