Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"

Съветът на Европа призова Радев да не слага подписа
12 авг 2024 19:16, Александър Попов
531
Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"
Снимка: БГНЕС

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

"Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата", написа Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X.

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите", добави О'Флахърти.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу приетия на 7 август Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

С приетите от депутатите промени се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".

Според Коалиция „Заедно срещу насилието“ гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека. В позицията си Коалицията посочва, че в пленарната зала народните представители са използвали реч на омразата и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания биха могли да подлежат на санкция по Закона за защита от дискриминацията и Европейската конвенция за правата на човека.

Държавният глава все още не е подписал указ за обнародване на закона в Държавен вестник, като срокът за това е 15 дни от датата на приемането на закона. Той би могъл да упражни право на вето, т.е. да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Злото отвръща на удара. Държи на покварата. Апропо, 6000 хора (ако изобщо ги има), достатъчно ли се взимат да надлееят над общото мнение на българския народ ?
311
1
 
32
 
! Отговори
7000 подписа и 73НПО преди 1 месец
, а над милион подписи за запазване на лева бяха пренебрегнати. Ясни сте ми, отвсякъде сте ми ясни. И на много други хора сте ясни. Никого не заблуждавате.
310
18
 
1
 
! Отговори
Geshev преди 1 месец
До До 309Кое е "куул"? Каква "пропаганда"? Как си представяш че някой ще иска и ще избере животът му да е по-труден, да го отхвърлят всички, да търпи обиди, само защото чул и видял някаква "пропаганда"? Съзнаваш ли въобще какво говориш?
309
0
 
39
 
! Отговори
Либерална медия преди 1 месец
Вето над този закон ще превърне Президента в политически труп!!!
308
12
 
4
 
! Отговори
до 323 преди 1 месец
До Анонимен,то вече 2000 г.ненормалното е нормално,откакто има християнство се е приело ,че жените не са хора,че трябва да се молиш на въображаеми фигурки,да търпиш на този свят и да чакаш справедливост на онзи и още много други неща,ако си забравил,различните църквата ги е горила,не ги е питала много много,гейовете не искат да убиват никого,схбващаш ли тънката разкика неандерталецо"нормален" или да ти го нарисувам,утре църквата ще поиска пак да избием хората пишещи с лява ръка и рижавите,както
307
6
 
1
 
! Отговори
Резидент преди 1 месец
До Анонимен 326 - Мисля, че ви трябва повече разбиране за динамиката на процесите в променящият се свят и нашето място в него в контекста на членството ни в НАТО, вековните ни връзки с руският народ и някои специфични практики в духовната опора на българщината- православните ни манастири и вреклите се на служба на бога в тях монаси!
306
1
 
26
 
! Отговори
До 309 преди 1 месец
Айде пак! Ако не ви угаждат и не ви поставят на пиадестал като нещо повече от всички, веднага изваждате картата "език на омразата"С тоя закон НИКОЙ не ви забранява нищо, освен ПРОПАГАНДАТА. Искате да втълпявате на децата колко е "куул" и модерно да си "различен"! И някои по-несигурни, по-затворени, и непопулярни се поддават, и така насила ги пращате под дъгата!!!
305
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Резидент ли си какъв се, не е лошо такива като теб да отидат на лечение или по-добре ефтаназия
304
27
 
2
 
! Отговори
Резидент преди 1 месец
Здравейте, българи! След украинското проникване в задният двор на Русия, аз преосмислих отношението си към ЛГБТ+-*/ хората и вече ЛГБТ+-*/ хората имат моето разбиране и подкрепа в пълна степен. Затова аз приветствам ЛГБТ+-*/ пропагандата в училищата, това е една братска пропаганда за мир и разбирателство между народите и половете в контекста на променящият се баланс на силите в световен мащаб!
303
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е мъжкар!Няма да наложи вето на закона.
302
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой иска да ни унищожи като нация!И без това се топим като ланския сняг,само това ни липсваше,да приемем за нормално ненормалното.
301
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес ще внушават на децата ни колко било хубаво любов със същия пол.Утре ще им рекламират любов с животни.Ако сме здравомислеща нация ще излезем на протест срещу тия извращения и няма да позволим да объркват децата ни.
300
12
 
2
 
! Отговори
End преди 1 месец
Бай *** цъфнал и вързал и тръгнал да се занимава и оправя лгбт проблема, пиейки ракия с големия си корем и плешивата глава
299
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора престанете да гледате Българска Телевизия - Да се спре Истината за Значението на ЛГБТ - "Л" - Лезбо, "Г" - Грачещи, по "Б" - Български, "Т" - Телевозии! ....заминавайте за остров Лезбос - там Ви е мястото....
298
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора престанете да гледате Българска Телевизия - Да се спре Истината за Значението на ЛГБТ - "Л" - Лезбо, "Г" - Грачещи, по "Б" - Български, "Т" - Телевозии! ....заминавайте за остров Лвзбос - там Ви е мястото....
297
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Радев се поддаде на този натиск ще загуби много.
296
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е да отворим затвора в Белене и да натикаме там всички умно-красиви жълтопаветни улигуфрени!
295
0
 
11
 
! Отговори
хах преди 1 месец
Кой го е разтревожил "дълбоко" ?
294
0
 
36
 
! Отговори
не само преди 1 месец
Тези които не спазват закона и се опитват правят лгбт в училищата или пък където и да е, където има или може да има деца, трябва автоматично да влизат за 5 г. в затвора.Радев трябва да си плюе на сурата. ако върне закона. Единствено почти нещо, което народните изедници успяха да свършат.
293
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рундьо познайте къде си завира юмрука... Ще има вето.

Спонсорирани публикации