Протест и контрапротест в спор за пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация

По-рано днес президентът не наложи вето на приетите в НС промени
15 авг 2024 19:25, Красимир Ангелов
349
Протест и контрапротест в спор за пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация

Два демонстрации се провеждат успоредно в „триъгълника на властта“ в центъра на София.

Пред президентството протестът е против законовите промени, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация и e с искане президентът Румен Радев да наложи вето на измененията. По-рано днес държавният глава не наложи вето на спорната поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, която забранява "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в рамките на учебните заведения".

Утре текстът ще бъде обнародван и ще влезе в сила, сочи съдържанието на "Държавен вестник" за 16 август.

Протестът е под надслов "Вето на закона на омразата"
, и протича при изключително засилено полицейско присъствие.

Другата демонстрация, организирана от „Възраждане“, е пред сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1 и е в подкрепа на промените под надслов „НЕ на джендър пропагандата! Да на нормалността!".

"Смазахме  джендър идеологията в България, това е голяма победа на „Възраждане“. В интерес на истината бях подценил тази зараза. Американското посолство финансира хомосексуална пропаганда на децата ни в училищата. Обучавали са лекари и учители как да работят с ЛГБТ хора и с детската ЛГБТ общност. Искам да попитам - къде в закона е регламентирано наименование детска ЛГБТ общност?  Те вече говорят за гей деца… Няма никаква общност, извън семейната и само техните родители  до 18 годишна възраст на децата могат да решават.

Радвам се, че на всички НПО-та, финансирани от Америка за България, им отнехме работната среда. Те в момента се опитват да го изкарат, че е закон на омразата и забрана на ЛГБТ хората - никой нищо не ви забранява, освен че не искаме с нечистите си ръце да сеете гнусната си пропаганда върху децата ни, които посещават училища и детски градини", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов във видеообръщение в социалните мрежи.
 
Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, съобщи по-рано днес прессекретариатът на президента.

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът миналата седмицата. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на „Възраждане“.

"Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание.

Текстът подкрепиха 135 депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

В понеделник 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви в понеделник, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин - Ако имаше дъщеря, нямаше да пишеш глупости по сайтове. То и приказка си има - на бодлива крава бог рога не дава.
35
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 40Закона трябва да се пренапише и да има член, който да гласи обиди на база сексуална ориентация се накзват с изключване от училище ако са изречени от ученик и с дисциплинарно уволнение ако са изречени от учител.Също всеки ученик трябва да има право да поиска съвет от училищен сексолог в случай на нужда.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 46. Явно ти си пробвал.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 38 - Ами няма да наложи вето президентът, вече е пуснал закона. Ако можеше вето на лгтб-то да наложи, щеше да има голяма полза.
32
23
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Страхувам се, че България може отново да изпадне под влиянието на Русия. По-добре дъщеря ми като стане на 14 години да може свободно и демократично да си ампутира гърдите и да си смени пола да стане мъж ако така е решила и да живее щастливо, отколкото да изпаднем под влиянието на Русия и дъщеря ми да изнемогва да сглобява денонощно снаряди в подземията на путинските военни заводи на коричка хляб и чаша вода дневна дажба.
31
0
 
8
 
! Отговори
до Българин преди 1 месец
"По-добре джендьр и гей"...............Убеден съм, че си и двете.
30
3
 
21
 
! Отговори
Педеращината преди 1 месец
Официална политика на ЕС.
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 30 - И какво от това? Кой с когото ще да спи, в когото ще да се влюбва, не ме интересува и не искам да ме занимават с това. Нито да го разказват на детето ми. Като му дойде времето да се влюбва и прави секс, няма лгтбейци да търси за съвет.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Законът идва от Парламента, не от Президента. Протестът е на грешното място.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 38. Защо ?
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президента да наложи вето на закона.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 35. И това ли са "повечето хора" ?
24
3
 
23
 
! Отговори
ИСТИНСКИ КОМУНИСТ преди 1 месец
Веднага тези ЛГТБ терористи и убийци на български деца да бъдат арестувани и да бъде върнато смъртното наказание за такива
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 30. Кога ги проверява повечето хора ?
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 24. Какво е "сексуално образование" ? Тя Природата ти го е дала в генетичния код. Най-лесната работа. Виж ако не си доволна това вече е психически проблем и трябва да се обърнеш към специалист.
21
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17Повечето хора са бисексуални.Да сексуалността си идва от вътре.Често обаче се случва две най-добри приятелки да разберат, че са влюбени и да правят секс и същото с двама най-добри приятели.
20
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласен. Аз като гей съм много разочарован от Възраждане и тия ултра-десни изяви.
19
9
 
14
 
! Отговори
Всики преди 1 месец
Народ си заслужава управниците. Държавата е окупирана от популизъм,простащината и диващината и се е превърнала в гнусна клоака . Мислещите и можещи хора напуснаха и продължават да напускат страната, а тук остава само плявата която се изявява по форуми и социални мрежи.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15 Да на лгбти, които са 0.00001% от населението ми да губят муахахахаха.
17
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Момичето много добре го каза че трябва да има сексуално обрзование в училищата.

Спонсорирани публикации