Протест и контрапротест в спор за пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация

По-рано днес президентът не наложи вето на приетите в НС промени
15 авг 2024 19:25, Красимир Ангелов
349
Протест и контрапротест в спор за пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация

Два демонстрации се провеждат успоредно в „триъгълника на властта“ в центъра на София.

Пред президентството протестът е против законовите промени, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация и e с искане президентът Румен Радев да наложи вето на измененията. По-рано днес държавният глава не наложи вето на спорната поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, която забранява "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в рамките на учебните заведения".

Утре текстът ще бъде обнародван и ще влезе в сила, сочи съдържанието на "Държавен вестник" за 16 август.

Протестът е под надслов "Вето на закона на омразата"
, и протича при изключително засилено полицейско присъствие.

Другата демонстрация, организирана от „Възраждане“, е пред сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1 и е в подкрепа на промените под надслов „НЕ на джендър пропагандата! Да на нормалността!".

"Смазахме  джендър идеологията в България, това е голяма победа на „Възраждане“. В интерес на истината бях подценил тази зараза. Американското посолство финансира хомосексуална пропаганда на децата ни в училищата. Обучавали са лекари и учители как да работят с ЛГБТ хора и с детската ЛГБТ общност. Искам да попитам - къде в закона е регламентирано наименование детска ЛГБТ общност?  Те вече говорят за гей деца… Няма никаква общност, извън семейната и само техните родители  до 18 годишна възраст на децата могат да решават.

Радвам се, че на всички НПО-та, финансирани от Америка за България, им отнехме работната среда. Те в момента се опитват да го изкарат, че е закон на омразата и забрана на ЛГБТ хората - никой нищо не ви забранява, освен че не искаме с нечистите си ръце да сеете гнусната си пропаганда върху децата ни, които посещават училища и детски градини", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов във видеообръщение в социалните мрежи.
 
Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, съобщи по-рано днес прессекретариатът на президента.

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът миналата седмицата. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на „Възраждане“.

"Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание.

Текстът подкрепиха 135 депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

В понеделник 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви в понеделник, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 62 - По-добре нормални лекари да осигурят в училищата, а и зъболекари не е лошо, както едно време. За сексолозоте не е толкова задължително.
55
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
ЛГБТ хората да ходят някъде в Европа. В България не са добре дошли.
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пропагандата на нетрадиционни ценности е рецепта за бавно, неизбежно и незабележимо самоубийство!!!
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костовистите са луди психопати.Падна им маската на уж консерватична партия и уж християнска идеология.Фалш.Калин Янакиев е сатанист, Костов е дъновист, а всички техни последователи са леви психически болни от омраза хора.Каква Европа, какви западни ценности, какъв Путин, бе и...ти.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елгебетераския нервоатлант се побърка от злоба и се мъчи да промени темата по тролейбуски обаче не му се получава понеже си е некадърник.
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Тодор Живков нямахма тоалетна хартия и банани и не можехме да бегаме на запад.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 67. И кво от туй ?
49
1
 
2
 
! Отговори
Еврогей преди 1 месец
Хайде на гей парад с колела!
48
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е членка на ЕС и НАТО.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 63. Говори се за училището. Извън него всеки си прави каквото си иска. Защо непрекъснато се правите на застреляни или просто нямате акъл ?
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 57, и какво ни интересува това
45
2
 
12
 
! Отговори
Хорааааа преди 1 месец
76 нпо-та!!!! Осъзнавате ли какво точно означава това?!? академичната общиност, в кавички е защото ще изчезнат, изобщо няма да коментирам! Жал ми е за децата, добре че синът ми е голям! Добре, че и преди 15 години напуснах тази система и няма да ми се налага да преподавам от тези учебници, пак с кавички. Гну сно и отврат и телно!
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 59Идеята е да се наема от даденото училище освен псилог и също и сексолог.
43
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма вариант в днешно време да забраниш каквато и да е информация за децата, а освен това един клип на Азис е в пъти по вреден от всяка ЛГБТ образователна листовка.Да забраним АЗИС
42
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костя Копейкин пробвал ли е хомосекс? Отде знае, че е лошо? Как така е против нещо, което не е пробвал?
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна ще загуби още територии, а може и изцяло да изчезне от картата като държава.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 51 - Че кой е забранил на ученик да говори със сексолог, та трябва спецразрешение?
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 51. В училище сексуалната ориентация е забранена. Там ориентацията е към ученето. Първолаците ли имат сексуална ориентация ?
38
16
 
2
 
! Отговори
Питанката преди 1 месец
Копейки, когато един ден се разбере, че Путин и Шойгу са били гейове, тогава в какви ще се превърнете, в копейки гейове, или копейки анти-гейове? Рано или късно както и вашия кумир, човек се сблъсква с реалността!
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Библията е казано: "Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях". Тоест който не е съгласен с умъртвяването на хомосексуалисти, значи е против християнството, Христос е казал "Който не е с Мене, той е против Мене". Библията ясно го казва - ЕС е извратен, антихристиянски съюз, против християнството. Ясно и точно, няма място за тълкуване и коментари.

Спонсорирани публикации