Кацарчев: Масово хората живеят в лишения

Последни сме по доходи и икономика
6 авг 2024 12:16, Инна Ангелова
118

В много общини Агенцията по заетостта отчита рекордно висока безработица. На високи нива тя е в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%.

"Всички обещават и винаги присъства Северозападът, където ще се правят инвестиции и ще има нова инфраструктура. Закрити са големи предприятия в региона, а няма нови. Земеделието не изисква толкова голям брой работна сила като преди. Няма как да тръгне собствена инициатива човек да инвестира в нещо”, каза Атанас Кацарчев от КТ “Подкрепа”.

Икономистът споделя, че спиралата продължава да върви надолу.

Според Кацарчев в старозагорския регион може рязко да се увеличи безработицата заради затварянето на мините. Не е ясно къде ще работят тези хора, ще падне средната заплата, алармира гостът.

"Дори да протестират, решенията се взимат от овластените. Пак ще гласуваме, картинката вероятно ще бъде подобна. Зависи кой как управлява и координира институциите. Виждаме в колко района се казва: "Няма да ползвате вода, ще има режими". Няма център за управление на кризи, за да се каже кой каква отговорност поема. Животът на обикновения човек отсъства като политика на самите политици", подчерта Кацарчев.

Той отбеляза, че в света също има нестабилност на пазара на труда, но оставаме последни по доходи и по икономика. Независимо че имаме едни от най-ниските данъци, няма кой знае колко инвестиции, обърна внимание главният икономист на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Трайно безработните са хора, които са загубили надежда

"Ако човек не е загубил надежда, той търси начин да се реализира и ще намери себе си. Но когато ти си обезверен, не виждаш какво те очаква, това е най-лесният начин да управляваш една система. Една част от тях са нискообразовани. Не трябва да оставяме тези хора по този начин. Оставяш региони, които се превръщат в гета и може да се окажат опасни за региона си", заяви Кацарчев.

Той подчерта, че цените продължават да вървят нагоре, въпреки че инфлацията уж намалявала. Това означава ниска покупателна способност. Хората живеят в лишения. Две трети от домакинствата са под прага на жизнения минимум. Това не е нормално в една нормална държава, това е абсурд! Имаме процеси на асоциализиране", настоя гостът.

Атанас Кацарчев се надява на нов механизъм за минималната работа заплата, която да се приближи до жизнения минимум от 1500 лв., за да не търпят хората основни лишения. Икономистът посочи, че у нас има 1 млн. души в активна възраст, които отсъстват от системата - не се знае дали работят и какво работят.

"Не виждам на хоризонта някой, който има възможност да води и да дава надежда. Нямаме визионери. Хората не припознават или са отвратени от това, което се случва в страната", заключи Кацарчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: МРЗбезработнидоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
9
 
! Отговори
... преди 1 месец
До АнонименТук едни и същи коментирате. Навярно и ти си един ъВшкар, но се правиш на по-успял от другите, а и на по-работен. В момента трябва да работиш, а не да пишеш по форумите, началника ти знае ли, че киснеш в тоя сайт. Знам, че сега ще кажеш, че ти си началника, но навярно ще си от безполезните служители, я в някоя държавна службичк, където недопринасят с нищо за обществото.
90
2
 
9
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Тоя откри топлата вода
89
3
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 1 месец
Е па не съм бил у америката бре, аз само питам. Па ти ща се пънеш? Да ней да си там?
88
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дъртия текезесар иска в БРИКС с държавите от третия свят, които са пълни с н3гри, мизерия и бедност. Хахахахахаха.
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До На България еБРИКС Е КАТО КОМУНИЗМА. МНОГО ИМА ДА ГО ЧАКАТЕ.
86
8
 
7
 
! Отговори
На България е преди 1 месец
Необходимо развитието със страните от БРИКС,за да имаме по добър и качествен живот и сигурност във бъдещето на развитие на нашите деца да имат всички възможни на квалификация от първа ръка без посредници и да ни управляват торбалайнари от Брюксел.
85
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 78ТИ КОГА БЕШЕ У АМЕРИКА. А!? ПРЕДИ ДА ПИШЕШ *** И ВИЖ. ИЛИ ХОДИШ ЕДИНСТВЕНО У ВАС ДОКЕНЕФА. И ПУСКАЙ ВОДАТА ЧЕ МИРИШЕ.
84
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бедни защото са прости и неуки, повечето и минимална заплата не заслужават. Мизерници селски.
83
2
 
8
 
! Отговори
Росен преди 1 месец
Това е Наско Бонуса, от ДФ Земеделие. Познайте защо му е такъв прякора.
82
4
 
5
 
! Отговори
до 78 преди 1 месец
А как са американците? Колко американци са клошари? Колко американци въпреки, че работят на 2-3 места едва си плащат сметките? Колко американци не са излизали то града си или от квартала си, камо ли да ходят на почивка? И там има бедни и богати.
81
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРМАНИЯ УМИРА. ОТИВА СИ . НИЩО НЕ РАБОТИ. ФАЛИРАЛА. А РУСИЯ - КАКЪВ ПОДЕМ КАВЪВ РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА. НАДМИНА ЦЕЛИЯ СВЯТ. РУБЛАТА ЩЕ РАСТЕ И РУСНАЦИТЕ ЩЕ НОСЯТ ЧУВАЛИ С РУБЛИ У КЪЩИ. КАКВО БЪДЕЩЕ. Е КОКОШКИТЕ СПРЕЛИ ДА НОСЯТ ЯЙЦА А МАГАЗИНИТЕ СА ПРАЗНИ АМА НЕ МОЙ СЕ ХУБАВО ДА Е. РУСНАКА Е ДОВОЛЕН И ТЪНЕ В РАЗКОШ. И ТОАЛЕТНИТЕ ИМ ОБОРУДВАНИ С КРАДЕНИТЕ ОТ УКРАЙНА ТОАЛЕТНИ ЧИНИЙ. ИДВА. НЕ ГО ЛИ ВИЖДАТЕ . ИДЕ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най са ми интересни обявите, където е написано "Само одобрените по документи кандидати ще бъдат поканени на интервю." , а то няма никакви изисквания в обявата. Как ще те одобряват, по документи, като няма изисквания?
79
3
 
9
 
! Отговори
хАмераканците преди 1 месец
Ви обещаха зелени визи за ЗЛАТО!ВЗЕХА ЗЛАТОТО и визи ЙОК???
78
5
 
9
 
! Отговори
При ДЕМОКРАЦИЯ преди 1 месец
Няма развитие и благоденствие за Българският народ.И сега ревете?Това е ДЕМОНокрация! Демокрацията беше до 1990г.!СЕГА Е ДИКТАТУРА И ТОТАЛИТАРИЗЪМ!ЕС спря всички проекти за усъвършенстване на България и направи двоен стандарт! Европейски цени на всичко и нисък стандарт на качеството и заплати!ФАКТИ!!!МИЛЬОНИ!!!
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименВ ЕВРОПА УМИРАТ ОТ ГЛАД ПО УЛИЦИТЕ. А 1 МИЛИОН ТУРЦИ НЕ ОДЯТ ВЕЧЕ В БЕДНА И УМРЯЛА ГЕРМАНИЯ. ЕДИНСТВЕНО РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ТЪНАТ В РАЗКОШ И ЧАКАТ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 56 - Това не е трудно. Който иска да живее като американците, трябва да работи като американец и също като американец да отстоява правата си. Ако го мързи и не му се занимава с разправии на всякакви нива, няма да живее като американец и това ще е по негова вина.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименИЗЛЕЗ В ЕВРОПА И ПИШИ. СИГУРНО ОТ КЪЩИ ДА КЕНЕФАНЕ МЪРДАШ БРАТО. ШИЗОФРЕНИЯТА ЯКО ТЕ Е ИЗПЕРКАЛА.
74
4
 
2
 
! Отговори
С благословията преди 1 месец
На Де.ба ПСето и гербАЛА които доведоха страната до тотална разруха и изГЕРБване,пердон,приватизиране.
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, това не е вярно! Така прекрасно се живее в БГ, че чак някои взеха да се връщат от Стара Европа. нищо, че там се живеело още по-прекрасно. Работиш здраво за легло в апартамент с още 8-9 души и за храната. Пък в БГ работиш само за храната, но пък почти всеки има жилище. А образование, здравеопазване, сигурност, тях въобще няма акво да ги коментираме и на Запад и в БГ. Прекрасно е!
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, ама София била най-добрият град за пенсионерите!