Даниил поиска от Кенет Мертен да се спре преследването на УПЦ

Той поиска да се гарантира религиозната свобода на хората
21 авг 2024 13:39, Стела Стоянова
100
Даниил поиска от Кенет Мертен да се спре преследването на УПЦ
Снимка БГНЕС, архив

Негово Светейшество Българския патриарх Даниил разговаря с американския посланик в София Кенет Мертен. На срещата той поиска да се спре преследването на Украинската православна църква.

"Патриарх Даниил изтъкна дългогодишното ползотворно сътрудничество между православната българска епархия в Съединените щати и американските власти. Подчертана беше засилващата се роля на Православната църква, към която се присъединяват все повече американци и която непрекъснато разширява своята пастирска и духовна дейност сред американския народ. Негово Превъзходителство изрази своето дълбоко уважение към Българската православна църква и нейната съществена роля за духовното възпитание на българския народ и за преодоляването на множество изпитания в неговата история, каквито са петвековното чуждо владичество, както и спасяването на българските евреи през Втората световна война", съобщиха от БПЦ-БП.

"В разговора с американския посланик патриарх Даниил обърна специално внимание на състоянието на религиозната свобода и правото на вероизповед в различните региони на света. Той изтъкна, че по отношение на каноничната Украинска православна църква, начело с Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, се налагат различни ограничения: ограничаване на религиозната свобода, ограничаване на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване на езика на омразата", се казва още в официалното съобщение.

БГНЕС припомня, че митрополит Онуфрий е предстоятел на Украинската православна църква (Московска патриаршия), постоянен член на Светия синод на Московската патриаршия. Митрополит Онуфрий е гражданин на Руската федерация.

Патриарх Даниил е подчертал, че "УПЦ, с която всички поместни православни църкви се намират в евхаристийно общение, е подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна". Българският патриарх "изразил своята увереност, че демократичните сили по света, които следят религиозните процеси, ще вземат предвид тези обезпокояващи тенденции в Украйна и ще съдействат за гарантиране на религиозната свобода, правото на богослужение и неприкосновеност на собствеността на Украинската православна църква". Патриарх Даниил припомнил, че "в европейската история от Реформацията до днес религиозният мир винаги е бил предпоставка за политическия и социален мир".

Срещата се проведе в сградата на Светия синод по молба на американския посланик. В срещата участваха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, Евгени Тодоров, служител в политическия отдел на посолството на САЩ и Димитър Горанов, началник на кабинета на Българския патриарх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от Общество
Над половин милион гледания събраха видеа на млади студенти от НАТФИЗ в ТикТок
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
19
 
13
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
До Срамно е! 63 Като иска мир, да говори с Путин :) Той започна войната.
62
17
 
41
 
! Отговори
Срамно е! преди 3 седмици
Срамно е, да хулите българския достоен патриарх, че иска мир. Че въжделее за любов и разбирателство между всички православни християни.Спрете със злото, алчността и безчестието, които съсипват душите ви!
61
28
 
14
 
! Отговори
Ама наистина ли преди 3 седмици
Руския наместник в България на КГБ патрираха се застъпил клона на КГБ в Украйна известен под името Украинска православна църква (нито е украинска, нито е православна, нито е църква) да не бъде забравняван.
60
23
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Така са нашите попове с пагони от ДС. Докато не изпукат всички дръти комунисти няма оправяне.
59
23
 
11
 
! Отговори
Вассилис Каррас преди 3 седмици
ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕОС 2-РИ Е ЛИДЕРА НА БИЛГАРИТЕ...КОНСТАНТИНОПОЛ Е ПОЛИТИЧЕКСИЯТ И ЦЪРКОВЕН БАЩА И ЛИДЕР НА ЗЕМИТЕ В ДОЛЕН ДУНАВ..ОТ ТРИЕСТ И СЛОВЕНИЯ ДО ДЕЛТАТА НА ИСТРОС + РУМАНИА СЪЩО...ВСЕКИ ПРИЗНАВА ТОВА ....ДАНИИЛ Е ЮДЕЙН И НЕ Е ХРИСТИЯНИН .
58
18
 
13
 
! Отговори
ПУТИНАРХ САТАДАНИИИЛ преди 3 седмици
ТО Е ЯСНО, ЧЕ ЩЕ СИ ПОКАЖА РОГАТА И ЩЕ ЗАЩИТЯ ОТЦЕПНИЦИТЕ ОТ НЕПРАВОСЛАВНАТА УКРАИНСКА ЦЪРКВА СЛУЖЕЩА НА НАШИЯ ЕДИНСТВЕН БОГ БОТОКС ТЪ ПУТИН!
57
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отче Данииле , когато последния път Неофит се видя със Кенет Мартин и скопостижно ритна камбаната..Не живей със илюзиии и внимавай със този който трябва да бъде изгонен със камъни веднага от България !
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българският народ е ценял и уважавали истинските свещеници, истнските духовници. Има една много ценна книга на Стефан Илчевски "Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952), историческа, документална, в която се опесва детайлно истината от тази епоха, и невежеството, и гонененията, и реалното поведение на църковнослужителите, и реалното отношение към тях, заедно с целия превратен и МИЗЕРЕН живот на народа.Има снимки от погребението му с хиляди хора. Това е реален светец !!!!
55
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С цялото ми уважение към Патриарха бих искал да го попитам как той оценява подкрепата на Руската православна църква на войната, коята започна Русия в Украйна, освещаване на оръжия за избиване на украински граждани. Дали Руската православана църква е отделена от държавата и независима от Кремъл? Дали се занимава само с църковни дела и не сее пропаганда? Не мисля!
54
10
 
15
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
До Анонимен 47 Ако имате предвид избиването на свещеници и замяната им с дс агенти и доносници + устната забрана да се посещава църква по време на соц-а, то тази история първо трябва да се напише, а после да се изучава от всички, които лъгахте и продължавате да лъжете, че днешната БПЦ има нещо общо с Бога и българския народ.
53
14
 
13
 
! Отговори
Мирчо преди 3 седмици
Един смела и хубава жест-инициатива от патриарха, макар че няма да да има никакъв ефект. Пендос добри думи не разбира.
52
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Посланикът е продукт на йезуитско училище, а йезуитският орден, както е създаден от римския папа, така е и забранен от него, така че посланикът е продукт и член на забранена организация. Това го пиша, особено за тези, които казват. че "зорлем ще ни направят католици". Между другото, в католицизма папата е върховен, на Бог а в Англия кралят е и църковен глава. А, също м/у др., комунистите са били против църквата, защото е проповядвала ПАСИВНОСТ. Това, което сега проповядват хулителите на БПЦ.
51
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пудела на Гундяев бил искал нещо, нищо подобно - Гундяев иска, а тоя донася.
50
6
 
17
 
! Отговори
По искане преди 3 седмици
на посланика. Хммммм, Какво пък го е накарало?! Да не е отишъл да църка и той за гей пропагандата в училище?!? Щото на всички либерасти като им кажа -" Бе аз на Патриарха ни ли да вярвам или на теб?"- и млъкват. Ама добре го е насолил духовния ни пастир! Браво!
49
13
 
10
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 седмици
Беше ясно, че в бъцъ-пръ-цъ си избраха коджа-попадия на директно подчинение в ръцъ-пръ-цъ, 'га че ли направо полковник гавнаядевна и дума на магарешко ушенце от содомасква, беше само въпрос на време да си покаже истинското сурат или морда (а по същество - гоморашка ***). Само да припомня, Рим не връща никого...
48
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-после един човек, който не е морално колабирал, може да различи доброто от злото и има смелост да го назове.
47
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Писането и действията срещу нашата православна църква е от хора, които разчитат на масовото невежество, включително на хулителите, собственото им. Лошото на това е най-вече, че "те не знаят какво правят" (думи на Христос), защото си въобразяват. че са ИЗВЪН процесите, ИЗВЪН влиянието на каквото и да е. Вина на нашето И сегашно образование е, че спира изучаването на история твърде рано, и въобще не включва изучаване на същността на религиите в у-ще... Защо израел не се отказва от ционизма?...
46
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оле тази издънка на ДС и настоящ кремълски агентсе разкри тотално, не че не знаехме, но да проявява такава брутална наглост е непростимо.Хайде да се маха и да заминава при шефа си от КГБ-Гундяев. Жалки червеи.
45
22
 
15
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
Какъв срам са за БПЦ днешните кагебисти в нея. Как си позволява този жалък чужд агент да забрави делото на българските свещеници в борбата за независима Българска църква. Ние ли, които извоювахме сами Екзархията от гърците, напреки интереса на руснаците, ще пречим днес на украинците да си имат своя църква. Всъщност, ние нямаме своя църква. Какво ще пита за Украйна. Българският народ НЯМА своя църква.
44
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички вероизповедания са лъжа. Нямате право да разпространявате лъжи и измами. За фалшиви новини трябва да почне да се наказва и за твърдения за съществуването на Бог трябва да се вкарва в лудницата и полагане някаква форма на отрезвителен труд.