Повече търсене, отколкото предлагане на жилища с ниски лихви

Апартамент с добра локация се купува с цел инвестиция
9 авг 2024 14:05, Инна Ангелова
71

Цените на жилища, независимо дали са ново или старо строителство, отново започнаха да се повишават. Данните са на Министерството на финансите, публикувани в месечния обзор на българската икономика. Годишният ръст на цените на жилищата се ускори до 16% през първото тримесечие на 2024 г. най-съществено ускорение в поскъпването на имотите се наблюдава в София и Варна.

Кредитният експерти Тихомир Тошев сподели в студиото на “България сутрин”, че ръст на сделките има с 14-17%.

“Пазарът се активира от страна на купувачите, продавачите не са толкова склонни да продават. Повечето хора с добри възможности купуват тристаен апартамент с хубава локация, хората с по-малки възможности се насочват към двустайни жилища, отново в големите градове. Купуваме каквото можем да си позволим", коментира кредитния експерт.

Тошев добави, че много от апартаментите на добри локации се купуват с инвестиционна цел тъй като лесно се отдават под наем или се продават на по-висока цена след време. Експертът добави, че лихвите при депозитите са ниски, отбеляза експертът. Това насочва хората да инвестират в имоти, тъй като лихвите по ипотечните заеми остават ниски.

"4,5-6,5% са лихвите при потребителските кредити, 2,3-2,8% са при ипотечните. Това са едни от най-ниските лихви в Европа и в света. 500-750 млн. лв. се теглят всеки месец, които се влагат на пазара на имоти", подчерта Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Какъв е профилът на купувача?

Жилища купуват основно хора на възраст 30-40 години, които живеят в областните градове.

"И двамата работят на добра, стабилна работа. Направили са си разчет колко да отделят всеки месец. Вноската по кредит за 1 млн. лв. е 4 000 лв. за 30 г. Месечният доход на това домакинство трябва да е поне 10 000 лв. Все повече са семействата с такъв и по-голям доход у нас", каза още кредитният консултант.

Тихомир Тошев допълни, че все още има рискови клиенти, които теглят заеми, без да могат да ги обезпечат. Това са около 10% от кредитите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Пфффф, преди 1 месец
мнооо глупости в тая статия... ГерболИННче,разкажи за Крокодила Гена и Мюмюнчо,дето страдал за домашното си животинче :) Или пък дай нещо по-интересно като пъпеша за 10К :) Стига с тия имотни реклами :) :) :)
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моите любими глупачета тъпачета продължават да дърпат ипотеки преди еврозоната. Немст 5 минути да прочетат, че като влезем лихвите ще трябва да се изравнят с на друготе. Демек от половин на милион ще скочи кредиту. Глупачета сладки.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имало много голяма разлика между курс продава и курс купува . Все по често над 20 % разлика . Да не на измами някой брокер ??? Как да знаят хората каква е истинската цена за да няма измами които пъдят купувачите ??? Да се дават реално сключени сделки при нотариуси за да се орентират хората и да се спрат измамите .
64
1
 
15
 
! Отговори
SWAN преди 1 месец
Пробвайте се да продадете апартамент, къща или парцел и ще видите какво е реалното търсене и какви са реалните цени!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те тия жилища с тухли ли са направени или с цемент? И с какво са покрити за да не пада вода по апартаментите когато вали сняг или дъжд? С Керемиди или с Лихви. Керемидите ли предпазват от валежи или лихвите?
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента е лудница. Къде са хубавите локации? Навсякъде купуваш и застрояват. След някоя година около теб всички ще са "инвестирали" и всички ще се борят за едни същи клиенти. Така, че голям наем няма да получиш. И къде са тия домакинства с месечен доход 10 000 лв, я стига това е несериозно. Този кредитен консултант явно има много свободно време, щом се разхожда по студията и прави предсказания.
61
7
 
2
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Аз обикалям по форумите от 20 години и плюя по брокери и всички които са купили. Иначе аз съм гол шлифер и живея под моста, като от 30 години чакам апартаментите да станат два за лев.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изглеждаше, че моментът не можеше да бъде по-лош от 8% под върховете си и падаше най-ниската точка през октомври 2022 г. акциите на американските компании потънаха с почти 25%, а всички мои хейтъри не пропуснаха възможността да ми посочат това Те написаха:Просто продължих да купувам и станах по-беден заради съветите в тази книга.Той публикува книга, наречена Keep Buying след 10 години на бичи пазари."Сега ще бъде като в Япония."
59
3
 
14
 
! Отговори
Циник преди 1 месец
Готов съм веднага да купя един апартамент в кеш, ако брокера се съгласи да подпише договор,че ако в следващите 5 години паднат цените ще ми върне парите с лихвите. Има ли навит брокер? Имам 500к в кеш, плащам веднага където и да е апартамента. П.с. Не си правя майтап, а ако брокера си мисли,че няма да ги върне се лъже, в краен случай маслината в главата и на гюбрето. Има ли навити? Чакам. Айде Тошев, нали си сигурен!
58
0
 
11
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Този Тошев защо не е в затвора , а дава интервюта? През 2008 заради него сума ти народ изгоряха, няколко души даже и починаха. Има доста инфо за него в нета. Днесаджиите пак паднаха на нивото на септичните ями, канят доказани мошеници и престъпници за експерти!
57
1
 
12
 
! Отговори
Батьо ви преди 1 месец
От инвестиции не разбирам, нито от имотния пазар. Затова и нищо смислено не мога да ви кажа. Единствено ми прави впечатление и затова и споделям - всеки ден, ама наистина всеки ден излиза тук нова и нова статия по имотната тема и забележете - никога критична. Винаги квинтесенцията на статиите е една и съща - "цените на имотите в България (всякакви и навсякъде) ще продължават да растат и то бързо". Това е факт и затова и го пиша. Интерпретацията на този факт - нека всеки за себе си я направи.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз пък акциите се управили . Няма такова нещо . 25 % са надолу . Ако гледаш са 7 най надценени може да е по малко но само до преди и 10 години и Интел беше там а сега е 100 пъти по евтин . Ако се погледне цялата картина няма къде да се инвестира . Това е една от причините да растат имотите в големите градове . В предишни години можеше да се изнесе производство в малките и така да се балансира но сега запада няма да има производство и това означава потъване .
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като го знам Тошето тоз какъв кредитен анализатор е, ме е страх да ида на лекар. Да не вземе и там лекаря да се окаже същия капацитет.
54
1
 
9
 
! Отговори
sd преди 1 месец
надувайте момчета - да стане на парчета!
53
4
 
13
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
С 1 милион си купувам къща с 2 декара двор на морето и с останалите пари си живея остатъка от живота без много да се зоря. Тук таме нещо да заработя и това ще е. Тея са луди, да дадат такива пари за да дишат изгорени гуми.
52
7
 
4
 
! Отговори
Явно преди 1 месец
тук има даста същества от...хм, да го наречем периферията. Това че апартаменти в ново строителство стоят празни, не означава че не са продадени. В София и Пловдив цените растат и ще продължават. И е напълно естествено. От всички видове паланки и махали и махалички, всеки драпа с нокти и зъби да се докопа до тези градове. Това е трайна тенденция. И сред като търсенето е по-голямо от предлагането - резултатът е на лице. Но пък всеки е свободен да чака нещо си да се спука! Мечтите са нещо хубаво!
51
5
 
4
 
! Отговори
до димо преди 1 месец
Оправиха се акциите не се притеснявай ,гледай си калната русия.
50
1
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
Кво става бе ? Всеки ден почнахте статии! Май яко сте го закъсали. Можете да пишете и по две на ден, белким се излъже некой балък.
49
1
 
9
 
! Отговори
Българин007 преди 1 месец
Тоя измамник не спряха да го канят наляво надясно...
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влизаме в Японския модел на развитие но с евроатлантизъм . Евроатлантизма е дърт дегенеративен и се усновава на доживотното хрантутничество . В един момент ще почне плавно падане на цените после бързо обезлюдяване след това падане на ената и на фондовите борси . Всичко това със задлъжняване . Държавата се опитва да убие хората от частния сектор за сметката държавна ясла . Спестени пари в дърти хора не са в интерес на държавата и народа . Евродупитатството не е добра идея .